Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky všichni,
přišel mi dopis,že od 19.10.nastupuji na mateřskou,tak ať se dostavím s určitýma dokumentama na mzdovku…to jsem udělala a tam mi jedna hodná paní povídá,že nemám vybraných 8,5 dne dovolené za rok 2003 a že pokud si ji vyberu, mám nárok na dalších 33 dní z tohoto roku!!!!
Protože nejsem vdaná,ale s přítelem žiju a jsme v bytě nahlášení oba,mám nárok jen na 3500,– a takhle se mi to ještě o 2 měsíce prodlouží a budu placená jako bych byla na dovče,což je určitě víc.takže pozor,pozor!Já se to dověděla náhodou v práci by mi to neřekli a díky této paní budedeme mít o několik korunek víc,což je super.Kdyby jste některá z vás věděla něco podobného prosím dejte vědět,jistě to bude pro někoho přínosem.Já sama těmhle věcem vůbec nerozumím.
Ještě jsem se chtěla zeptat,když budu na mateřské s jedním dítětem a znovy otěhotním jak je to pak?Stále budu pobírat 3500,– ????Děkuju a mějte se
Lenka a Filípek
Ahoj. Dovolenou si nech proplatit, ale rodičovskou 3 500Kč dostaneš k tomu. Ohlídej si to! Taky mi teď prpplatili dovču a rodičovský příplatek beru. Pa
Ahoj kočky,
mám taky takový technický dotaz:jsem na PN a na mateřskou budu nastupovat až v roce 2005, mám ještě letošní nevybranou dovolenou. Jenže se nějak pozměnily zákony, můžou mi ji nějak proplatit nebo o ni přijdu??
Dík, Linda
Ahoj Lexi,
jak je to s nevybranou dovcou nevim, ale kdyz budes brat rodicovsky prispevek 3500 a pak budes mit dalsi mimi, tak Ti ho urcite nezdvojnasobi
Je to „odmena“ Tobe za to ze se staras o dite a jestli je jen jedno nebo pet to je fuk, proste ho budes dostavat do ty doby nez nejmladsimu budou 3? nebo 4? roky. Ja mam dvojcata a tak budu dostavat jen jednou 3500. Jojo, jsou to velky prachy tak bacha at se Ti z toho nezamota hlava ![]()
Monca a princezny
Ahoj Lexi,chtela bych se zeptat,jestli jako svobodna budes mit materskou dov.o dva mesice delsi?Ja totiz svobodna jsem a bydlim taky s otcem ditete a materskou jsem pobirala asi osm mesicu,tak by me zajimalo jak je to u druhych svob.maminek co ziji s pritelem. Petra
Pokud vyrobíte další mimčo, tak je dobré stihnout to tak, aby ti začátek nástupu na novou mateřskou dovolenou vycházel na dobu, než to první dítě dovrší 3 roky věku. Jinak je vhodnější ten mezičas strávit v práci. Zaměstnavatel sice může, ale vůůůůůbec nemusí přistoupit na prodloužení rodičovské dovolené do věku dítěte 4 let.
Nárok na mateřskou u druhého dítěte samozřejmě máš. Tuhle mi někdo radil, abych nastoupila aspoň na chvilku do práce a pobírala o něco slušnější peníze než dřive (prý se platy valorizovaly..... ha ha ha - nejsem ve státních službáchm takže u mě asi nehrozí..), aby se mi z toho vypočítala vyšší mateřská než u prvního mimi.
K té nevybrané dovolené - nově, s platností od tuším října, pokud si nevyberete dovolenou za předchozí rok do 31.10. následujícího roku, automaticky nastupujete na dovolenou od 1.11. (platí již pro nevybranou dovolenou za rok 2003). Myslím, že je i omezeno proplácení dovolené, a pokud ze závažných důvodů nejde dovolenou nastoupit od toho listopadu, a nedohodnete se se zaměstnavatelem jinak, propadá. Jak se to ale vztahuje na ženy na mateřské, to nevím.
S tou nevybranou dovolenou - slyšela jsem to, co Hajinka, ale doufám, že když mi mateřská končí před koncem roku (pak pokračuju s rodičovským příspěvkem), dostanu tu letošní dovolenou letos proplacenou. Přece to nemůžou dát zpětně, když už teď nemám možnost si ji vybrat, ne? I když proč se vlastně tak blbě ptám, samozřejmě, že můžou
Ale mít a nemít asi 20 tisíc, je celkem rozdíl, aspoň pro mě.
Jitka
Ahoj Jiti, zbylou dovolenou si můžeš vybrat i po mateřské, ale musíš na ni nastoupit hned druhý den, co ti skončí mateřská, a požádat o to vybrání ještě během mateřské. Doufám, že jsem to napsala srozumitelně. Když si budeš vybírat dovolenou, paralelně už budeš pobírat rodičovský příspěvek.
Tereza
Ahojky, mám čerstvé info rovnou z ÚP:
Jsem teď na nemocenské a můj lékař mi řekl, abych se dohodla se zaměstnavatelem na vybrání letošní dovči.
Takže na ÚP řekli: že by bylo nejlepší zůstat teď na nemocenské a jít rovnou na mateřskou. Po skončení 27týdnů mateřské požádat zaměstnavatele o nástup na dovolenou za rok 2004. Takže sice příjdu o to dobu o ridičovský příspěvěk - což je stejně almužna, ale na dovolené budu mít víc korunek.
Ptala jsem se na to 13.10 - takže jet o předpokládám ta nejčerstvější informací.
PS: DOvolenou za 2004 je možné vyčerpat do 31.10.2005 - jinak propadá.
Ahoj, já jsem to řešila včera, volali mi z práce, ať se dostavím to vyřešit, mateřská mi skončila 30.9 a od 1.10 jsem na řádné dovolené do 19.11, měla jsem nevybranou dovolenou ještě za rok 2003. Řekli mi ale, že na rodičovský příspěvek už mám nárok za říjen, tak teď nevím, jak to je. Myslela jsem, že bych k těm 3500 Kč dostala něco navíc za tu dovču. No v pondělí tam radši zavolám. Marketina
Ahojky, je to tak, že když jsi na md a min. 270 dní před nástupem jsi pracovala, máš nárok na 4 týdny dovolené-zbytek podle zaměstnavatele. Po ukončení té zhruba půlroční mateřské dostáváš 3500. Já mám děti 14 měsíců po sobě, tj. jsem zase dostával toho půl roku velkou mateřskou a opět mám nárok na dovolenou, protože ten půlrok se bere jako že praceš. Bohužel i za 2 děti bereš 3500. Pokud nestihneš druhé dítě do 3 let prvního, tak je musíš zase na minimálně 270 dní do práce, jinak nemáš na těch 28 týdnů nárok na ty velký penízky. Ahojky Vega
Ahojda,
uvedu to ještě jednou na pravou míru.Byla jsem na mzdovce a mám od 19.10. 2004 zkončit mateřskou a pobírat rodičovský příspěvek.ALE,protože mi zbývá 8 a půl dne dovolené za rok 2003 ,tak 20.10.2004 místo abych pobírala rod.příspěvek nastoupím na dovolenou a tím pádem mám nárok na dalších 33dnů dovolené z tohoto roku tedy 2004.Takže až skoro do půlky prosince budu na dovolené-což jsou větší peníze než rod.příspěvek a po skončení dovči si o rod.příspěvěk teprve zažádám.Doufám,že teď je to napsáno trochu srozumitelněji.
S tím druhým mimčem si to ještě promyslím,pobírat jedny peníze na dvě děti mi přijde trošku drsný,ale to já si už nějak vymyslím.Zatím se mějte a děkuju za rady.