Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
Ahoj, vyšel mi blbě odběr na lačno ale jen o malinko 5,2,myslíte že musím poctivě dodržovat dietu? Jsem ve 30 tt a poslední dobou jsem šílene nevyspala a nedat si kafe a nějaký zákusek je pro mě hrozny.
Jestli ti je kávička a dortík přednější než zdraví dítěte tak do toho. ![]()
To je jen vypěstovaná závislost těla na cukru, nic víc. Úplně stejně jako alkoholik potřebuje další láhev, tak ty potřebuješ další zákusek. Je to rychlá energie, po které následuje energetický sešup a únava.
@Anonymní píše:
Ahoj, vyšel mi blbě odběr na lačno ale jen o malinko 5,2,myslíte že musím poctivě dodržovat dietu? Jsem ve 30 tt a poslední dobou jsem šílene nevyspala a nedat si kafe a nějaký zákusek je pro mě hrozny.
Jsem 29 tt a taky mám dietu kvůli těhotenské cukrovce. Kafe si dát na energii můžeš, místo mléka si dej trošičku smetany, není v ní tolik sacharidů a ten zákusek ožel 🙈 vždyť už to nepotrvá tak dlouho a ten zákusek ti na nevyspání fakt nepomůže, jen alibismus ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, vyšel mi blbě odběr na lačno ale jen o malinko 5,2,myslíte že musím poctivě dodržovat dietu?
Ano musíš, pokud nejsi ducha mdlého, hloupá a sobecká a cukr je ti milejší než tvoje zdraví a zdraví tvého dítěte.
@Anonymní píše:
Toto jsou hraniční hodnoty, které před pár lety ještě za cukrovku považovány nebyly. I teď se to liší kraj od kraje. Odběr by se měl minimálně jednou opakovat. Jak dopadlo OGGT? Jen ten může cukrovku prokázat nebo vyloučit.
Je to na Tvém uvážení.
Netvrdím, že si to můžeš v klidu dát každý den, ale tím, že se posunuly ty hodnoty, má teď hraniční hodnoty a dietu skoro každá druhá. Mám trochu pocit, že je to záměrné, aby se snížila porodní váha novorozenců.
Snažila bych se to omezit, přecejenom je to hraniční hodnota a zdraví je asi přednější, než dortík ke kafi ne? Je to jen závislost na cukru a rychlé nahnání energie, když budeš pořádně jíst, hodně bílkoviny, tak nebudeš mít potřebu po cukru pořád sahat.
@Anonymní píše:
Určitě bych to dodrzovala, když jsi se asi ani nedostala k testu přes lacnou cukrovku. Máš před sebou už jen cca 10 týdnu, tak se hecni, zdraví mimca je snad pro tebe prednejsi nez nejaky dortik ![]()
Jako já tu nechci kázat a moralizovat protože vzhledem k tomu že též jsem tak trochu závislá na sladkém
tak bych asi měla držet pusu ale protože máš těhotenskou cukrovku tak bys měla dietu fakt dodržovat pečlivě. Já vím že je to těžké a že se mi to od telefonu dobře kecá ale uvědom si že nejde jen o tebe ale především o miminko ![]()
To přeci nějak dáš!
Příspěvek upraven 06.09.22 v 10:21
Pokud zátěžový test neproběhl tak těžko říct jak si tvé tělo poradí s tou cukrovou nalozi…5,2 není vskutku žádná tragédie… ale jak to vypadá po jídle že? Tam ti to pak může lítat po tom sladkém nahoru dolů a je možné že i z toho jsi právě unavená, nebo se ti ta vyšší hladina drží dlouho a to taky způsobuje únavu a může to způsobit nejen vyšší porodní váhu ale dítě pak muze mít poškozené ledviny, oči, mozek…navíc může upadnout po porodu do hypoglykemickeho šoku… Není to jen o té vyšší poporodní vaze…ty děti se kolikrát adaptují jako těžce nedonošené i když jsou veke. Velké výkyvy nejsou dobré ani pro tebe ani pro dítě…kávu si klidně dej ale místo zákusku si k tomu dej třeba obložený celozrnný chleba nebo rohlik…a jako odměnu pak jablko nebo pomeranč… Koukni na fb do skupinky maminek s gestačním diabetem nebo maminek malých diabetiku najdeš tam jistě spoustu tipů na recepty i na dia zakusky které by sis k té kávě mohla dát
já sama mám taky ráda sladké…ovoce, a hlavně limonády..ochucené minerálky, stavy, džusy, i nějakou tu kolu nebo mirindu si občas dam…pít čistou vodu je pro mě za trest 🙈 ale kdyby na to přišlo tak to nějak budu muset zvládnout no…(na test jdu za 14dni 🙈 🙈 🙈 🙈)
@Pears206 vyšlo mi dvakrát 5,2 takže jsem šla na diabetologii, ale už mě to nebavi, jsem akorát ve stresu před každou kontrolou, teď po mě chce abych si sama nakapala několikrat denně docela dost krve do zkumavek, to asi fakt nedam, že je to záměrně máš určitě pravdu a tím víc mě to utvrzuje abych to tolik neřešila.
@Anonymní píše:
@Pears206 vyšlo mi dvakrát 5,2 takže jsem šla na diabetologii, ale už mě to nebavi, jsem akorát ve stresu před každou kontrolou, teď po mě chce abych si sama nakapala několikrat denně docela dost krve do zkumavek, to asi fakt nedam, že je to záměrně máš určitě pravdu a tím víc mě to utvrzuje abych to tolik neřešila.
Jj, je to zamerne, aby co nejvic miminek melo poporodni problemy
je fakt mazec, ze je pro nekoho tak sileny problem se omezit v jidle kvuli zdravi sveho ditete.
Ze je dieta narocna naprosto chapu, sama jsem ji drzela uz od 13tt
@Anonymní píše:
Jak můžeš napsat, že tě to nebaví? Tady jde snad o zdraví tvého dítěte. Takže až se tě jednou bude ptát, proč má zdravotní problémy, tak mu řekneš, že tě NEBAVILO držet dietu a byla jsi takový SOBEC, že dort byl pro tebe víc? Je mi z tebe šoufl ![]()
Příspěvek upraven 06.09.22 v 10:35
Hele jako to je na tobe. Ale v každém případě omezit minimálně ten rafinovaný cukr je zdravé úplně pro každého a můžeš u toho pak i zůstat, jen si tím prospejes. Sacharidy potřebuje člověk a úplně vysadit je nemůže, ale omezit také ano. Sama jsem to tak udělala a třeba by pro tebe byla motivace, ze omezení cukru (sacharidů) ma pozitivní vliv třeba i na otoky a hlavně na celkové zdraví člověka? Plus to mimco pak muže mít po porodu potíže, čemuž se dá tou dietou předejít, to je proste fakt.
Já jsem si snížila v těhotenství příjem sama od sebe, slibuju si od toho, ze tolik nepriberu, tak uvidime. Hodlám u toho zůstat a když ty sladkosti nejim už par měsíců, představ si, ze mi už vůbec nechutnaji, a to jsem si bez toho neuměla dříve malem ani život představit. Teď kousnu do Tatranky a pocit je “fuj, to je hnus”
žádný uspokojení se nedostavuje jako predtim ![]()
Pokud mě honí mlsná, upecu si něco doma, mám rada tvarohove buchty, a cukru tam dam jen nutné minimum, aby to pozrel i někdo jiný kromě mě, takže tak 80 g na plech. Dam si k tomu kafi jeden dva kousky a ještě zůstane na další den nebo to sežerou děti. Dále je dobrý i pohyb, fyzická aktivita ten cukr v krvi redukuje též.
Příspěvek upraven 06.09.22 v 10:37
@Anonymní píše:
Hele dělej jak myslíš, jestli sis sem přišla jenom potvrdit, že se vlastně nic neděje, tak toho se asi nedočkáš. Je to tvoje tělo a tvoje dítě, když kvůli dortu budete mít pak nějaké problémy, tak si je vyzeres sama. Ale fakt nechápu to sobectví, když se kvůli tomu dítěti nedokážeš aspoň trochu omezit. Ono cpat se denně dortama není zdravé ani pro zdravého netěhotného člověka.