Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, prosím poradíte mi některá, jsem už docela zoufalá.
Mám pětiměsíčního chlapečka a poslední dobou kamkoli ho položím, aby si chvíli hrál tak se nejdřív začne po chvíli vztekat a když ho nevezmu na ruku tak spustí takovej křik a pláč že se to nedá poslouchat. Dávám ho na koberec aby se přetáčel na bříško, nebo pod hrazdičku a zkouším zda si nebude hrát - dříve si vydržel hrát třeba půl hodinky nebo se pořád přetáčel na bříško a ted prostě začne hned knourat a brečet. Jen ho vezmu na ruku a nosím po pokoji tak se usmívá a je nadmíru spokojenej.
Poradte prosím co mám dělat. Přece ho nemůžu pořád jen nosit. Ale nechat ho vyřvat mi přijde taky hrozný. Manžel se na mě zlobí že když ho pořád nosím tak jsem ho rozmazlila a ted si se mnou dělá co chce, jenže já nemám to srdce ho nechat řvát i když vím že se vzteká protože si vynucuje to nošení.
Holky je to normální? Co mám dělat?
Bojím se že když se nenaučí zabavit se sám na zemi tak se nebude přetáčet a opozdí se v psychomotorickám vývoji. A jak se naučí lézt když prostě sám chcíli nevydží?
Mockrát děkuji za vaše názory a budu moc ráda když mi poradíte ![]()
Já jsem našeho malého víceméně také nosila nebo jsem byla na tom koberci s ním, jinak ječel. sám si začal hrát až co začal lozit, to bylo v jedenácti měsících. ale stejně víc jak 20 minut sám nevydrží. tak přeju pevné nervy ![]()
@svomic ahojky, a tys ho do těch 5ti měsíců pořád nosila? pokud ano, tak je logické, že si na to zvykl a těžko bude odvykat, ale zkusila bych to
Nám je 7měsíců a vydrží si hrát sám i hodinu. Docílila jsem to tím, že jsem ho prostě nechávala od narození samotného i v postýlce (usíná taky sám) aby si zvykl na to, že ho prostě nebudu pořád chovat a nosit. Samozřejmě, že se dožaduje pozornosti, ale třeba jen 3× denně, tak se pochováme, ponosíme, děláme kraviny, ale ví, že se musí umět zabavit sám. Zkus to postupně, dej ho na zem hrát a buď někde u něj, ať vidí, že jsi vlastně v místnosti, mluv na něj, dělej na něj opičky, ale nech ho ve vlastním prostoru se zajímavýma hračkama
Když začne brečet, zaujmi ho, ale neber ho hned do náruče. Sedni si k němu třeba, nebo i lehni a něco si prohlížejte aby se uklidnil. Za pár dní nebo týdnů se ti to určitě povede. Nesmí mít pocit, že tě ovládá, v pěti měsících je myslím ještě čas na to, tohle změnit ![]()
Líbí se mu u tebe v náručí, má výhled, je u maminky a v bezpečí. Jasně, že se mu to líbí, komu by se to nelíbilo, že..:-) Dej ho na zem, ale buď u něj. Podávej hračky, povídej si s ním, ukazuj v knížce, pak na minutku odejdi. Fakt na chvilku, pak si k němu zase lehni a pokračujte ve hře. Pak ho třeba zase chvilku nos a zase dej na zem. Střídej to. Musí si zvykat, že nebudeš pořád u něj, to by ses z toho potom zbláznila. Já si tak „rozmazlila“ syna, jsem s ním v náručí i vařila a ještě teď ve třech letech není samostatný, a když už, tak na pár minut. Hodně štěstí a pevné nervy
@svomic prvorozený se nepřetáčel na břicho do 7m, celkově měl všechno posunutý a teď když se na něj podíváš, tak není rozdíl mezi ním a dětmi, co se přetáčí od 4m. Takže bych ten motorický vývoj zas tak nehrotila, ono mu nic neuteče, důležité je, že se přetáčet umí.
Je zkrátka zvědavý, ještě se neumí sám pohybovat, tak potřebuje nějakého jiného hybatele. Navíc to může být prvopočátek separační úzkosti a to je zkrátka něco, s čím nic moc nenaděláš.
Ještě pořád je malej, o rozmazlení nemůže být moc řeč, zkrátka dítě potřebuje i tuhle složku, nejen nakrmit, přebalit a strčit do ruky hračku, prohlížení okolí a interakce s matkou je pro jeho vývoj stejně důležitá. Tím netvrdím, že musí být na ruce celou bdělou dobu, zkoušela bych ho dávat na ten koberec, ukazovat hračky, dělat vopičky, povídat, aby si zvyknul, že zábava může být i jinde než v náručí, ale pobyt u mámy bych mu nějak neodpírala, doba studených odchovů je snad už za námi ![]()
Já ho ani moc neosila, tak normálně. A hrál si právě docela pěkně sám, někdy vydržel i hodinu blbnout s hračkama. Ale je pravda že když jen trošku zabrečel tak jsem ho hned vzala, protože mi pořád všichni říkali že miminko se nemá nechat brečet a tak si asi zvyknul že jen zabrečí tak ho hned beru.
slunicko děkuju za radu, co píšeš tak zkouším, jenže ono mu nestačí když jsem vedle něj na zemi, to řve dál, hračka ho zaujme na chvilku a pak zase řve…do tý doby než ho vezmu.
Jinak usíná moc pěkně a sám v postýlce.
@slunicko83 tak já to dělala jako ty. V 6ti měsících úplnej obrat. Řvaní, vztekání se a dožadování pozornosti. A nezabírá naprosto nic. A to už si i umí dolézt kam potřebuje.
@svomic toho že se nějak opozdí bych se nebála. Až na to bude připravenej, tak to začne dělat neboj. A k tomu vyřvání si nejspíš taky dojdeš. Já bych si jinak nedošla ani na záchod
.
Malé miminko si od narození na nošení nenaučíš, jsou děti, keré kontakt potřebují víc a které velmi málo. Jde o štěstí ne o výchovu. Taky schopnost zabavit se sám je různá u dětí, některým to jde samo, jiné to neumí.
Hodně dětí se osamostatní a zabaví víc, když začnou lézt a dostanou se samy k zajímavým hračkám a věcem. Já bych to u 5-ti měsíčního nehrotila. Můžeš mu dát někam k sobě třeba když vaříš lehátko, do ruky hračku, tak aby tě viděl a postupně ho učit po chvilkách vydržet samotného v tvé blízkosti. Nebo zkusit šátek / nosítko. Může to být i třeba jen období nějaké separační úzkosti, které přejde.
Ségra měla mladšího syna nošence, (starší byl se stejnou výchovou úplně jiný), potřeboval být pořád u mámy, v postýlce nechtěl být. Pořídila si šátek a manducu, nosila ho tam docela často a kluk se osamostatnil docela brzo, prostě jen jako malé mimino potřeboval kontakt víc než jiné děti.
Holky děkuju moc za rady, budu to trpělivě zkoušet jak píšete a snad to zabere.
Nejhorší je že jsem z toho nervozní když začne brečet a jak se to stupnuje tak bych nejradši odešla pryč
. Jenomže když už začne tak prostě nepřestane dokud ho nevezmu at dělám opičky a ukazuju hračky jak chci. A nejhorší je že mi to manžel začal vyčítat, že je to moje chyby že jsem ho nosila když si zaknoural ![]()
@svomic no to je možná ta chyba, že pokaždý, když začal brečet, tak jsi ho vzala do náručí, teď toho využívá.. Myslím, že už takhle malé miminko moc dobře ví, co přijde, když udělá tu a tu věc. Mám to vypozorované docela dobře od našeho malého. Přetočí se v ohrádce z bříška na záda, praští se do hlavy a kouká na mě a čeká na reakci, pak podle mojí reakce buď začne, nebo nezačne brečet
Vždycky se snažím hodit to do vtipu a udělat na něj nějakou opičku (pokud to samozřejmě není nějaká velká šlupka a není potřeba to zkontrolovat) a za vteřinu o tom neví
Jak jsem psala, zkoušej to, výsledky se dostaví, musíš jen vydržet…Pokud nevydržíš, bude to s věkem dítěte podle mě jen horší a pak vážně sama neuděláš nic.. Ještě mě napadlo, máš doma nějaký sedátko třeba? já občas malýho dávám do sedátka, má lepší výhled než ze země, nad sebou má hrazdičku s hračkama a můžu si ho dát k sobě blíž když sedím na gauči- jsme ve stejné výšce a nemusím se k němu sklánět a jeho to baví, že pro změnu neleží ![]()
@svomic píše:
hračka ho zaujme na chvilku a pak zase řve…
ale to je normální, spíš mi přijde nadstandard, že si mimino vydrží hrát půlhodiny v kuse
Udržení pozornosti je něco, co se teprve musí učit a začíná to fakt po minutách. Ono miminko kolem toho 4.-5.m začíná procitat z takové té miminčí letargie, protože už mnohem líp vidí, dokončuje se takový ten základní vývoj nervové soustavy a proto ho najednou začíná zajímat víc okolí.
5m mimino bych například frkla do šátku, ideálně na záda, aby nepřekáželo, bude s tebou, ty u toho můžeš něco udělat, oni mají i radši, když je maminka hezky v pohybu ![]()
Chce to najít takovou tu zdravou míru, dítěti posktnout pocit, že se na mámu může spolehnout, ale zároveň pracovat na tom, aby i s troškou fňukání minutku dvě vydrželo (neobětovat se úplně, aby si člověk ani nedošel na záchod a nesnědl oběd).
A co se týká stupňování pláče - jakmile začne pláč gradovat, tak z mojí zkušenosti je to blbý, nechat dítě takto „rozjet“, uklidňuje se mnohem hůř než jen lehce plačící dítě. Takže nechat třeba trochu fňukat, nadávat, ale nenechat hystericky ječet, to k ničemu není.
Přečti si Teorii kontinua je tam moc pěkně vysvětleno přesně to na co se ptáš není to ani tak dlouhý a moc pěkně se to čte.
Za mně já jsem v tu dobu byla na zemi s ním nebo jsem ho nosila a když jsem potřebovala něco udělat tak jsem ho obklopila hračkama v rychlosti udělala co potřebuju a zas jsem si šla „hrát“ a kupodivu není rozmazlený teĎ v 15ti měsících je sice pořád hodně kontaktní ale když něco chce chytne mě za ruku a dovede mě nebo i vydrží chviličku čekat.. Nevím no já jsem nedělala nic tak extra důležitýho abych ho nechala na zemi ječet ![]()
Ahoj, pul rocni dcerky si hraje sama treba 40 minut, ale kdyz ji boli brisko, tak ani vterinu, to pak ma oblibenou nosici polohu, aby se ji ulevilo. Treba ho neco trapi. Jinak deti, ktere jsou v 7 mesicich vychovane jsou genialni:-D Ja se bala kazdopadne taky, ze ji znevychovam a dostala jsem chytre ponauceni od 4nasobneho rodice: kdyz dite do roku veku breci, ma nejaky fyzicky ci dusevni problem a jelikoz si s nim o tom nepromluvis, tak ho chovej
Holky prosím a napadá vás něco co by ho mohlo víc zaujmout, mě přijde že ho ty jeho hračky…chrastítka, kousátka atd už nebavěj, že je má jako okoukaný