Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
šebina píše:
má hotový pokojíček a tak ho tam někdy dám aby si hrál s hrazdičkou. jinak ho mám v obýváku v ohrádce kde na mě vidí i do kuchyně a přesto pláče.
5 měsíční dítě dávat do jeho pokojíčku aby si hrálo samo???
Já jsem měla dva roky dítě imrvére nalepené na sobě ![]()
Samozřejmě jsem se nevyhnula řečem okolí o rozmazlenosti, mamánkovství atp ![]()
Teď se mi začíná dítko osamostatňovat. Chce jezdit na odpoledne k babičce (v lepším případě bez mámy
) a já jednou za čas zůstanu sama v nesnesitelně tichém prázdném bytě ![]()
Vždy pak vzpomínám na chvíle, kdy byl malý a já ho měla jen pro sebe - kdy potřeboval jen mámu ![]()
šebina píše:
je to asi také řešení ale příjde mi to trošku omezování mít ho stále u sebe. nestane se potom úplným závisláčkem??je pak samostatný??
Omezování koho? Dítěte ne, to to potřebuje. Z obýváku do kuchyně je pro něj daleko. Co by mělo 5-ti měsíční dítě, které se samo ani nepohybuje chtít jiného, než být s mámou?
Občas mi přijde (a teď to nemyslím na tebe, protože ty se zajímáš, přemýšlíš o tom a podobně), že si ženská pořídí dítě a už už aby bylo samostatné. ![]()
šebina píše:
je to asi také řešení ale příjde mi to trošku omezování mít ho stále u sebe. nestane se potom úplným závisláčkem??je pak samostatný??
No ale já ho neměla stále u sebe. Měla jsem postýlku v obývákokuchyni, v té normoš spinkal nebo spinkal na gauči, dokud se neuměl přetočit. Ale když chtěl být u mě a já měla zrovna koš s mokrým prádlem u sušáku, tak šup do šátku, pověsit a nemusela jsem vybírat, zda to prádlo pověsit za řevu nebo ho v koši nechat na kdovíkdy.
Já nevím, proč vzniká taková představa, že v šátku je dítě na těle od rána do večera ![]()
A maminčák podle mě teda neni, teď je mu 21m a v klidu si pohraje sám, spí sám v postýlce, nemusím uspávat, usíná sám…
ZuzaM píše:šebina píše:5 měsíční dítě dávat do jeho pokojíčku aby si hrálo samo???
má hotový pokojíček a tak ho tam někdy dám aby si hrál s hrazdičkou. jinak ho mám v obýváku v ohrádce kde na mě vidí i do kuchyně a přesto pláče.
Já vždycky přemýšlím, kde ty maminky na podobné věci chodí, takové to „aby se nerozmazlilo“ a podobně…
V tomhle období je naprosto přirozené, že miminko nechce být samo. Nedokáže se samo moc zabavit a chce být s mámou. Tak s ním buď. Až se začne samo pohybovat, tak tě bude potřebovat čím dál míň a zabaví se samo. Taky nechápu proč by mělo dítě vydržet samo v pokojíčku
Nemůžete přece chtít po dítěti aby bylo hned samostatné, to přijde až bude starší ![]()
ZuzaM píše:šebina píše:5 měsíční dítě dávat do jeho pokojíčku aby si hrálo samo???
Mě když dítě v cca 1,5r zalezlo do svého pokojíčku a tiše si tam hrálo, tak mě málem hráblo
Bylo to fakt strašlivě divný, jsem zvyklá ho mít kolem sebe ![]()
ivuska.h píše:ZuzaM píše:Já vždycky přemýšlím, kde ty maminky na podobné věci chodí, takové to „aby se nerozmazlilo“ a podobně…šebina píše:5 měsíční dítě dávat do jeho pokojíčku aby si hrálo samo???
Já vždycky přemýšlím, co od toho dítěte očekávali, když se o něj snažili ![]()
…jsem nějak přehlídka, že píšeš, je sám v pokojíčku
…no tak to bych ho tam nenechávala…
jsme spolu v obýváku, ale je sám na dece ( nebo v postýlce) a hraje si sám…vidí mě,slyší mě…vydrží i půl hodiny, povídá si u toho a tak…
takže můžu si i na chvíli odběhnout i do patra něco udělat
šebina píše:
To se nedivím, že brečí, proč nemůže být s tebou v kuchyni? Já mám malou v bytě na „volno“ a když chce být se mnou v kuchyni, tak tam prostě je. I jsme takhle např. pekly cukroví - teda já jsem pekla, malá rabovala spížní skříň a obě jsme byly spokojené ![]()
ivuska.h píše:ZuzaM píše:Já vždycky přemýšlím, kde ty maminky na podobné věci chodí, takové to „aby se nerozmazlilo“ a podobně…šebina píše:5 měsíční dítě dávat do jeho pokojíčku aby si hrálo samo???
My tedy doma neposílám do pokojíčku ani dceru, pokud si chce hrát u nás v obýváku. Nevidím na tom nic špatného, hračky pak uklidí.
Celkem by mě zajímalo, jak by se to líbilo některým rodičům, kdyby je pořád někdo vykazoval do jiné místnosti, kde by byli sami.:-)
Gladys píše:ZuzaM píše:Mě když dítě v cca 1,5r zalezlo do svého pokojíčku a tiše si tam hrálo, tak mě málem hráblošebina píše:5 měsíční dítě dávat do jeho pokojíčku aby si hrálo samo???
má hotový pokojíček a tak ho tam někdy dám aby si hrál s hrazdičkou. jinak ho mám v obýváku v ohrádce kde na mě vidí i do kuchyně a přesto pláče.Bylo to fakt strašlivě divný, jsem zvyklá ho mít kolem sebe
Mně tedy moje blízkost mého dítě neomezuje, mám ho totiž ráda.:-)
já ho mám také ráda ale dělat s ním veškerou domácnost mě příjde zvláštní. jinak jsem se dostala do pozice té krkavčí matky a to si myslím že nejsem. chtěla jsem jen poradit jak na toho malého drobečka aby chvilku vydržel beze mne.
ZuzaM píše:ivuska.h píše:My tedy doma neposílám do pokojíčku ani dceru, pokud si chce hrát u nás v obýváku. Nevidím na tom nic špatného, hračky pak uklidí.ZuzaM píše:Já vždycky přemýšlím, kde ty maminky na podobné věci chodí, takové to „aby se nerozmazlilo“ a podobně…šebina píše:5 měsíční dítě dávat do jeho pokojíčku aby si hrálo samo???
Celkem by mě zajímalo, jak by se to líbilo některým rodičům, kdyby je pořád někdo vykazoval do jiné místnosti, kde by byli sami.:-)
Jojo, večer vždycky zhrabuju hračky po celém bytě ![]()
šebina píše:
ale dělat s ním veškerou domácnost mě příjde zvláštní
Co ti na tom přijde zvláštního? Naopak je velmi výchovně prospěšné, když dítě vidí, že maminka je pořád s ním a k dispozici, ale přímo se mu pořád nevěnuje, že musí dělat různé jiné věci.