Neumím utrácet

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
9.9.19 21:40

Neumím utrácet

Ahoj, je mi 20 let a neumím utrácet za sebe. Pro rodiče mi nedělá problém koupit i několikatisícový dárek, ale já si vyčítám, když si chci koupi kalhoty. Vždy si říkám jestli to opravdu potřebuju.
Táta pak vždy komentuje, jak utrácím za večeře, kafe a blbosti a já se pal cítím blbě, potom nikam nechci chodit ani s přítelem aby se to náhodou doma nedozvěděli. Brigádu mám.
Mám našetřeno poměrně dost peněz. Nevím, proč si to tak beru, ale zase co když mají pravdu?
Má někdo podobný problém?
Děkuji za odpověď :mavam:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
9.9.19 21:48

Jo neboj. Akorát mě to vyčítá manžel. On utrácí a nedej bože když si chci koupit něco pro děti. Abych to doplnila tak utrácí z mých našetřených peněz. Takže tak.

• Citovat
  • Upravit
139

Jsem na tom stejně s tím, že vím, že ke své osobě jsem chorobný škrt :roll: :lol: pro malou koupím cokoli, jakkoli drahé, ale sobě nic :lol: když jsem byla ještě bez malé, tak jsem třeba netopila, abych usetrila :mrgreen: mám VS vzdělání, peníze na úctě a beztak nedokážu neustále přestat setrit :mrgreen: racionálně vím, že je to v lecjakych věcech blbost, ale nejde to :mrgreen: s příchodem dítěte se to tedy o dost zlepšilo.
Nechápu tvého otce, pokud si vydělávat na brigádách, tak co je mu do toho, za co utracis :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4454

Kdy jindy si ty kalhoty chceš koupit, když ne teď??? Běž a kup si rovnou troje! :lol: Máš nej věk, tak si to užij. Zvlášť pokud máš svoje peníze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.9.19 21:51

@cverunka já bych klidně šla, ale pak bych měla výčitky :D to není, tak že si nic nekoupím, jen prostě po tom spíš pokukuji :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
4454
9.9.19 21:56
@Anonymní píše:
@cverunka já bych klidně šla, ale pak bych měla výčitky :D to není, tak že si nic nekoupím, jen prostě po tom spíš pokukuji :mrgreen:

Výčitky bych měla, kdybych je ukradla :mrgreen: Nauč se do sebe investovat už teď, pač až budeš mít rodinu a výčitky utrácet za sebe, budeš mít jen tepláky :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.9.19 21:58

@cverunka skvělá rada, děkuji :mrgreen: :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
5207
9.9.19 22:02

A ty kalhoty potrebujes, nebo mas doma desatery a libi se ti jedenacte? Od toho bych se odpichla. Pokud je potrebujes (do prace, do divadla, na sport…), tak si to muzes rozumove zduvodnit a koupit si je. Pokud je chces akorat z toho duvodu, ze ti ve sbirce chybi jedenacty odstin modre, tak je nepotrebujes a nekupuj je. Ne? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37117
9.9.19 22:05

Udělej si radost :) já jsem to samé, mám hromadu hadru a věcí, ale víceméně všechno co mi donese ségra, ta si naopak dopřává až moc a co už se jí domu nevejde nebo nehodí, tak rozdává dal. Takže mě je pak líto udělat si radost něčím co se mi líbí, když mám doma hromadu jiných věcí, co ještě slouží :roll: zas to ber z lepší stránky, je fajn mít nasetreno, než vždy všechno rozhazet za blbosti :) ale jinak to mám stejně, na sobě skudlim a premejslim nad každou blbinkou co bych chtěla, ale když kupuju třeba dětem, to ty prachy litaj ani nevím jak :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
664
9.9.19 22:09

Já musím mít ke každému utrácení peněz za sebe nějaký důvod. Taky jsem byla chorobný škudlil ale s nástupem na vysokou jsem si zavedla systém odměn a za každý úspěch (třeba hotovou zkoušku nebo pak i za mimoškolní úspěchy) jsem si bez výčitek dopřála to co jsem zrovna chtěla… Teda ne tisícové položky ale třeba dobrou véču nebo nové tričko :) a tenhle systém mi funguje dodnes. A s narozením syna mám najednou opačný problém. Pro něj mám tendence utrácet fakt za kraviny :mrgreen: ale to už je asi na jinou diskuzi…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
9.9.19 22:19

Protože jsi ještě nedospěla, emočně ses neodstřihla od rodičů a nevybudovala sis nějaké příčetné sebevědomí.

Nejspolehlivější na to je bydlet samostatně a mít nějaký vlastní příjem.

Nebo alespoň odjet na Erasmus.

Jinak nejde o utrácení či neutrácení, ale o naprosto nesmyslné pocity viny. které fakt nepomáhají ničemu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.9.19 22:20

@Afrikana mám jedny pořadný kalhoty, co jsou pohodlné, takže je nosím pořád. Pak dvoje náhradní, které nosím v krajní nouzi :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.9.19 22:23

@Ou stěhovat se nebudu, nemám dostudováno takže ani práci se stálým platem. Byt bych neutáhla, na to se ještě necítím

• Citovat
  • Upravit
4454
9.9.19 22:24
@Anonymní píše:
@Afrikana mám jedny pořadný kalhoty, co jsou pohodlné, takže je nosím pořád. Pak dvoje náhradní, které nosím v krajní nouzi :mrgreen:

Takže je fakt moc potřebuješ. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
9.9.19 22:26
@Anonymní píše:
@Ou stěhovat se nebudu, nemám dostudováno takže ani práci se stálým platem. Byt bych neutáhla, na to se ještě necítím

a pro to proč nemůžeš ani na Erasmus máš určitě taky milion důvodů. Dle libosti.

Hele - buď chceš fungovat tak jak funguješ teď a být z toho frustrovaná a nebo budeš muset začít dělat změny a hleda a testovat vlastní sebedůvěru.

Jinak teda se nikam neposuneš a posléze skončíš s úzkostnou poruchou, až se ti tvoje neuroza vymkne z rukou.

Není potřeba se cítit provinile, děláš si to sama na základě výchovy jaké si ti dostalo. Jediný, kdo to může pročistit si ty sama, když si za tím půjdeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat