Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Prosím o radu. Dcera 2,5 měsíce, pravidelně cca od 15 hod nechce spát, spi jen u kojení a hned co vstanu, tak se vzbudí. Kolem 19:00 koupu, obden tedy. Uspávání je cca do 21:30. Nevím vůbec co je špatně, nejsem schopná přes odpoledne nic udělat. Nemáte někdo podobnou zkušenost? V noci se budí cca 2×
Není špatně nic, je to miminko.
Pokud ti spí prakticky celou noc, tak prostě někdy musí být i vzhůru. Tak přes odpoledne nic nedělej, dítě je teď to nejdůležitější, to o něj máš pečovat.
@Holubicka22 píše: VíceŠpatně není nic. Je malá, potřebuje mámu. Pomohlo mi, že jsem se přestala vidět jako dokonalou super matku, která všechno zvládne sama, zatím co je manžel v práci. Úklid a vaření počkal, než manžel dorazil. Klidné dítě mi bylo přednější
Měla jsem to samé, malej byl takový nespavec. Kde krásně spal prvni měsíce bylo venku v kočárku, jak jsem vzala kočárek domů tak to neusnul takže jsme byli skoro furt venku
ale je to jen období a pak prijde další jiny období na který si budeš muset zvyknout ![]()
@Holubicka22 píše: Více
Normální miminko, je malá, ještě se to 100× vše změní. Od těch 15hod, když nespí tak brečí? Nebo proč nejsi schopná nic udělat? A i kdyby ne, tak co, však nic neuteče.
Ani v kočárku? Tak si pořiď šátek nebo nosítko, můžeš ji mít u sebe a něco málo dělat.
A co chceš dělat, teď je tvá práce věnovat se dítěti. Hraj si s ní, povídej ji, buďte hodně venku, tatínek si s ní může hrát, cvičit, vykoupat ji. Vždyť je to lepší, když už dítě reaguje, než když jen spí.
Pokud pláče, tak musíš zjistit příčinu a možnosti, při kterých plakat nebude. Nošení, kočárek, jedoucí auto, volný pohyb na dece na podlaze..
Ono se to všechno ještě mockrát změní s tím, jak dítě poroste. Teď jsi na mateřské dovolené kvůli dítěti, ne kvůli domácnosti nebo čemukoliv jinému. Uvařit, uklidit může partner, pokud ty jsi unavená. Úplně klidně si s malou lehni do postele, mazlete se, povídej ji, zpívej…fakt ti nic jiného neuteče.
Doufám, že ji neuspáváš od 19 - 21,30. Přizpůsob se jejímu režimu. Večer je doma tatínek, předpokládám. Tak máte možnost krásně společně stráveného času, který už se nikdy nebude opakovat.
Když víš, že usíná v 21,30, tak od 21 už klidnější aktivity a v půl desáté ji nakojit, když ti usíná u kojení a máš úžasné dítě, když v noci spí a budí se jen 2×.
Vždyť to mimino spí úplně krásně. V noci se budí 2× a odpoledne chce být v kontaktu. Tak mu to dopřej. Je to miminko. ![]()
Neděláš špatně vůbec nic. Každé dítě je jiné.
A co potřebuješ odpoledne udělat? Jestli se nestaráš o statek nebo o roční dvojčata, tak to každopádně může zůstat neudělaný. Máš normální mimino.
Je to úplně normální. Buďto zůstaň ležet s ní a něco si vyřiď na telefonu a nebo si ji dej do nosítka. V tomto věku jsem mimčo přendala do nosítka spící po nakojení, později bylo potřeba vyrazit na vycházku upsat. V nosítku se dá i kojit. Není přece nutné až tak něco stíhat: uvařit se dají jednoduchá jídla na dva dny dopředu, pračka pere sama, takto malé dítě ještě nepořádek neudělá. A vše se dá zvládnout s dítětem v nosítku. Když manžel pohlídá, zatímco ty se večer vykoupeš, tak to bude úplná lambáda.
Já to beru tak, že je to dovolená. A že stát mě platí za to, abych se starala o dítě.
takže spí jeden spánek dopoledne a jeden po obědě? neřešila bych, stejně to nevyřešíš, takže bych se přizpusobila…prostě odpoledne „nic“ neuděláš, pojedete ven a pak až dorazí tatínek budete fungovat společně…steně tak nemá cenu ji hodinu předtím uspávat, když víš, že neusne…tak ji večer vykoupej, nakrm a zas buďte dohromady…přes noc spí hezky, tak když spí, spi taky a jinak fungujte společně…
A kdyz ji nebudes od 15,00 ukladat ke spanku? Pripadne jen si chvilku spolu odpocinete pri kojeni? Place?
Myslim, ze kolem tech 3 mesicu uz maly mel jen dva spanky, jeden odpo, druhy dopo.
Co ja bych dala za to, ze mi maly (2 mes ) neusne po 15. h. ![]()
Nas se rano vzbudi v cca 6, nekdy 6:30, pak si dopoledne pospi max. hodinu
a pak zabere az vecer! V noci, nechci to zakriknout, se budi po asi 4 hodinach. Nic jsem s tim nedokazala udelat, holt ma asi za noc naspano. ![]()
A ano, doma bordel a o tom, ze detem upecu buchtu uz asi 3 dny jen kecam… Snad se mi to v budoucnu vrati na hodnych vnoucatech. ![]()