Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, mam to podobne, máme skrivana, budi se v noci tak 2×, je tedy trochu starší, rano vstával 4.30-5h. Chodím též do práce. Pomohly mi dve veci-svůj rezim přizpůsobit jemu, tzn. chodim spat brzy a zdrcnout mu denní spánek do jednoho..posunul si tim vstavacku na 6h.
Ahoj i nase holcicka se jeste v 18ti m budi kazdy 2-3 hodiny na mliko a pak v 5-5.30 rano vstava. Musim rict, ze ja uz jsem fakt vyrizena. Potrebovala bych ji to odnaucit, ale jak ji to mliko nedam, tak rve ze by zbourala barak ![]()
Tak to spi skoro presne jako ja
Je teda usnu „az“ kolem devate, ale sama se budim takhle brzo a mam dospano. Bez proste driv spat. A nemusis nic menit na diteti. Jestli si ko, neni nic jednodussiho. Ja mam treti, vstavam 4:30 (dneska jsem vzhuru od ctyr, sama od sebe), v noci kojim, chodim do prace a jsem vyspana krasne…
Holky, diky za info. Trosku jsem se bala. Snad se malej ustali a vrati k rezimu 18-6rano. I pata je ok, ale 4:30je masakr. Navic chce jit v sest rano spat znovu
.
Mliko mi doktorka rekla, ze proste musim byt silna. Nechat ho dva dny v noci rvat a on pak bude spat celou noc. Mel nemlecnou dietu v roce na tri dny. A je pravda ze od ty doby spaval celou noc. Ale ted je to cely pomotany a bez mlika nespi. A ja ten rev nechci vydrzet a ani poslouchat. Rve mi to srdce. Ale asi budu muset. Stejne mne domtorka rekne, ze to budu muset udelat kvuli jeho zoubkum.
@Zuxu píše:
Prosim pomozte! Jsem u uplne neuroticka a frustrovana.
Nas 14m syn bstava ve 4:30rano/kazdy den. A o pulnoci se budi a bez mlika znovu neusne.Spacal krasne celou noc. Ted se to zlomilo a porad se budi. Zkouseli jsme chosit spat v 28h nebo ve 21h, stale stejny vysledek.
Pres dem spava 2×.
A to v 11m spaval 28h-6h bez lahve. Nevim, co mam delat. Chodim do prace a uz jsem uplne ko. Snazime se bezvysledne o druhe dite a tato frustrace mi nepomaha. Nevim, co mam delat. Zkousime bily sum, tmavou mistnoat, spanek a rodici v posteli…nic nefunguje.
Zkus vychytat režim tak, aby přes den usnul jen jednou po obědě… 2 denní spánky jsou v tomhle věku na syna možná už moc a proto toho v noci tolik nenaspí… nebo přes den víc utahat ![]()
@Zami88
Dnes jsme se snazili ho „ukrcat“, ze bude spat jen jednou. Povedlo se. Usnul v sedm, ale vstaval ve ctyricrano a vyzadovsl mliko. Kdyz ho dostal, jeste usnul. Ale nase doktorka rila, ze by to mel vydrzet 12h bez mlika. Kvuli zubum to neni dobry.
Kdy ho nedostane, tak se vzbudi a bude vstavat a zase bude chtit jit spat rano. Tak j nevim ![]()
Ja bych mu to mliko nechala…mela jsem doma taky mlikozravce, ted 17m.ze dne na den si ho odboural..jinak ani pediatr ani zubař nic o odbourani kvůli zubum neříkali, pokud jinak čistíme poctivě..ted odbouravam dudlík, pres den už ho nema vůbec, na noc jo, rostou mu stoličky.. @Zuxu
@Zuxu píše:
@Zami88
Dnes jsme se snazili ho „ukrcat“, ze bude spat jen jednou. Povedlo se. Usnul v sedm, ale vstaval ve ctyricrano a vyzadovsl mliko. Kdyz ho dostal, jeste usnul. Ale nase doktorka rila, ze by to mel vydrzet 12h bez mlika. Kvuli zubum to neni dobry.
Kdy ho nedostane, tak se vzbudi a bude vstavat a zase bude chtit jit spat rano. Tak j nevim
No já bych ještě vytrvala, aspoň tři dny a tři noci tento režim a uvidíš, jestli se malý chytne. Ještě mě napadlo, co nějaké zatemneni v pokoji, kde spíte, máte?
Dobrý den, prosim o radu. Syn (3roky) se posledni 14 dní budí s pláčem. Vetsinou 2 hodiny po usnuti, utěšim ho, dam mu napit a usne, jenomže za hodinu treba zase:/. On teda s tim spinkanim zlobí uz od mala:/ ale ja jsem z toho uz tak unavena jak fyzicky tak psychicky:/ Predtim se alespon treba vzbudil a prisel za nami do ložnice, lehnul a spal. Ale ted tohle:/ nevim jestli mam vyhledat nejakou odbornou pomoc. Nebo jestli to prejde, ale jelikoz uz od narození jsem nespala jedinou celou noc:/ tak nevim dekuju za rady
@Anna.turkova tak ted momentalne resime neco podobnyho… Dcera 2 roky se taky uz 14 dni budi. Do ty doby spala krasne celou noc u sebe v pokoji. Pak dostala rymu a teploty, tak jsme si ji asi 3× vzali na noc k sobe do postele…mela jsem strach, aby nezvracela, dusila se tou rymou. A od ty doby se budi asi hodinu az dve po usnuti a prestoze tam letim hned jak knourne, aby se moc neprobrala, tak ji nelze uspat. Sedim u ni hodinu, dneska hodinu a pul ja a ted pokracuje pritel, uz je tam taky hodinu a pul. Sotva zabere, do 5 min. je zas vzhuru. Uz taky nevime co…k nam do postele se nesnazi dostat…proste nemuze usnout…ale ja uz jsem taky vytocena, ptz nic neudelam…
Nakonec ho tam vemu k nam, abych se alespon trochu vyspala, ale přeci takhle to furt nejde. Pak si zvykne u nas.
@růžový achát tak jako predstava, ze s nama bude spat do 12-ti let je
Ja se uz takhle nevyspim, kdyz s nama vyjimecne spi. Rano jsem rozlamana a boli me zada…I kdybych pripustila tuhle variantu, tak stejne nemame kam dat treti postel…mame uzkou loznici
@Anna.turkova píše:
Nakonec ho tam vemu k nam, abych se alespon trochu vyspala, ale přeci takhle to furt nejde. Pak si zvykne u nas.
a proč ne? Proč mají děti spát samy v pokojíku, když rodičům je dobře ve společné posteli?
@lucenka Tak rozhodne ve svém okolí nemám rodiny, které spí všichni pohromadě. A jsem toho názoru že děti by měli spát ve svém pokojícku. Ano syn s námi spal cca. do 2 let. Navíc tu řeším nespavost svého dítěte, které už od narození nespí celou noc. ted jsou mu 3 roky. Momentálně se budí hodinu po usnutí s plačem, když ho utiším tak dobrý a za hodinu zase, ptám se tu, jestli to přejde. Nebo jestli mám hledat odbornou pomoc. On mi ale neřiká, že se bojí nebo tak nějak, rád chodí do svého pokojíčku. Po obědě chodí také spát do svého a nic. Ale prostě v noci mi tohle dělá.
@Anna.turkova ale tak se klidně bát může, i když ti nic neříká. dítě se snadněji utěšuje v posteli rodičů, než když k němu co hodinu musíš běhat.