Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky ahoj,
Nevim uz co se spanim.. Mam cerstve 13 mesicni.. A ikdyz mam uz druhe dite opravdu nepoznam kdy je unavena :/ vstava v 6.. Uz v 9 knoura (dam ji spat) usne do 10 minut usne.. Spi pul hodiny.. A pak nastava problem.. Dam ji spat v 13:30 nakojim chvilku lezi, ale neusne.. Zkousim ji dat spat za hodinu to si nechce ani lehnout ani prso.. Vecer uz je pretazena.. Musim ji drzet, aby vubec lezela ![]()
Predevcirem jsem zkousela ji dat spat jen v poledne.. Ale i tak vecer to na ni bylo moc a taky byla pretazena ![]()
Ja uz nevim co.. Snazim se zachovat 2 spanky, ale pritom je to jen jeden spanek v 9 a to je blbe.. Takto se placame uz asi tyden..
Poradte jak to delat.. Vecerni uspacani pretazeneho ditete je fakt horrir skoro hodinu a bobek. Pripina se do luku.. ![]()
Skus ju dat rano skor nez o deviatej, tri hodiny su vela, uloz ju po dvoch, a potom obedny daj tiez o hodinu skor.
vecer ju o kolkej ukladas? v tomto veku je ideal okolo siestej
@soldi píše:
Skus ju dat rano skor nez o deviatej, tri hodiny su vela, uloz ju po dvoch, a potom obedny daj tiez o hodinu skor.vecer ju o kolkej ukladas? v tomto veku je ideal okolo siestej
Driv jak po 3 hodinach neusne.. Vecer v 18 koupeme kolem 18:30 v posteli. Dnes jsem ji dala uz pred 18.. Od pul 10 byla vzhuru, ale neslo to.. Ocicka uplne naspeedovane ![]()
A co jí to pomalu posunovat směrem k poledni? Tím pádem se to za pár dnů posune na obědový čas a večer nebude tak přetažená
Zkusila bych to posunout pouze na poo spánek. A jsou děti, které po 1 roce nespí pres den vůbec.
@u763 píše:
Zkusila bych to posunout pouze na poo spánek. A jsou děti, které po 1 roce nespí pres den vůbec.
přesně, stáhla bych to jen na jeden. Syn už v roce nespal vůbec
@Pam12 píše:
přesně, stáhla bych to jen na jeden. Syn už v roce nespal vůbec
Jako ta moje aktivistka ![]()
@Helll pokud je po ranu unavena po trech, tak pak asi taky, ne? Zkusila bych ji dat spat uz o pul jedne. Moje spala v tomto veku 2-3× denne, az od 15m jen jednou.
Anebo bych ji udrzela vzhuru treba do 11 a jela s ni v kocarku ven, moje dcera spi venku dele a lepe, treba by ti spala i dve hodky v kuse.
Já bych to také stáhla na jeden spánek, stejně ti spí už jen jednou. Snažila bych se ji udržet dopoledne déle vzhůru a dala ji spát až kolem oběda. Během pár týdnů se to srovná.
Mne jen prekvapuje, jak to stahujete
ja to nechala plne na diteti ![]()
A neusne ani v kočárku? Mám taky 13 měs, vstává cca v 6, kolem 9-10 jde spát na 30 min až hodinu, jak kdy a pak se snažím ho dát tak v 13 hod a to spí většinou jen půl hoďky. Koupeme o poůl sedmé a asi v. Sedm ukládám. Taky jsme teď hodně bojovali, ale už je to lepší. Přes den jsem vždycky uspávala jen v kočárku, od narození. Večer ho teď učím být v postýlce a ne u mě v posteli, už ho před spaní ani nekojím. To pak vždycky děsně ožil a nemohla jsem ho vůbec uspat. A klidně posouvám koupání tak, aby měl prodlevu 4,5 až 5 hodin. To je pro něj tak akorát a usne celkem rychle. Zkus přes den ten kočárek. Třeba jsi to zkoušela a nefunguje to, nevím…
Asi bych nechala i ten dopolední spanek když spí jen půl hodiny ale po o bych trvala na spánku, syna 3 roky uspávám i hodinu po obedě i večer a to do 2 let usinal zásadně sám… Kdyby byl od 6-7 vzhuru tak to do večera dá a jde i hezky spát ale spí špatně jak je přetaženej a každou chvíli je vzhůru s brekem
na synovi únava není vůbec znát, kdybych ho nechala do půl noci vzhůru někde tak usne až když zalehne a rozhodně mi nikdy neusne ani neusl jen tak při hraní apod…
… Jak se říká spánek dělá spánek ![]()
@blumen S tímhle na mě taky chodí partner, že všichni dávaj spát dítě až odpadne nebo si řekne ale jak jsem už psala zrovna naše dítě tak opravdu nefunguje
už jsem to zkoušela, nedá na sobě unavu vůbec znát je úplně v poho a jen co ho uložím tak spí… Podle mě by dítě mělo mít režim a od toho jsou rodiče aby ten režim nastavili, dítě to nechápe že když nepůjde spát teď tak pak bude unavené apod… a většinou teda vidím že s těma dětma maj pak problémy, že jsou přetažený atd… ale chápu že když si dítě je schopné říct o spánek tak proč to nenechat na něm ![]()
Také mám 13měsíčního. Spává 2× denně. Také usíná po třech hodinách přes den, večer za 3,5. Dávám zatím do kočáru.
@Kry5t0fek no ja dceru nenechavala nikdy odpadnout unavou, to ne (to na me zkousel manzel). Ale vypozorovala jsem prvni znamky unavy (treni ocicek, piskani) a v ten okamzik davala spat a usnula pekne. Jakmile se pretahla, treba i jen o pul hodiny, tak uy usinala hur, pripadne vynechala jeden spanek a to byla katastrofa. I ted v 16m jsem ted zjistila, ze jakmile spi v poledne jen 45 minut, tak blbe spi v noci. Jakmile mi spi 1,5 hodiny a vice v poledne, tak mi spi v noci pekne. U nas plati, cim vice spanku, tim lepe, jinak s ni neni k vydrzeni a ja se v noci taky nevyspim. Nastesti jsem se fakt naucila ji v tomto porozumet uz od zacatku, ale verim, ze nekdy to nejde.