Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky snad mi některá poradíte..
Poslední týden je to s naším téměř šestiměsíčním synem opravdu o nervy, hlavně večer a v noci… Dříve jsme ho v 7 uložili, vzbudil se třeba ve 3, jen jsem ho nakojila a zase tak do 7 spal… Teď je to tak, že ho tak půl hodiny uspáváme, do hodiny se vzbudí s hysterickým křikem, snažíme se ho uspat, ale marně, pomůže jen pokud ho dáme do houpacího křesílka a necháme ho tam chvilku vyvztekat… Noci jsou takové že spí buď se mnou takovým způsobem že se furt hemží a nebo ho uspíme, dáme do postýlky, do 2 hodin se vzbudí, dál už spát nechce a opět pomůže jen ho dát do křesílka kde potom usne… Už nás to začíná unavovat protože netušíme kde je příčina takové obrovské změny… Nemáte s tím někdo zkušenosti? ![]()
@barboramerk to právě nevím… Je pravda že poslední dobou kojím celkem často… Jenže jak mám zjistit jestli nejde o hlad?
Co zoubky? U obou mých dětí se to přesně takhle projevovalo. Ale jinak jsou ve spánku období a mění se to ze dne na den.
Plus kolem toho půl roku může přijít růstový spurt, to je taky klasika - dítě furt vzhůru, furt na prsu, furt nespokojené. Nejhorší je kombinace spurtu a zoubků
Ale obojí časem přejde.
@ugluk zoubky už pozorujeme delší dobu že se klubou ale předtím nic, až teď a dávám i calgel.. jsem právě na vážkách jestli to můžou být přeci jen ty zuby nebo mu už nestačí kojení, nechci mu dávat zbytečně UM
U nás to bylo v té poslední fázi u zubů, no. Na UM bych se vykašlala, jestli přibírá - přes den je OK? jestlis už nezačala, brzo začneš s příkrmama… Ono jestli mu mm stačilo doteď, tak o něj ženská povětšinou ze dne na den po x měsících nepřijde. Mám dítko o trošku starší a tímhle obdobím jsme si prošli za poslední měsíc, u nás teda hlavně ty zuby, teď už je to o dost lepší. Ale jinak i mimo zuby jsou to fáze, no, člověk si na něco zvykne, pochvaluje si, jak už to má vychytaný a lup ho - druhej den je všeco vzhůru nohama. Pamatuju, jak mělo první dítě kolem roka (!) období, kdy bylo v noci na prsu co hodinu, přitom už normálně jedlo slušné porce a hlad snad mít nemohlo.
@ugluk nene příkrmy zatím nedáváme a právě že přes den je úplně v pohodě, to u mě usne a spí třeba i 2 a půl hodiny v kuse, ale jakmile přijde večer nebo noc tak je všechno vzhůru nohama.. nejhorší je, že člověk neví co mu vlastně je ![]()
Snad to budou jen ty zuby a brzy to přejde ![]()
Asi tě moc nepotěším, ale to co popisuješ nám taky začalo v 6.mesici a trvá doteď (syn bude mít 10 měsíců). Do těch 6 měsíců se budil max. 2× za noc, teď je to katastrofa, budí se snad co hodinu, jsem maximálně nevyspaná.
Co jsem tak zpozorovala, tak mu mezi tím narostly 2 zuby, možná je to tím. Kamarádky co kojí tak tvrdí, že kolem toho 7-8 měsíce nastává jakýsi zlom a dítě se pořád budí. Prý se to zlepší až s ukončením kojení..tak fakt nevím
Mame to podobne od 5. mesice a zuby to nejsou. Prvni prisel v 9. mesici. Budi se v prubehu cele noci, spi se mnou. Ted v 10 mesicich stale kojim, nejvic v noci. Prikrmy ji od pul roku, takze tim to taky u nas nebylo. Taky jsem zvedava, co by mohlo pomoct. Mam ale tuseni, ze nejspis jeho vlastni pokoj a ukoncit kojeni.
U prvého dítěte to tedy přešlo výrazně dřív než s koncem kojení. A naopak znám případ, kdy kvůli blbému spánku s kojením sekli a dítě spalo blbě dál, jen už se tím kojením nedalo uklidnit
Děti jsou různé, no.