Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky ( a Juro??)
zakládám diskuzi na základě nedávných zážitků..
U nás v bytě se konala rekonstrukce pokojíčku a tudíž jsem byla nucena s malou trávit více času venku či u rodičů.. šlo hlavně o spánek.
Bydlím v menším městě - to pro upřesnění.
Malá byla zvyklá spát výhradně (2×) doma v postýlce, takže procházka v kočárku, kde měla usnout pro ní byla nová a nebylo moc schopná usnout.
Jde o to, že kamkoli jsem se hla nebolo možno v klidu uspat dítě .
V parku se sekala tráva a demoloval blízý objekt, u chodníků se opravovali silnice, v dalším parku jezdila multikára a pracovníci tech. služeb se činili do té míry, že jsem si připadala jak na staveništi..
Sekání, kácení, uklid, opravy, těžké stroje, nákladáky - hluk, bordel, adrenalin.
Odevšad byl slyšet provoz dopravy, houkání sirén záchraných služeb( směr Janov
), alramy aut a v nejlepším případě ječení dětí na hřišti..
Byla jsem z toho tak vykolejená, že jsem přemýšlela o tom, jak moc nám to vadí či nevadí..Jak moc jsme přivykli hluku města, rušivým zvukům..
Ruší váš tyto situace v běžném životě?? Nadáváte na hlasité troubení na křižovatce, brzdící autobusy pod okny, sirény, sousedovic tv atd??
A je to jiné na vesnici?? Nebo tak jede celý den cirkulárka, projíždějí traktory, štěkají psi a mládež tůruje motorky???
Bydlíme u hlavní silnice s několika zastávkami, s kruhákem a když přijedou popeláři mám pocit, že zastavili v obýváku..
Jsem přecitlivělá??
Díky za názory či postřehy.
![]()
Lizbeth píše:
Ahoj holky ( a Juro??)Bydlíme u hlavní silnice s několika zastávkami, s kruhákem a když přijedou popeláři mám pocit, že zastavili v obýváku..
Mamka (a dřív já) také bydlí u hlavní a pro jistotu vůbec neotevírá okna. Větrá v noci a každou chvíli řeší otázku: „Kam lidi takhle v noci jezdí a chodí“
My bydlíme v klidnější části, ale ráno chlap zavře okno, aby se malý nevzbudil zbytečně brzo a nebyl protivný.
U tchýně na vesnici zase ráno začne jeden kohout a pak zbytek + psi,navíc je vedle fotbalové hřiště, takže o víkendu ještě amplion.
Asi už jsme na to fakt moc navyklý a nevnímáme.
mam to stjne, kdyz jsem s malou chodila na jeji spani ven, silene me rozciloval hluk, ktery byl v parku (sekacky, pily) a taky me stvali cyklisti, kteri jeli roztazeni za sebou a hulakali na sebe, a tim mi vzbudili malou ![]()
co se tyka domova, nesnasim!! hlasitou hudbu. ob jedno patro nad nama se pristehoval do podnajmu cca 30ti lety muz, ktery si rad poustel hlasitou hudbu a to treba i v 11vecer, pritel za nim nekolikrat byl, tak to vzdy vypnul, ale zajimavy bylo, ze nikomu jinymu v baraku to nevadilo, tak asi jsme precitlivelí, nevim ![]()
Lizbeth, na vesnici je to podobné
Aby nebylo, tak to bych musela bydlet na samotě u lesa ![]()
Bydlíme u silnice, na projíždějící auta jsme zvyklí, ale derou mě motorky, které sviští kolem nás možná stovkou. Pak mě štve sousedova cirkulárka (klidně v deset večer), sekačka, motorovka, v podstatě kdykoliv, i v neděli odpoledne (soused je v důchodu).
Rozhodně nehrozí, že bych malého strčila ven v kočárku a on by se tam vyspal ![]()
Nedávno jsme měli řemeslníky, stavěli jsme podroví. Malý spal v postýlce, nad ním kravál - motorovka, sbíječka a další možná udělátka. Kupodivu spal dobře
Ono mu ani nic jiného nezbývalo ![]()
ahojki, když jsem se přestěhovala z vesnice do Brna, bylo mi 22 let, tak jsem lehce šílela, už jen z toho paneláku a různých zvuků. Bylo to u silnice, kousek od zastávky autobusu a tramvaje, takže i v noci se jezdilo a brzdilo a troubilo a zvonilo, no příšerný. Ale všechno je to o zvyku, teď už bydlím v Brně nějakých 15 let a když přijedu k našim na víkend, tak jsem celá nesvá, že je v noci klid a téměř úplná tma /nesvítí tam lampy/, to z Brna neznám. Mám 5-letou dceru a tu jsme učila spát normálně s otevřeným oknem, i u televize, venku jí auta nedělala problémy,,, no zkrátka je to všechno o zvyku.
A.
Jé tak to je trochu i můj problém.Bydlím ve městě a i když jsou i rušnější místa bydlení tak mně třeba děsně štve když ráno slyším otevřeným oknem jak technické služby sečou trávu, uklízí.O popelářích ani nemluvě.
Taky mně ted hluk hodně vadí.Je mi, ale jasný, že úklid a vyvážení odpadků je potřeba.
Ahoj Lizbeth,
ja bydlim v centru Prahy. A to doslova, kousek od Muzea. Bezny hluk z ulic mi vubec nevadi, je to jen takove sumeni za okny. Dite mi spi v kocarku bez problemu, je zvyklej od mimina, jsme porad venku. Jeho spis probudi, kdyz zajedeme nekam do klidu, a tam treba cekame na prechodu na zelenou, a nad kocarem tuka ten semafor
to uz se vzbudil takhle nekolikrat. Nebo kdyz vjedu do obchodu, proste kdyz se zmeni prostredi okolo z hluku do ticha.
Jinak nejhorsi venku je to v lete, jak se vsude porad dokola rubou koleje, chodniky atd, to mas pravdu, ze to me taky stve.
Sousedy neslysim, bydlime ve starem dome, kde fakt nevime, ze jsou okolo nas lidi (neumim si predstavit nejaky panelakovy zvuky, to bych fakt nedala).
Taky mas pravdu, ze v parcich to sekani travy atd, to me taky stve.
Kdyz jsme na chate, jedu ho uspat do lesa, protoze lidi kolem sekaj travu, no a psi za plotem - to vubec nekomentuju, ty stekouny, to proste nesnasim (mestskej typ no
).
Takze shrnuto - na mestsky hluk mam dite absolutne zvykly, auta, tramvaje, nic takovyho s nim nehne. Ale on uz ted venku moc nespi (a kdyz to na nej prijde, klimbne si v tom bez problemu).
Vadí mi to hrozně a věkem se to zhoršuje, občas mám potřebu zařvat"TICHOOOOOO!" ![]()
Teď zrovna už asi třetí den sekají na sídlišti trávu, před domem nám zastavuje každých 15 minut autobus, malá taky není zrovna tiché dítě, za dveřmi slyším sousedy,…
Vůbec si nepouštím hudbu, mám prostě ráda klid.
Nejlíp si odpočinu právě na samotě u lesa, bohužel musím ještě 14 dní počkat, než pojedu s malou na dovolenou
.
Naši bydlí na vesnici a ti kohouti a psi taky nejsou nic moc, stačí, že jeden začne a už to jede. Ale proti městu je to pro mě balzám na duši. I sousedi se dohodli, že v neděli sekačky, cirkulárky a jiné zůstanou pěkně pod zámkem ![]()
Příspěvek upraven 23.07.10 v 12:18
My bydlíme na vesnici, naše silnice je tu konečná takže, tu projíždí aut málo. Ale když byl Adámek malý tak jsme museli kvůli rekonstrukci domku jezdit uspávat ven, to jsem z toho měla celkem depku, protože ho buď probudil traktor, nebo někdo ze sekačkou a o štěkání psů ani nemluvím. Takže si myslím, že přecitlivělá určitě nejsi, každá maminka chce aby se to její dítě dobře nerušeně vyspalo. Říká se spokojená maminka-spokojené dítě.
Kolem nás jezdí akorát farář a nebo soused
, jednou týdně popeláři. Je tady klid, kousíček přes parčík je sice hlavní silnice, ale ten hluk nějak nevnímám, nevadí mi. Malé se líbí a kouká na auta a motorky…
Občas štěká pes, kokrhá kohout… I dřevo sousedi řežou a taky sekají trávu, ale to my taky, takže…
Když jsme někde dlouho ve městě, nejdřív mě to baví, ale pak me rozbolí hlava.
u nás je to jiné, jsem sice rozená z velkého města, ale co jsem se přestěhovala na vesnici za manželem, si toho klidu maximálně užívám . a každý kdo z toho města k nám přijede, tak nechápe, že tady může být takové ticho. v létě okna vůbec nezavíráme ani v noci. když jednou za čas spíme v tom velkém městě, tak ani nemůžeme usnou, když i v noci nám jezdí tatry pod oknama, atd. no nechápeme ![]()
myslím si, že je to hodně o zvyku, když člověku nic jiného nezbývá, tak otrne i hluku, ale přece jenom, protože jsem zažila obojí, tak bych tenhle svatý klid za nic nevyměnila ![]()
jo, taky mě to točí. Tichooooooooo !!!
Chce to les asi..
"Ruty šuty les je krutý bude vatra
Jsem nastartovaná jak Tatra
Kaďák vytáhne kajtru,
Veverčák zpěvník
Já řežu buřty …a chlebík
Ruty šuty arizona nashville z velkomesta by ses hochu poblil
Zato lont je můj joint, Zato lont je můj joint"
Ahoj Liz.
My bydlíme ve velmi malé vesničce, zastrčené bokem u lesů, vojenského pásma. Takže by tu měl být klid. Není. Máme tu pilu (firmu). Není na konci, jak bývá obvyklé, ale uprostřed vesnice, takže parádička…
. Ale přes den se to dá vydržet. Naučili jsme se to ignorovat.
Mám to se spaním malé (obou holek) jako Ty. Venku v kočárku? Ani omylem. 2× denně v postýlce, v klídečku.
Jinak je to s hlukem asi jako na každé vesnici - cirkulárky (ještě to nezačalo), auta, motorky, hluk dětí na prázdninách u babiček, prostě takový normální vesnický provoz. Přes víkend tu máme klíííídek, pohodu.
Ve městě bych asi bláznila než by jsme si zvykli.
Horší je to ale v noci, kdy se najde občas nějaký narušitel. Občas opilec, co si hlučně zazpívá pod otevřeným oknem naší ložnice (což on ale neví, že
). Ale co mě se*e neskutečně, jsou puberťáci, kteří pod okny ložnice lítají na mašinách klidně i o půlnoci. Čím rychleji, tím lépe. To rostu ze zlosti.
Anebo se stává, že když končí pobyt letních táborů (máme jich tu v okolí asi 4-5), tak to rádi oslavují nočním ohňostrojem. To je parádička…když blázní naši psi do toho, jak se bojí…budí se dítě…ale máme aspoň ohňostroj i mimo Silvestra.....
.
na vesnici je to asi tak jak píšeš. Celkově je tu ten hluk samozřejmě menší, ale o to výraznější. Když je náhodou třeba docela ticho a najednou ti proletí závodní motorka nebo projede traktor, tak je dítě zaručeně vzhůru. Bydlíme taky na hlavní ulici, kterou navíc jezdí popeláři na skládku a že jezdí jak prasata. Takže když spí malý doma, musím zavírat okna i v tom vedru a pustit mu větrák, protože by se nevyspal a když byl malinký a snažila jsem se ho venku uspat, tak jsem taky nadávala, že tu není kouska klidu, prtoože to bylo přesně jak píšeš-tam jela cirkula, tam traktor, tam sekačka na trávu, tam ječely děcka…
je pravda, že to bydlení na hlavní ulici mě docela štve. Kolikrát se tu bojím s malým i jít, páč jsme na kraji dědiny, takže sem každý vletí v plné rychlosti a my jsme hned druhý barák od kraje a za chvíli je docela blbá křižovatka, do které to každý řeže do protisměru…ale to už není o hluku
- i když-tím pádem tu taky každou chvíli kvílí brzdy.
My bydlíme na kraji města, ale bohužel u hlavní cesty, na výpadovce z města. Takže provoz šílený. Naštěstí obývák a ložnici máme do dvora, takže auta už nějak přehlížíme nebo jsme si zvykly. Co nám ale dělá problém jsou psy, začne jeden, jedou všichni,..a to prakticky celý den. Kohouty a slepice naštěstí nikdo moc blízko nemá. Další velký problém máme v tom, že sousedi ač prý jednou za rok slavý narozeniny, tak je slaví každý víkend. Ať je léto nebo zima, tak přímo na dvorku slaví, grilují - smar do oken, řvou a zpívají. I když zavřeme okno, tak to jde slyšet. Zase zavřít okno v létě je šílené, navíc to jsou jediné okna, které můžou být otevřené - do ulice neotvíráme - silnice. Myslíte, že se proti tomu dá nějak bojovat? Vím, že o víkendu je noční klid od 24h, ale ono poslouchat to např od 16h do 24h je opravdu o nervy. Navíc o víkendu, kdy si chce člověk taky občas odpočinout…