Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Od svých ca. 18 let, tedy již nějakých 15 let trpím DENNĚ zvláštní nespavostí. Bez problémů usnu a po nějakých 4 hodinách se probudím a 2-3 hodiny nedokážu usnout. Poté na 3-4 hod znovu ještě usínám. Nyní jsem na rodičovské, tak mohu spát do 9 a deficit naženu, když jsem však chodila do práce a vstávala v 6ráno, byla jsem pořád strašně unavená. Jeden čas jsem brala triticco, po němž jsem sice spala lépe, ale dopoledne jsem byla jak zmlácená. Takže můj problém nevyřešilo. Na internetu jsem narazila na články zabývající se polyfázovým spánkem, tedy přesně tím co popisuji. Dříve prý tento typ spánku byl normální… Má někdo stejný problém jako já? A jak jej řešíte? Vstanete a jdete něco dělat, čtete nebo se snažíte za každou cenu usnout? Ještě bych podotkla, že po prvních 4 hod spánku jsem relativně odpočatá a teprve až na mě po 2 hod bdění padne únava, tak znovu usínám… Děkuji všem za reakce.
Mívám také takové období, kdy jsem kolem třetí vzhůru a napr. usnu až v pět. Pak je ideal pospat si aspon do osmi, jak musim vstávat driv, jsem jak prastena… Takze na te evoluci asi něco fakt bude, mam to treba čtyři dny za sebou, pak zase klid. Každopádně nevstavam, většinou si čtu nebo čumím do mobilu a snažím se usnout. Bojim se, ze bych překonala únavu a nesla uz spat a pres den bych byla úplně nepoužitelná…
@Janee19 píše:
Mívám také takové období, kdy jsem kolem třetí vzhůru a napr. usnu až v pět. Pak je ideal pospat si aspon do osmi, jak musim vstávat driv, jsem jak prastena… Takze na te evoluci asi něco fakt bude, mam to treba čtyři dny za sebou, pak zase klid. Každopádně nevstavam, většinou si čtu nebo čumím do mobilu a snažím se usnout. Bojim se, ze bych překonala únavu a nesla uz spat a pres den bych byla úplně nepoužitelná…
Jo mám to občas podobně, když mě v noci něco probudí a musím pak jít třeba na WC. To mě probere a pak taky čumakuju do 5,6. Moje kritická hodina je kolem 3. Asi to mám z toho, že mi děti tou dobou taky nechtěly moc spát…
Jo a zapomněla jsem, ze mi na to docela pomáhá L-tryptofan. Když už jsem mela krizi, vzala jsem si ho primo v noci a do hodiny spala, prip. preventivně večer, to mi pomohl 9 noci z 10…
@Mia13 Ahoj,mám něco podobného co Ty jen s tím rozdílem, že se budím každou noc na hodinu přesně a je jedno jestli jdu spát v osum večer nebo o půlnoci..poprvé je to v 1 ráno to jsem vzhůru tak dvacet minut ale podruhé je to vždy ve 3 a to už nespím tak hodinu až dvě a na 6 mám budík do práce
zkusila jsem všechny sirupy, přírodní vitamíny, čaje a nakonec vyšetření i odběry ale nic se nenašlo tak mi doktorka předepsala taky triticco a to zabírá jak kdy..když si ho vezmu moc brzo tak se mine účinkem a budím se jak jsem zvyklá a když zase moc pozdě tak sice spím líp ale ráno se cítím jak po flámu a točí se mi hlava
přemýšlela jsem i o spánkové laboratoři ale zatím jsem na to nezjistila moc recenzí a ani nevím jak se to pohybuje finančně ale asi to bude taky běh na dlouhou trať když jsem třeba četla že tam někdo chodí i tři roky..nevím no..trápí mě to ale už nevím co jiného zkusit a hlavně by mě zajímala ta příčina, dřív jsem spávala jak zabitá ![]()
@Valérie-Val ve spánkové laboratoři jsem byla a ani mě nevyšetřil s tím, že vyšetření je vhodné jen pro lidi se spánkovou apnoe nebo s nadměrným chrápáním, ale ne s klasickou insomnií.
Nevím tedy jestli je tento postup stejný všude. Já byla v Inspamedu v Praze.