Nevlastní děti, manžel, příliš mnoho problému

Anonymní
5.8.25 21:45

Nevlastní děti,manžel, příliš mnoho problému

Dobrý večer,

Přemýšlím a přemýšlím.. jestli řeším hlouposti a hledám problém, kde není..

S manželem máme 4leteho chlapečka a 1 leteho syna, manžel má z prvního manželství 2 děti. Teď přes leto jsou u nás 7 dni z 10, protože já jsem na mateřské, manžel pracuje cele leto z domu.

Co řeším..ze to zvladam docela dobre, miminko, každodenní vaření pro 4 děti a 2 dospělé, nákupy, prádlo, úklid….

ALE! Manzeluv nejstarší syn je trosku jiný, vyžaduje víc pozornosti, asistence, dohledu apod. a já mám potom pocit, ze moje děti strádají- 4letak se nedostane ani ke slovu pomalu :? (prý mají čas jindy si povykladat).
Potom jeho dceru baví dělat chuvu a hrát si s nejmenším, ale odhani 4leteho, který chce být s bráchou.. celkove je na toho našeho 4leteho taková přísná, občas zla.

Dnes odjeli po obědě zpět ke své mamince. Jako vždy v dome a na zahradě nepořádek, já už jsem zvykla, ze po pouklizim a vyhrabem se z toho, ale nás 4lety přijel po 5dnech z prázdnin u babičky a dědečka, cely den se bavil se sourozenci na dvoře a objevili nějaké “vodní bomby”, ale po celém dvoře zůstala pohroma- cca 50 prasklych bomb. Oni odjeli a manžel chtěl po synovi, ať to vše posbira… jak Popelka mě to připadalo.

Kdyby tu byla návštěva, prosím…ok
Ale oni jsou u nás jako doma, ale vůbec ne, co se týká úklidu.

Bylo mě syna docela líto, holka mu dávala sadu a večer, aby šel ještě uklízet…..

Byla z toho velká hádka, řekla jsem velmi ostré věci na účet pomalejšího syna bohužel. (Není nemocný, jen je strasne slabý, podvyziveny, velmi zpomalený atd.)

Tak nevím..

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1545
5.8.25 21:53
@Anonymní píše: Více

Nejstaršímu synovi občas říct „Promiň, ty jsi povídal doteď, teď nech povídat mladšího, pak mi můžeš doříct to, co si potřeboval.“ Dceru požádat ať čtyřleťáka neodhání, ať si hrají všichni spolu. Před odjezdem k mamince, požádat nejstarší děti o úklid toho, s čím si hráli a nikdo další si hrát nebude, dokud nepřijedou.
Ohradí se manžel vůči tomu taky, nebo jen nechce být on ten, kdo vydává nepopulární příkazy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8771
5.8.25 22:01

Každý dite ma jinou povahu, normální vec… a otec si chce užít deti a nebýt ten zlej, taky bohužel normální u rozvedených… klukovi řekni, at taky někoho pustí ke slovu, holce at dá malymu pokoj a neodjeli by, dokud by po sobě neuklidili. U nas tedy uklízí i návštěvy, ne velký vánoční úklid, ale ldyz vyhazou hračky, nevidím důvod, proc bych to po nich mela sbírat ja. Stejně tak my na návštěvách pouklizime to, co tam roztahame. Přijde mi to normální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Svetluska55
5.8.25 22:14

Ach ach, milionta diskuze o hroznych nevlastnich detech, ktere se chovají jako deti a problem je..jaké překvapení- domluva dospělých.
Takze si to shrnme:
Manzel si bere deti 7 dnu z 10 a hodí je na krk tobě. Ty se o ne musíš starat a 4 deti najednou jsou mazec.
K tomu to vypadá, ze narozdil od deti, ktere mají jen práva, ty máš jen povinnosti.
Proč?
Jako nevlastni rodic samozrejme nebudeš rozhodovat o jejich vysoké škole, ale určovat pravidla ve své domacnosti je zcela v poradku.
Tak si nenech všechny kálet na hlavu a určete s manzelem pravidla. A pokud manzel na své děti z predchoziho vztahu žádná pravidla uplatňovat nechce, tak at se o ně během jejich pobytu u vas stará. Jak prostě, milý Watsone.

• Citovat
  • Upravit
35907
5.8.25 22:22

A proč si jako po sobě neuklidí? To učím děti od mala když jsme někde byť jen na návštěvě, že si po sobě uklidí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76782
5.8.25 22:32

Já nějak nechápu sdělení „s manželem máme 4letého chlapečka a 1letého syna? ten 4letý není syn?
já z toho teda vydedukovala, že 4letý je zakladatelky s jiným mužem a 1letý - spíše roční je jejich společný,
a ano "cizí“ nezvedené a zanedbané děti, jak klasické

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1396
5.8.25 22:41

Ty se ptáš proč „tenhle nedělá tamto a tahle dělá toto“, místo toho, aby jsi V KLIDU požádala a řekla to těm, od nichž něco chceš. Děti, zejména když pochazejí z rozdílných prostředí, tedy je vychovávají jiní lidé, se prostě chovají každé jinak.

Zkus to brát jako trénink. Tvůj nyní 4 letý chlapeček půjde do školy, kde bude třeba dalších 25 žáků, kteří mu budou skákat do řeči a ty a tím jednak nic neuděláš a jednak o tom nebudeš ani vědět. A budou mu třeba dělat i „horší“ věci. Takže bych ti radila nechat své děti otrkat, samozřejmě nenechat je psychicky ani fyzicky ponižovat, to je jasné. Možná když budeš méně přísná na sebe (navařeno, naklizeno, postaráno), budeš schopna být méně přísná na okolí.

Jasně, jsi matka a máš ještě ročního prďolu, takže jsi v režimu ochrany mláďat. Kdybych ti vyprávěla… zkus se nad to povznést, protože po čase to uvidíš s nadhledem a pak by ses zbytečně styděla, že sis kazila vztahy. Zkus to brát tak, že nic tak hrozného se neděje a že štvát tě bude v životě něco vždycky. Buď na děti hodná. Na všechny. Jiná cesta není. Buď dobrým příkladem nejem svým, ale i těm „získaným“ dětem. Vím, že to zní jako nějaký citát nebo moudro, ale fakt jsou to věci, aspoň pro mě, kterých si pak člověk dlouhodobě může na sobě vážit. A ty věci u vás se vyřeší do pár let, neboj se. Děti rostou, některé se otrkají a druhé už začnou mít trochu rozum ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2286
6.8.25 00:32

Soucítím s Tebou. Tohle bych nedala.

Tvůj chlap si vezme k sobě děti - což je dobře, že má o ně zájem - ale nechá je na starost Tobě. O své děti by se měl převážně starat on. A měl by je i vychovávat, ne je jen rozmazlovat. To znamená, že před odjezdem k mamince je přimět, aby si po sobě uklidily hračky, případně jim s tím pomoct. Ne, aby to bylo jen na Tobě a mladším synovi (i když ten by jim měl s úklidem taky pomoct, pokud si s nimi hrál). Nechat mluvit staršího syna a až domluví, dát prostor i mladšímu synovi. Ne, že mu to povykládá až někdy (syn by z toho mohl mít pocit, že ho má tatínek míň rád než bratra a to by vztahu mezi sourozenci neprospělo)… A tak dále.

Ty mu můžeš pomoct třeba uvařit i pro jeho děti (což děláš), když už stejně vaříš, ale neměl by to brát jako samozřejmost. Stejně tak, že se budeš plnohodnotně věnovat i jeho dětem, když jsi stejně na rodičáku. Jsi na rodičáku hlavně kvůli nejmladšímu dítěti, to je Tvoje hlavní „pracovní“ náplň. Chlap si to hodně ulehčuje. Prostě je potřeba ho víc „zapřáhnout“. Má čtyři děti (pokud je ten 4 letý taky jeho - Stinga mě trochu zviklala :D ) tak ať se adekvátně zapojí. Chápu, že musí pracovat, aby takhle velkou rodinu uživil, ale i přes to. Potřebuješ mít taky chvilku na odpočinek a pro sebe. A nemít pocit, že Ty a Tvoje děti jste „druhořadí“.

Jak jsou manželovy děti vlastně staré? Nejstarší syn nemůže za to, že je pomalejší, náročnější…, ale o to víc by měl manžel pomáhat. A občas trávit čas jen se staršími dětmi - s oběma i s každým zvlášť. Aby měly tatínka jen pro sebe. To je pro děti moc důležité.

Ovšem, jak ho přimět, aby převzal víc povinností, nevím. Asi se bude cukat. Pro něho je pohodlnější nechat to na Tobě, případně dát příkaz mladšímu synovi.

Držím Ti pěsti. Nemáš to jednoduché. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9337
6.8.25 06:01

To je asi úplně jedno, kdo a proč víc mluvil, nebo míň uklízel. U cizích dětí je to prostě větší oser. Vlastní zloběj, ale hned se na to zapomene, protože mateřská láska. Radu nemám, spíš pro ty, co se chtěj stát macechami a myslí si, že by to zvládly - pročtěte si tady 1000+ 1 příběhů, jaký je to pak v reálu. Klidně stačej problémy s tchyní a švagrovkou, proč si přidělávat další.

Příspěvek upraven 06.08.25 v 07:52

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13219
6.8.25 06:06
@Takyjedna píše: Více

Souhlas. Nehledě na to, že ty děti z prvních vztahů tu byly dřív a jsou dost často odsunuty na vedlejší kolej. Minimálně tím, že nemají doma oba své rodiče. Často z těch diskuzí mám pocit, že nextky na to rády zapomínají a nepřipouští si, že to samé může potkat i jejich děti. U vztahu nikdy nevíš, jak dopadne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2754
6.8.25 06:34

Nejsi na materske, jsi na rodicaku! Proc to rikam? Pokud planoval chlap na 2 mesice mit svoje deti doma, mel jit na ty 2 mesice na rodicak on. Mohl mit komplet smečku na krku on a mohl se predvest jako skvělý otec ;) kdyz uz je teda otec k nicemu, proc alespon nevari on? To nema ruce?? Chces byt za chuvu a sluzku ty? Fajn, tak si to uzivej, mas obsolutne jen a pauze co jsi chtela :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33723
6.8.25 06:55

Promluv si s manželem a nastavte pravidla. Koukám, že vše hodil na tebe a on chce být jen ten hodný táta že? Ale děti má 4, ne jen dvě. Starší děti snad pojedou domů až po sobě všechno ukliděj, proč má vše dělat ten co zůstane? Manžel se asi do běžných věcí nezapojuje že?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24848
6.8.25 07:55

4 děti je prostě hodně, chlap by měl daleko více fungovat… A děti musíte naučit, že se po sobě uklízí a je to automatické - vždy než se jde spát nebo se odjždí… přece nejsou zvířátka, aby po nich zůstával pořád takový chlívek.
Pokud si vyrobil 4 děti, musí počítat s tím, že to stojí čas a energii, ne to hodit celé na ženskou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Svetluska55
6.8.25 09:01
@Takyjedna píše: Více

Tak pokud uz svoje dite máš, je muz taky s dítětem skvělá volba. Ale vyžaduje to muže, co se o své dítě je schopen postarat sám a hleda partnerku a ne chůvu. Ne tyhle parodie na muže, co prece pracuji a všechno ostatní je ženská prace.
Je tu par uzivatelek, co to podle komentaru zvladaji. Ostatne my taky, jsme patchwork přes 10 let a fungujeme výborně.
Samozřejmě to chce nadhled, toleranci a snahu, aby to fungovalo. Ne hledat na nevlastnich dětech chyby a snažit se je vystipat.

• Citovat
  • Upravit
9337
6.8.25 09:41
@Svetluska55 píše: Více

Tak pro mě je to noční můra, i chlap, co děti už má, pro ženskou, co už taky děti má, patchwork v jakékoliv podobě. Znám to z dětství a nejen ze svého. Ale jsem ráda, když píšeš, že ne vždy to končí rozesjanými vztahy v široké rodině do (já nevim) čtvrtýho pokolení. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí