Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zaprvé..piš srozumitelně. Zadruhé..jste dospělý..ty jsi matka a pritel/manžel otec dítěte. Máte pusu? Umíte mluvit? Tak se domluvte. Nejdřív to prober s chlapem…pak až to proberte s nima. Soukromí potřebuje každý a rozumná pravidla…byl měl každý normální člověk dodržovat.
Není dobré bydlet v takovém vztahu tak blízko u sebe. Věř mi.
Ty máš syna, tak si představ, že jednou si najde takovou zenu, která mu bude vyčítat styk s vámi… Jak se ti ta představa líbí? Neříkám, že tchán 2× denne doma by mi nevadil, ale ber to tak, že až půjde přítel do práce, tak tam nebude. Ruce dítě pes to máš má imunitu… Jinak když přijdou z venku ruce by si umýt měli, to bych taktně naznačila. A ten kočár to bych ho tchyni rovnou vrazila, ať jde vozit a užila bych si chvíli klidu a ještě bych to zavedla pravidelně.
Omlouvam se ale psala jsem hrozne rychle, kdyz neco reknu priteli, nebo jen tak naznacim, tak se moc nevyjadruje, proste mlci :/
@Anonymní píše:
Ahoj holky, predem se omlouvam za anonym, chtela jsem se zeptat zda je to normalni nebo ne, a tak doufam ze mi nekdo tak nejak poradi.
S pritelem zijeme ve stejne vesnici jako jeho rodice, bydlime v byte platime najem chceme stavet tam kde bydlime, ale je tu jeden hacek, letos se nam narodilo miminko, jeho rodice jsou hrozne fajn, jeho mamka chodi do prace, jeho tatka ne, pritel ted byl dlouho doma nebo je to stavbar, a tak se nepracovalo, jenze tak nejak jsem se ted dostala z 6ti nedeli, tak jsme se s prckem tak nejak szili ale, zacina mi vadit to ze jeho tatka je neustale u nas kazdej den na kave nekdy i dvakrat za den :/, vadi mi to ze jeho tatka i mamka jsou kuraci vzdycky prijdou k nam a hned vali za malym aniz by navstivili koupelnu a umyli si ruce, maji domq maleho psa, byli jsme u nich uz s mesicnim prckem na obede a taky, jeho mamka nechava maleho olizovat od psa, coz mi prijde jako hrozne, nebo saha na psa a hned jde po psovi se spinavyma rukama sahat na malyho, bud jsem hodne citliva nebo nevim, prijde mi ze nemame zadne soukromí, jeho tatka je neustale u nas, nekdy prijdou o vikendu i na 8hodinu vecer aniz bych na to treba byla pripravena, kdyz jdu ven s kocarkem tak mi pritel pise ze u baraku na me ceka jeho mamka a ze chce jit ven semnoucoz mi prijde dost vtipne ze nemuzu jit na prochazku pomalu i sama chapu je to jejich prvni vnouce, moji rodice malyho nevidaji tak casto jako jeho rodice bydlime totiz od mych rodicu dost daleko ale cesta zase netrva hodinu cca pul, Chceme tu stavet i domecek ale po tomhle co ted zazivam se mi tu bydlet ani nechce, pozemek uz mame koupeny, ale je tu hacek pod nasim pozemkem je domek volný, a jeho rodice uvazuji ze by se tam nastehovali ze by to pro ne pry bylo lepsi takze by to meli asi 10kroku od naseho noveho domecku :/ nevim zda se mi vsechno dost ujety a prehnany
ldyz to reknu tak na pul priteli ze se mi zda ze bydlime skoro tak nejak na pul s jeho rodici tak mi rekne ze to neni pravda ze vzdyt bydlime sami ale me to tak neprijde, jeho tatka mu vola kazdy den, neustale je u nas, a neustale po priteli neco chce at ho hodi tam nebo tam, ale maji jeste jednoho sYna ktery mq auto a bydli s nema v byte a je starsi, necekala jsem ze kdyz se maly narodi ze to bude az takhle vyhroceny kdyz jsem byla tehotna tak se tak nic nedelo ale je fakt kam jsme sli s pritelem tam sli i jeho rodice :/ ted si to celkem zpetne vybavuji, co by jste delali prosim vy? :/
![]()
Když jsou prasátka, tak říct - umyli byste si, prosím, ruce? V chřipkovém období snad normální věc, kuřák nekuřák ![]()
Od psa bych prostě mimino dala dál, nevidím na tom nic přínosného, když si pes olíže pr.del a pak olíže šestinedělní mimino. Domeček nemáte ještě ani vy, tak nepředjímej. Tchánovi by to měl říct syn, že by stačilo přijít párkrát a dopředu se ohlásit. Že chceš být s malým hodně venku.
Pak bych se naučila říkat občas ne. A začala používat tečky na ukončení věty. Pak by byl tvůj elaborát čitelnější.
Tchyni bych vrazila kočárek a poslala samotnou. Až by přijeli, dala bych si s ní kafe. Myslím, že byste byly obě spokojený, ty bys měla hoďku pro sebe, tchyně by si povozila a pak pokecala. Až bude malý větší, tak to samé s dědou. Chceš stavět z kostek, tak děda ti něco postaví, já musím žehlit… Minimálně bych to zkusila. ![]()
Dobry to nebude, pritel to evidentne stejne jako ty nevnima, pupecni snura je kratka, budes to mit hodne tezke. Nejlip se odstehovat alespon do vedlejsi vesnice. V zadnem pripade nepristupuj na jejich bydleni vedle vas. At si kazdy rika co chce, podle popisu jak to mas ted by to pak bylo jeste horsi. Pokus se nastavit pravidla a rict jim, uvidime se 2× tydne utery ctvrtek-utery kafe, ctvrtek distanete maleho do kocarku-dekuji, v ostatni dny mam v planu jezdit s malym za kamaradkou, cvicit apod. Olizovani psem je strasne nebezpecne-hrozi nejen prenos bakterii, ale pokud pes neni pravidelne odcerveny muze dojit i k prenosu cervu. Najdi si clanek o rizicich a dej ho precit vsem-nechapu jak nekdo muze byt takove cune a neumit si po pohlazeni psa ruce a jit hladit sestitydenni mimino. Budes si muset trosku dupnout…
Mně to normální nepřijde, taky by mě to otravovalo, ale základ je prostě komunikace - rodičům bych narovinu řekla, že je máš ráda a jsi vděčná za pomoc s malým, ale že bys ocenila, kdyby se před návštěvami předem ohlásili, že se to ne vždycky hodí a chceš, abyste měli i vlastní život. Na tom přece není nic špatnýho
ideálně to předtím podobně podej manželovi, ať vidí, že nebrojíš proti jeho rodičům osobně, ale chceš jen nastavit nějaký mantinely.
A s tím psem bych dala klidně i raznejsi stopku - z toho co píšeš jsi krátce po sestinedeli, miminko je ještě fakt malinký a oni ho nechaj olizovat psem? Jako jasný, budování imunity a tak, chápu, ale tohle mi teda přijde moc.
@Mallorka píše:
Ty máš syna, tak si představ, že jednou si najde takovou zenu, která mu bude vyčítat styk s vámi… Jak se ti ta představa líbí? Neříkám, že tchán 2× denne doma by mi nevadil, ale ber to tak, že až půjde přítel do práce, tak tam nebude. Ruce dítě pes to máš má imunitu… Jinak když přijdou z venku ruce by si umýt měli, to bych taktně naznačila. A ten kočár to bych ho tchyni rovnou vrazila, ať jde vozit a užila bych si chvíli klidu a ještě bych to zavedla pravidelně.
to je zajimavy a kde vidis rozdil mezi imunitou ziskanou od psa a imunitou ziskanou z venku???
Kdyby mi pes olizl miminko, sly by na mne mdloby. Ja nesnesu ani kdyz pes olizne mne nebo se o mne prilis otira. Ne kazdy ma chut na smajchlovani se zviretem.
Jee pokud by dědek nebyl nějakej buran a tchyně kráva, tak já bych to i brala. Využívala bych toho, jak jen to jde. Ovšem já stále hledám, kde si co ulehčit, kam vrazit dítě, u koho se najíst atd
ne tak samozřejmě to je nadsázka, ale vezmi si, že spoustu lidí jsou sami jako ten kůl v plotě. I maminky, co nemají s kým pokecat po celé dny. Není nic jednoduššího, než - pokud jsou v pohodě - se slušně domluvit. Třeba ty procházky, dej si sluchátka na uši a řekni jí normálně, že chceš jít rychlochůzí s hudbou v rámci kondice a spalování. To se za tebou nepožene. Pokud je pes zdravý, tak můžeš být v klidu, děti co vyrůstají se zvířaty jsou zdravější, to je dokázaný fakt (odkaz na výzkum nemám
)
Holky jeste jednou se omlouvam za muj text, psala jsem rychle bez carek bez tecek, jinak bych vam vrele chtela podekovat za vsechny odpovedi ![]()
Jde o to, ze je to moje prvni miminko a taky posledni, vzdy jsem planovala jen jedno, chtela bych si to vsechno tak nejak uzit, zatim to vypada vsechno takhle
, kdyz ja jsem takova ze proste neumim rict nektere veci co se mi nelibi nahlas no, ale kazdopadne je to moje dite zejo, takze asi nastavit nejake pravidla ![]()
Jinak jeste jednou diky
![]()
Já bych tohle nezvládla. My máme dítě na cestě a čím víc se blíží porod, tím víc se bojím toho, že to bude vypadat stejně jako u vás. Jako je fajn ze mají zájem jak někteří píšou a někdo je na to úplně sám, ale každodenní návštěvy jsou podle mě už moc
a když bych se chtěla jít zrovna projít s kočárkem sama a venku na mě čekala tchyně, tak to by mě vytočilo. Určitě bych si stala za tím aby mi dopředu dali vědět nebo se alespoň zeptali jestli se mi to hodí a můžou se stavit. Pokud by začali chodit jen tak bez ohlášení pomalu každý den, tak bych začala asi trávit čas co nejvíce pryč z domu aby věděli, že nejsem pořád doma a mám i své plány. Ale já jsem už od malička samotář a jsem radši sama než s někým. Takže to vidím trochu jinak než ostatní co by za tohle byli vděční. ![]()
@Anonymní píše:
Omlouvam se ale psala jsem hrozne rychle, kdyz neco reknu priteli, nebo jen tak naznacim, tak se moc nevyjadruje, proste mlci :/
Tak se ho znovu zeptej. Nebo mu jednoduše řekni, ať poprosí dědu, aby nechodil tak často nebo večer. Chlapovi nemůžeš naznačovat,, tomu musíš jasně říci. A když chceš jít na procházku sama, tak to nikomu neříkej a nikdo s tebou nepůjde. Jednoduché.
Ahoj holky, predem se omlouvam za anonym, chtela jsem se zeptat zda je to normalni nebo ne, a tak doufam ze mi nekdo tak nejak poradi.
coz mi prijde dost vtipne ze nemuzu jit na prochazku pomalu i sama chapu je to jejich prvni vnouce, moji rodice malyho nevidaji tak casto jako jeho rodice bydlime totiz od mych rodicu dost daleko ale cesta zase netrva hodinu cca pul, Chceme tu stavet i domecek ale po tomhle co ted zazivam se mi tu bydlet ani nechce, pozemek uz mame koupeny, ale je tu hacek pod nasim pozemkem je domek volný, a jeho rodice uvazuji ze by se tam nastehovali ze by to pro ne pry bylo lepsi takze by to meli asi 10kroku od naseho noveho domecku :/ nevim zda se mi vsechno dost ujety a prehnany
ldyz to reknu tak na pul priteli ze se mi zda ze bydlime skoro tak nejak na pul s jeho rodici tak mi rekne ze to neni pravda ze vzdyt bydlime sami ale me to tak neprijde, jeho tatka mu vola kazdy den, neustale je u nas, a neustale po priteli neco chce at ho hodi tam nebo tam, ale maji jeste jednoho sYna ktery mq auto a bydli s nema v byte a je starsi, necekala jsem ze kdyz se maly narodi ze to bude az takhle vyhroceny kdyz jsem byla tehotna tak se tak nic nedelo ale je fakt kam jsme sli s pritelem tam sli i jeho rodice :/ ted si to celkem zpetne vybavuji, co by jste delali prosim vy? :/

S pritelem zijeme ve stejne vesnici jako jeho rodice, bydlime v byte platime najem chceme stavet tam kde bydlime, ale je tu jeden hacek, letos se nam narodilo miminko, jeho rodice jsou hrozne fajn, jeho mamka chodi do prace, jeho tatka ne, pritel ted byl dlouho doma nebo je to stavbar, a tak se nepracovalo, jenze tak nejak jsem se ted dostala z 6ti nedeli, tak jsme se s prckem tak nejak szili ale, zacina mi vadit to ze jeho tatka je neustale u nas kazdej den na kave nekdy i dvakrat za den :/, vadi mi to ze jeho tatka i mamka jsou kuraci vzdycky prijdou k nam a hned vali za malym aniz by navstivili koupelnu a umyli si ruce, maji domq maleho psa, byli jsme u nich uz s mesicnim prckem na obede a taky, jeho mamka nechava maleho olizovat od psa, coz mi prijde jako hrozne, nebo saha na psa a hned jde po psovi se spinavyma rukama sahat na malyho, bud jsem hodne citliva nebo nevim, prijde mi ze nemame zadne soukromí, jeho tatka je neustale u nas, nekdy prijdou o vikendu i na 8hodinu vecer aniz bych na to treba byla pripravena, kdyz jdu ven s kocarkem tak mi pritel pise ze u baraku na me ceka jeho mamka a ze chce jit ven semnou