Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
chtěla jsem se zeptat, jestli taky trpíte nespavostí.
Večer jsem úplně utahaná a s manželem vytuhneme v 22:00 úplně bez problémů. Malá (2 měsíce) se budí na krmení mezi 2 - 4 ráno, a já pak už nemůžu usnout. Jsem naštvaná a zuřím, když slyším manžela spokojeně chrupkat a mimi taky spí (a já třeba jako teď sedím u PC)… Ráno se malá budí kolem 7 a já usnu třeba až v 5-6 a pak jsem ráno pěkně protivná… Vůbec nechápu maminy, které u kojení spí, jak to dokážete? Nevíte co s tím?
Další věc je, že malá celou noc kníká. I když spí, tak pořád vydává nějaké zvuky. Nejdřív jsem si dávala špunty do uší, pak mě manžel odeslal spávat do obýváku a malou mě nosí v noci na kojení. Ale ani v tom obýváku nemůžu pořádně spát… Co s tím? Jak dlouho děti v noci kníkají?
Ještě chci doplnit, že kvůli slabé poporodní depresii beru Lexaurin na uklidnění. Ale místo abych spala, tak jsem teď vzhůru a brečím, že nespím, když bych mohla… A přes den to rozhodně nedospím, malá mi spí jen v kočáru, takže musíme pořád trajdat po venku…
@Linni Nespíš právě kvůli poporodní depresi. Měla jsem to stejně. Jen jsem teda nebrala léky. To kníkání jsme s manželem řešili ze začátku stejně a když byly malému dva měsíce, dala jsem ho do jeho pokojíčku, aby mi aspoň v noci nekníkal a nehekal do ucha. Trochu to pomohlo. Naučila jsem se postupně spát nebo aspoň ležet kdykoliv malý usnul. Často to nebylo, prvních pár měsíců prakticky pořád řval nebo spal s kňouráním. Takže jsem spávala tak tři hodiny denně a ještě ne v kuse. Pak jsem byla tak přetažená, že jsem nemohla usnout, i když už jsem byla na kolaps. A pak mi začaly pochodovat nervy, brečela jsem a už jsem nebyla schopná usnout vůbec. A tak pořád dokola. Trvalo to do malého deseti měsíců. Postupně se to srovnalo. A já taky.
A rada? Hlavně lež a nic nedělej, i když nespíš a máš nutkaní dělat něco jiného. Časem se naučíš i usnout. Jo a buď ráda, že ti mimčo po ranním kojení usne. Mně od těch čtyř do sedmi ráno obvykle prořval. ![]()
@Linni S tou nespavostí neporadím, může to možná souviset s tou depresí, ale naše malá taky vydávala různé zvuky ze spaní a já byla pořád vzhůru, vyřešila jsem to tak že když jí byl měsíc dala jsem jí do svého pokojíčku a já slyšela už jen když se hlásila o jídlo, myslím, že ty zvyky přestala dělat kolem 3 měsíce, ale v pokojíčku už zůstala a spokojenost
Taky jsem měla takové období, kdy jsem po kojení nebyla schopná usnout. Přesně, jak píšeš - večer ok, ale po tom prvním kojení třeba ve 4 jsem pak čučela do stropu. Malému jsou teď 3 měsíce a už je to ok, naučila jsem se u kojení zůstat maximálně v klidu - jen vytáhnout malého z postýlky, sednout na postel, nakojit, nechat zavřený oči, pak jen dát grknout ‚na srdíčko‘ a honem malého zpátky do postýlky a já rychle spát. Zakázat si na cokoli myslet, nepřemýšlet o problémech v rodině, o penězích… já jsem totiž schopná v noci řešit i to, kam a jestli pojedeme příští léto na dovolenou
A teď už spím většinou dobře. Pomáhá mi taky nechat si ‚dozdát‘ sen, co se mi zdál před kojením případně přemýšlet a přehrávat si děj nějakýho filmu nebo seriálu, na který jsme koukali před usnutím. U tebe je to ale způsobený depresí a chápu, že je těžký v noci na nic nemyslet… ale přesto, netrap se tím, kolik ti ještě zbývá času do rána, kolik hodin jsi už spala apod., zkrátka zkus vypnout a relaxuj, tělo si odpočine i tak, hlavně to nevzdávej, nepochoduj po domě a zkus se tím nenervovat. Doporučila bych taky zajít za psychiatrem, mohl by ti upravit medikaci. Je to podle mě lepší, než se trápit nevyspáním a postupně si z nespavosti vytvořit skutečný problém
Tak to je divný, já si právě občas beru Lexaurin, protože se po něm krásně vyspim, je to jak bezvědomí
ale pravda, beru si ho jen na noc, půl tabletky. Jestli ho zobeš i přes den, tak to asi takový účinek nemá ![]()
Prostě musíš ležet, žádný PC, lež, odpočívej, nemysli na blbosti který by tě nutily přemejšlet…nebo zkus rychlou teplou vanu na uvolnění a honem zpátky do postele ![]()
Mela jsem to taky tak. Zvuky mi mala vydavala do tri mesicu. Od te doby je klid. Ale poradne jsem se nevyspala 10 mesicu ![]()
@Linni Co vitamíny? Bereš nějaké? Může to mít za vinu jejich nedostatek:
Tady http://www.darius.cz/…spavost.html čtu:
Při nespavosti může jít také o nedostatek MELATONINU a dalších živin, např. vápníku, hořčíku, některých vitamínů B–komplexu
(např. vitamínu B6 – pyridoxinu), aminokyselin tryptofanu, L-taurinu a L-tyrosinu, kyseliny gama aminomáselné (GABA) aj., resp. těmito živinami lze některé druhy nespavosti léčit a mírnit.
Děkuji všem za rady a zkušenosti. Za dva týdny se máme stěhovat do nového domu, tak možná zkusím dát malou do vlastního pokojíku. Máme monitor dechu, tak snad to zvládnu (já, malá to zvládne určitě
). No a taky doufám, že brzy přestane v noci kníkat, píšete ve 3 měsících, tak to snad už vydržíme ![]()