Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravim maminky! mam prosbu o radu. Mam 8-mi tydenni holcicku, uz dloouuho nam nespi vecer. Po koupani a i kdyz koupani vynechame, nam po seste hodine zacne zlobit a trva to az do pulnoci. Nekdy i do jedny hodiny. Place, zalika se, hlad nema, vazim si ji po kojeni - vypije dost- prumerne 150,usne na malou chvilenku a zas plac… pak je schopna spinkat az do sesti rano nekdy, naji se a spinka dal - proste do tech sesti vecer je milionova! ale pak
. Kojim jen z jednoho prsu - z druheho kvuli jizve z popaleni nejde kojit- tak misto toho musim davat UM. Dr nic nenamita. Nikde jsem se s podobnym pripadem nesetkala. Jestli mate zkusenost ze kojeni a UM nemusi jit dohromady, radsi seknu s kojenim a budu klidna maminka se spokojenym miminkem.
S podobným případem - myslím, že miminka mají svoje řvoucí hodiny, se setkáš na e-miminu dost často
Pomůže vytrvat, přejde to. Zkus Karpa - pevné zavinutí, bílý šum, houpání, dudlík
V kombinaco kojení a UM problém nebude. Já jsem dceru od 4 do 10 týdnů přikrmovala Nutrilonem a naopak to se spaním pomohlo. Možná vyzkoušej dát jenom UM a prso si odstříkej. UM víc zasytí. A v noci jenom nakojit. Nekombinovat ale střídat. A já jsem teda koupala každý den. Až do roka bez jediného vynechání. A malá se přesně naučila že po koupání přijde mlíčko a pak postýlka. A pak ještě nekrmit u televize nebo při rádiu. V klidu, ve tmě, v místnosti kde je postýlka. Malá často usínala už při krmení a pak bez odříhnutí spala krásně.
A neboli ji brisko? Nas malej takhle brecel prvni 4 mesice, kazdej vecer od 8-12 se svijel a plakal..Potom krasne usnul. Zkousela jsme ruzne kapicky, nam nakonec vyhovovala kombinace probiotickych kapek bio gaia a baby calm.No a taky jsem ho houpala na balone, to bylo jediny, co ho uklidnovalo a uspavalo.Nic jineho na nej neplatilo..od 4 mesice nastal zlom a malej zacal usinat sam v postylce..Bez hopsani na balonu, bez kapicek..
Mam doma to samo, jen zatim v mladsim provedeni. Vcera spinkala ralativne krasne, ale dneska rve a rve adi brisko. Hlad asi taky nema rve i s plnou pusou mlika. Zatim tedy jen kojim. Taky usne na par minut a pak zase rev.
Některá miminka prostě večer nespí a některá brečí
Co uvozit v kočárku? nebo unosit? nebo prostě počkej, časem to přejde.
Dvojky jsem nedrndala, protože to nešlo, časem z toho vyrostly. Třetí jsem drndala v kočárku doma, teď je to teda na palici ale je fakt, že když potřebuju, takto ji vždy uspím. ![]()
Miminka myslím, že nemají moc pojem o časech den/noc a poznat, kdy se spí. To chce všechno čas. Já z toho byla taky na palici. Přes den malý prospal věčnost a v noci řádil jak tajfun. Pak kolem druhého měsíce se to začalo upravovat. Přes den, když chtěl spát, tak zásadně bez zavinovačky. V noci pouze se zavinovačkou, pevně staženou - ručičky podél těla, vázala jsem to ještě provázkem, aby se ručičkami nerušil. Takže jsem dělala pečlivě každý den rituál - pocvičit na bříšku, pak do vaničky, mlíčko mu dát v přítmí, odbrknout, zavinout do zavinovačky a dát dudlíka, které jsem namočila do zbytku mléka, co nevypil. A když už bylo jo, že nechtěl spát, pomohla nám uspávací hudba pro mrňata - World Baby. A paráda. Dnes? Nejpozději v 21h ho uspím a chrní až do 8-9h rána. Přes den si občas dáchne tak na hodinku max po krmení. (2.1. mu byly tři měsíce).
Naše malá měla tohle do tří měsíců strašný. Schrupla si po kojení kolem 18té hodiny a v devět to začalo… Křičela a křičela a jen jsme se přiblížili k postýlce, tak se to stupňovalo. Trošku ji uklidňovala dunivá hudba připomínající tlukot srdce např. Pet shop boys
Po těch třech měsících vydržela i v postýlce, ale spaní má pořád hrozný. Má 14 měsíců, usíná různě, někdy kolem deváté, někdy taky až v půl druhé ráno a přitom denní režim má stejný. Ale z mého okolí to většinou přejde, tohle bývá jedno z období změn, kterých bude ještě mnoho.
A přes den ti spinká?..pokud ano, jde jen o to, že to má prostě posunuté. Mě to dělali některé děti taky. Ve dne skoro pořád spali a večer prostě po koupání ožili. V létě ne, ale přes zimu jsem to pak dělala tak, že jsme koupání posunuli už na 16:30 a večer dříve usnuli. A po půl roce se to upravilo. Postupně jsme zase koupání po 5minutách posunovali a ted se koupou v 19 a je to pohodička. Přeju pevné nervy a vydrž. ![]()
@Terka-Madlenka Ahoj, musela jsem napsat, protože my měli doma naprosto to stejný…pročetla jsem na emiminu snad všechny diskuze, na malej viděla snad všechny nemoci, protože jsem si říkala, že todle neni možný, zkoušeli jsme kapky na prdíky i probiotika, nic nepomáhalo, pak jsem objevila knížku Nejšťastnější miminko v okolí od Karpa, už ho tu někdo radil, opravdu to funguje, mi to pomohla abych se nezbláznila ![]()
3)vnuť ji dudlíka, jestli ho nemá, tak ji ho zkus dávat když zrovna neplače, a když už ho má v pusince, zkus ho vždycky jakoby lehce povytáhnout, ale ne tak abys ho vytáhla, miminka si mysleji, že co je v puse, to je moje a víc si na něj zvykne, se asi bude bát, že jí ho někdo ukradne, ale funguje to
Jinak se musí aplikovat všechno a nebo, kolem3. nebo 4. měsíce to přejde
my si taky protrpěli, ale aspoň se tak malá naučila usínat sama v postýlce, teď ji tam večer strčim, dám dudel, zhasnu a jdu
a to i když jsme v cizím prostředí, tak přeju aby to i u vás brzy přešlo ![]()
Uz jsme toho vyzkouseli toolik, v podstate vsechno co me holky radite- moc dekuju!!! houpani na mici ji uklidnuje ale je to na par minut, stejne jako cviceni s nozickama a teple obklady na brisko, i Pupik-masticku davam a masiruju…
Je to vsechno jen na chvilku. Kocar doma mam taky, houpani ve vajicku, i obliknuti do kombinezky- tak vetsinou hned prez den usne. Infacol a espumisan- radila dr.- dostava ho podle davkovani a kazdy den a nic. Pevne baleni taky zkouseli, bilej sum tez…asi to zkousime v blbe kombinaci
…je to na palici fakt!!!
Urcite zkusim pevne baleni ale kdyz me krici a slzicky ji tecou tak ji pevne baleni vzdycky jeste vic vytocilo…baby calm tu hodne chvalite- tak zkusim taky.
Ted uz place od peti tak treba pujdeme o to driv spat ![]()
V tom Karpovi je přesně popsaný, že když mimčo zavineš, spustí ještě víc, ale za chvilku se uklidní, musí se u těch všech metod chvilku vydržet a né začít hned další…ale úplně tě chápu, naše malá řvávala od šesti a třeba i do jedný v noci…pak sapa do sedmi, nakojili jsme a ta dávka mlíka jí uspala třeba do desíti…ale ty večery, to byl očistec.. jsme jednou pět hodin vkuse zpívali Když jde malý bobr spát
a taky když nám náhodou usnula v náručí, potom co jsme jí 4 hodiny houpali, tak když jsme ji položili do postýlky, tak byla hned vzhůru, jsme si říkali, že má na zádech snad nějaký senzory
pak jsme ji začli uspávat v té zavince a už ji to položení do postýlky nevzbudilo, ona se asi vždycky probrala v tej studenej postýlce
jinak neboj, už jí je 8 týdnů, za chvilku jí to přejde ![]()
No to je preesne nas pripad!!!
od sesti a kldine nekdy az do jedny! ted mame vykoupano a basti. Po odrihnuti ji zabalim podle TEBE
a Karpa a snad to bude lepci. Jestli jo, necham Ti poslat metal
..
Uz jesm koukala na netu po te knizce, takze brzo kupuju ![]()
Tak dej vědět jak to dopadlo! A nezapomeň utáhnout co nejvíc, houpat, dát dudlík, pustit fén nebo dělat ššš a snad vám to taky pomůže
úplně s tebou cítim, vím jak se mi vždycky chtělo brečet s ní…