Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maminky malej je furt namodralej kolem pusinky (jsou mu 4 mesice) byli jsme na kardiu a tam nam rekli ze ma neuzavrenou srdecni chlopen ktera se ma uzavirat uz v 9.mesici tehotenstvi ale ze prej se muze uzavrit do pul roka tak jdem v pul roce na kontrolu? mate s tim nektera zkusenost? pri kazdy navsteve nam rika doktorka ze se ji to vubec nelibi ta namodrala pusina ale nikam uz nas jinam neposle!!
tak pristi tyden pojedem na vlastni pest do Plzne na Lochotin..mate s tim zkusenost nebo slyseli jste o tom nekdy nekde?
@nikolkadixinka píše:
Maminky malej je furt namodralej kolem pusinky (jsou mu 4 mesice) byli jsme na kardiu a tam nam rekli ze ma neuzavrenou srdecni chlopen ktera se ma uzavirat uz v 9.mesici tehotenstvi ale ze prej se muze uzavrit do pul roka tak jdem v pul roce na kontrolu? mate s tim nektera zkusenost? pri kazdy navsteve nam rika doktorka ze se ji to vubec nelibi ta namodrala pusina ale nikam uz nas jinam neposle!!tak pristi tyden pojedem na vlastni pest do Plzne na Lochotin..mate s tim zkusenost nebo slyseli jste o tom nekdy nekde?
no s chlopní ne.
Ale neříkali dučej? neuzavřená dučej?
Bude to ta botalova dučej ( přepážka mezi levým a pravým srdcem ), syn to měl a v pul roce bylo vše ok. ale měl jen malinkou dírečku a žádná omezení ani modrou pusinku. asi bych nečekala a chtěla další vyšetření. například astrup. jak je okyslišená krev.
@nikolkadixinka Můj přítel to měl a šel po dvacítce na operaci do Motola..dali mu umělou srdeční chlopeň
@Mar80 dobře,děkuju, příští týden jedem do plzně tak jim to tak řeknu
My taky chodime s „dirkou“ na kardio. Holce je 1,5 roku a jeste to uzavreny nema. Nicmene nam na kardiu rekli, ze to ma spousta lidi i v dospelosti a malokdo to zjisti. Omezeni nema zadny, vyslovne nam rekl, ze to neohrozuje ani zivot ani zdravi a mame se chovat k dceri jako k normalnimu zdravymu diteti, tedy bez jakykoliv omezenich.
Nicmene namodralou pusu nema. Co znamena namodrala? Ze ma modry rty, nebo namodralou kuzi kolem pusy? Protoze treba ja i dcerka (ma to po me) mame dost vyrazny zily a treba kolem oci nebo na cele to pusobi az jako modrina-monokl (obzvlast u oka), nemuze to byt neco podobneho?
Jeste by to mohla byt nedomykavost chlopne (nekdy se strohou informaci pacient vic zmate, nez informuje)
chlopen (chlopne) se zavira a otvira pri kazdem stazeni srdce, brani tak zpetnemu toku krve. nedomykavost znamena, ze jen cast krve se vypudi do obehu, zbytek se vraci do srdce furt tam a zpet. Projevuje se to jako selest a vetsinou se to u deti, pokud vim, jen sleduje. Ale kdyby to bylo vyrazne, tak zrejme prichazi v uvahu operace (ale presnejsi indikace nevim, toto jen ze skoly).
@Ter85 tvoje dcera zase nejspis chodi s FOP - foramen ovale patens - to ma skutecne spousta lidi v dospelosti (botalovu ducej uz ne) - a dnes se to povazuje spis za neskodne, to je dalsi moznost, kterou mohla dr od @nikolkadixinka myslet - tezko rict. To je otvurek, ktery spojuje srdecni predsine (zadna chlopen) - v tehotenstvi zajistuje primy tok okyslicene krve do leveho srdce (podobna funkce, jako u duceje). Srdecni stena je zde tvorena dvema neuplne se prekryvajicimi se listy a krev prirozene podle tlakoveho gradientu proudi zprava doleva mezi nimi. po narozeni se zmeni tlaky a listy se na sebe prilozi a pozdeji srostou.
@Mar80 píše:
Bude to ta botalova dučej ( přepážka mezi levým a pravým srdcem ), syn to měl a v pul roce bylo vše ok. ale měl jen malinkou dírečku a žádná omezení ani modrou pusinku. asi bych nečekala a chtěla další vyšetření. například astrup. jak je okyslišená krev.
Dučej se zavírá až po porodu…
Přikláním se k té chlopni. ![]()
Pokud máte jít v půl roce na kontrolu, tak bych se toho nebála, hlídaj vás…
My mame nedomykavost srdecni chlopne. Taky jezdime na Lochotin, kontrola kazde 2 roky, ze zacatku casteji, malemu je uz ale 11 let a zustava to stale stejne, 1. stupen. Nema zadne problemy ani omezeni. Jen se delaji ty kontroly po 2 letech. Jinak vse v poradku.
@Ter85 má to kolem celé pusinky a je to presne tak jak hojici se modrina, takovy svetle modry
Taky to máme, chodíme pravidelně na kardiologii na kontroly a poslali nás dokonce do Prahy do Motola na vyšetření a prý by to do roka mělo samo zmizet a když ne, tak půjdeme na operaci, ale synovi jsou 4 měsíce a doktoři to vidí dobře
v Praze jsou na tohle opravdu odborníci, operace srdíčka u tak malého miminka pro ně je běžná věc
ale snad se Vám to srovná.. a s tou pusinkou namodralou to nám doktor říkal, že kdyby se to stalo máme se okamžitě dostavit:) to jsou zas další příznaky ![]()