Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ahojky maminky.uz vsimam dcere je po 2 roce.kazdy vecer kolem 23h probudi s placem s vztekanim mlati me vola na tatu nebo me.spime spolecne.nevim jestli je to kazdy den spatny sny nebo co ji asi je?nebo jestli ma neco poruchu?pokud mate nekdo zkuseny jak s tim mam udelat.dorve s placem pak usne.dik jana
cituji z http://www.super.cz/…-zeptat.html
Moje pětiletá dcera se začala v noci budit. Po:,–(í se na posteli a pláče, ale oči má zavřené a nedokážu ji vzbudit ani uklidnit. Je to noční můra, nebo noční děs? Jaký je mezi tím rozdíl?
Noční můry se u dětí obvykle objevují ve druhé polovině spánku, přibližně od dvou let výše. V tomto věku se u batolat začíná rozvíjet fantazie a s ní přichází i přirozený strach ze smyšlených příšer. Trvalé noční můry může způsobit traumatická událost nebo náhlá změna v životě dítěte. Když vašeho potomka vzbudí noční můra, potřebuje, abyste ho objali a utěšili, ale nerozebírejte sen, který ho vystrašil. Ještě víc by ho to rozrušilo. Druhý den si však o něm popovídejte. Dítě může svůj strašný sen nakreslit nebo ho jinak popsat. Jeho strach nezesměšňujte a nemávejte nad ním rukou. Raději ho naučte s ním bojovat.
Ahoj, nejsem odborník, ale nedávno vyšel ve Family Star článek o poruchách spánku u dětí. Podle toho, co popisuješ, nejde o noční můru, ale o noční děs.
Cituji „chytrý“
článek:
//Naše Klárka se zhruba od tří let, vždy kolem půlnoci, po:,–(ila na posteli, křičela, mluvila přerývaně a měla vytřeštěné oči," svěřila se majitelka butiku Petra. „Každou noc jsem s úzkostí staženým žaludkem čekala, kdy začne křičet. Volala mě, ale marně jsem na ni mluvila a utěšovala ji, nevnímala. Pokoušela jsem se ji vzbudit, třásla s ní… Bez výsledku. Byli jsme zoufalí a marně hledali příčinu."
Po návštěvě psychologa se rodiče dozvěděli, že spánková porucha jejich dcery má název ‚noční děs‘ a její příčinou je zřejmě žárlivost na právě narozeného bratříčka. „Dítě v tomto věku nemůže ukázat mamince, že je naštvané na miminko," poznamenává k tomu doktorka Brodová. „Nedovolí si jít proti matce, protože ji ještě strašně potřebuje. Tak se stane, že v noci praskne nějaký pytlíček hrůzy, který asi přes den prasknout nemůže."
Noční děs trvá 5-30 minut. Na rozdíl od noční můry si ho dítě nepamatuje. Má sice otevřené oči, jako by bdělo, ale není možné s ním navázat kontakt. Důvodem poruchy může být napětí v rodině nebo vyčerpanost.
Rozsviťte všechna světla, obejměte dítě, ale nesnažte se s ním dohadovat. Není při smyslech. Nedělejte nic, čím byste ho mohli během záchvatu vzbudit. Pokuste se ho však probudit, ještě než děs propukne. Přerušíte tím jeho spánkový cyklus a dál bude spát klidně.
Pokud se problém objevuje častěji, je potřeba zajít na neurologické vyšetření. A když je všechno v pořádku, stačí jen vytvořit klidné prostředí. Nepropadejte panice. Noční děsy s věkem stejně odezní.//
Tak nevím, snad jsem trochu pomohla…
Tak naše Anička prožívala něco podobného, teď už se jí to naštěstí hodně dlouho nestalo, ale objevilo se to kolem dvou let a teď, po půl roce už se jí to nestává. Pravdou je, že se nám právě před sedmi měsíci narodilo druhé mimčo, takže jestli to byla ta žárlivost, kdo ví . . . ![]()
Každopádně nepomáhalo nic - mluvení na ní, objetí, prostě kopala a doslova řvala jak o život. Jediné, co jsme po čase vypozorovali, že to rychleji odezní, když jsme u ní (nesahali jsme na ní, to nesnesla) a pustíme jí oblíbené písničky nebo pohádky na CD a máme rozsvícenou lampičku. Taky jsme začali vyprávět o zvířátkách a ona se pak daleko rychleji zklidnila a za chvíli se už nechala obejmout a utišit.
Takže přeju pevné nervy, je to sice děsivé, sama jsem z toho byla trochu vyšokovaná, co se jí to děje, ale opravdu to pomine.
ahoj maminky dekuju za rady.myslela jsem ze jsem jedina co dcere je.premyslela jsem jestli taky souvisi kdyz odpolka zlobi venku davam ji na zadek pak v noci toho spatne sny.vcera byla hodna a najednou vecer byl klidny spanek jen si vzala napit.to mi prekvapilo.druhe ditko nemame.mej se krasne a musim vydrzet ahoj jana