Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Nevím, jaké máš možnosti teď, když už jsi vlastně na rodičkovskou nastoupila, ale mě naše personalistka řekla, že po ukončení mateřské mám zaměstnavateli oznámit, že nastupuji na dovolenou a vybrat si ji (čímž mi ji vlastně proplatí).
Andělko,
no ty sis jí právě měla vybrat
jakmile ti skončila mateřská.Hned další den si měla nastoupit na rodičovskou a zároveň „nastoupit“ na řádnou dovolenou.K rodičáku si můžeš neomezeně přivydělat a to je právě to "proplacení " dovolené
Já to takhle měla minulý měsíc.1.5.jsem nastoupila na rodičák + jsem čerpala 20dní dovči.Přišel mi na účet rodičák 3700,– + penízky za dovču.Takže supr měsíc ![]()
pa Yasmin
Evikk ma uplnou pravdu, meli by ti ji v posledni vyplate proplatit automaticky aniz bys o to musela zadat, me to tak rekla take nase pani z personalniho kdyz jsem ji kvuli tomu extra volala…jen uz si nevzpomenu proc ale prisla jem o 3 dny myslim z roku 2005. Ona mi to vysvetlovala proc ale uz je to par mesicu a ja jsem desna hlava derava. Nejlepsi myslim budes mit kdyz tam rovnou zavolas a na vse se vyptas
![]()
""http://b1.lilypie.com/9QvVp2/.png:http://b1.lilypie.com/9QvVp2/.png /> ""http://bd.lilypie.com/iY1Dp2/.png:http://bd.lilypie.com/iY1Dp2/.png
No onehdá jsem se jí ptala, a ona mi řekla že nemusím mít strach, že o ní nepřijdu, tak jsem myslela, že mi jí tedy hned proplatí. A když nic nepřišlo, tak se ptám vás - mám práci krapet z ruky, tak se mi tam v tom horku s Jájou nechce … ale stejně tam musím s papírama, tak se jí na to teda zeptám.
Moc díky ![]()
jak tu psaly holky, nevyčerpaná dovolená se musí vybrat mám pocit do 14 dní od ukončené peněž. pomoci v mateřské, jinak ti to zaměstnavatel může krátit… nevím jak moc, ale mě na účtárně hned říkaly že až skončím mateřskou a půjdu na rodičovskou souběžně mám hned zažádat o dovolenou…
záleží na tvé firmě… vím že mě by neobrali, jsou tam slušní a vždycky všechny fígle poradí.....
o tom automatickým proplacení nevím… já normálně vypsala dovolenkovej papír a poslala jsem jim ho na firmu…
Ahoj Andělko.
Pokud to půjde tak to udělej jak píšou holky.Nastup na RD a zároveň na dovolenou.
Já jsem trošku jiný případ protože jakmile jsem nastoupila na neschopenku s bříškem tak mě dali do dispozice(jako do zásoby).Taky jsem zakládala diskusi.
https://www.emimino.cz/modules.php?…
Já si jí musím vždy před uplynutím dvou let nechat proplatit.
Holky, máte v tom pěkný zmatek.Tak tedy:
Pokud jsi po MD nastoupila rovnou na RD a nepožádala o řádnou dovolenou v zaměstnání, tak ti samozřejmě nic nezaplatí.Měli tě na to upozornit,abys požádala o rod. dov. až po vybrání řádné dovolené v zaměstnání. Rod.příspěvek by jsi ale brala hned po ukončení MD, to s tím nesouvisí.Teď máš jen 2 možnosti: buď se se zaměstnvatelem domluvíš, že přerušíš RD a nastoupíš na řádnou dovolenou, ale s tímto on nemusí souhlasit a navíc by se ti dovolená o něco krátila a nebo prostě o celou dovolenou přijdeš, protože pokud se dovolená nevyčerpá do konce násl. roku, tak propadá.Takže teď jsi závislá pouze na vstřícnosti zaměstnavatele, jestli ti umožní přerušení RD a to nemusí. Termín „proplacení dovolené“ už neexistuje, dovolená se musí vyčerpat, pouze při ukončení prac. poměru se nevybraná dovolená proplácí.
Ahojky,
poraďte prosím, byla jsem od začátku roku na MD a 18.5. jsem nastoupila na rodičák a zároveň jsem si vybrala dovolenou za rok 2005 - tu mi pokrátili, protože jsem byla na nemocenské. Zbytek dovolené jsem si vybrala v červnu. Ale letošní dovolenou mi taky pokrátili. Je to tak v pořádku?
Díky za odpověď
Peťula
Lokynko, NENÍ to v pořádku, pokud jsi na dovolenou nastoupila BEZPROSTŘEDNĚ po ukončení mateřské.V tom případě se dovolená za letošní rok nekrátí!!!!
Avi,
na dovolenou jsem nastoupila hned následující den po ukončení mateřské dovolené. Vlastně zároveď se začátkem rodičovské dovolené
Peťula
Peťulo, tak pak ti letošní dovolenou zkrátili neoprávněně.Zkus se bránit.
Avi , chtěla bych se zeptat, kdyby se tedy vybrala celá letošní dovolená hned po ukončení MD + vyčerpání dovolené z roku 2005, tak jak by se to řešilo později, když by ta absence (RD) byla vyšší než 100 dnů a vlastně by se nárok měl zkrátit, ale dovolená by už byla vybraná. To by se pak musela vracet poměrná část peněz za dovolenou?
Díky Míša.
Míšo, nic by se nevracelo.V nařízení vlády 108/1994, kterým se provádí zákoník práce a některé další zákony je jasně psáno, že dovolená vyčerpaná před nástupem na RD se z důvodu následné RD nekrátí.
Ahoj holky,
vím že na podobné téma už tu něco bylo, ale já antitalent to ne a ne najít, tak se omlouvám.
6.6. mi skonšila mat. dov. a nastoupila jsem na rodičovskou dov. V práci jsem podepisovala jen žádost o poskytnutí RD do 3let věku dítěte. Mám ještě nevybranou dovolenou - 15,5 dne z 2005 a 19 dní z letoška. myslela jsem, že když na ní nenastoupím, tak mi jí automaticky hned proplatí, protože je zřejmé, že si jí asi vybírat nebudu, že?
Jak to tedy s dovolenou je, když si jí nevyberu?
Děkuji Andělka