Nevyplacená mzda

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
2674
5.4.13 16:46

Nevyplacená mzda

Mám prosbu, budu ráda když někdo bude umět poradit. Jedná se o to, že známý má pracovní smlouvu, do práce chodil podle toho jak bylo potřeba, jak zaměstnavatel zavolal. Od ledna nedostává vyplacenou mzdu, kterou má v pracovní smlouvě uvedenou. Teď k dotazu - musí mu zaměstnavatel vyplatit mzdu, která byla v pracovní smlouvě stanovená? Zaměstnavatel se odvolává na to, že známý v práci nebyl (ale není to přeci jeho vina, že pro něj práci neměl) a proto mu mzdu nevyplatí. V současné době už u tohoto zaměstnavatele nepracuje, ale zaměstnavatel nekomunikuje, nesnaží se nějak domluvit na nějakém smírčím řešení situace. Známý má připravenou výpověď z důvodu nevyplacení mzdy, kterou bude zaměstnavateli posílat. Zaměstnavatel akorát dal vědět, že do výpovědi napíše paragraf 50 (to jsem ale nenašla, že by bylo něco špatného, přijde mi to jen jako klasická výpověď). Na účet výplata žádná už nepřišla. Poradíte někdo prosím co s tím? Díky

Příspěvek upraven 05.04.13 v 16:54

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5993
5.4.13 16:49

Určitě podat výpověď sám. Z důvodu nevyplacení mzdy a pak s tímto a s výplatní páskou, pokud ji má, tak na úřad práce a řešit to s nimi, oni mu mzdu vyplatí a pak si to budou nárokovat od zaměstnavatele. Může si nárokovat max 3 měsíce. Hlavně se nenechat vyhodit ale dát výpověd s tím paragrafem pro nevyplacení mzdy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
5.4.13 16:56

@Susan23
Jo, to je sice spravny postup, ale kamaradka tak narokovala 2 nezaplacene mesice a na UP ji rekli, ze prvni musi dat zamestnavatele k soudu a az probehne rizeni, tak kdyz nebude z ceho vyplatit jeji mzdu, tak ji to proplati oni…
Jsou to 2 roky a nedostala nic :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2674
5.4.13 16:58

@Ali-Ali - tak to není moc pozitivní, ale i tak díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
5.4.13 17:32
Tak to těžko, úřad práce mu nic nevyplatí, nejmenuje se to výpověď, ale okamžité zrušení pracovního poměru z důvodu nevyplacení mzdy, může se podat pozor, až 15 dnů po uplynutí náhradní doby k taplacení, v praxi přesně to znamená, výplata z měsíc leden je v únoru a je jedno kolikátého února, ikdyby ve smmlouvě bylo k 15.únoru, těch 15 dnů běží až po skončení celého měsíce, takže se to zrušení dá podat až 16.března, musí se dodržet tyto lhůty, jinak je neplatné, náleží mu ze zákona odstupné ve výši tří platů. Pracák mu nepomůže, bude se muset obrátit na soud, přeju hodně štěstí, my zrušili poměr v říjnu 2011, do konce roku jsme se snažili komunikovat horem dolem, žalobu na soud jsme podali v lednu 2012 a od té doby to leží na soudu, údajně se pokusili mu doručit platební rozkaz už 2×, ten si nepřevzal, tak teď se nic neděje. V jakých problémech jsme byli, jak jsme se museli zadlužít, dluží nám 4 výplaty i s odstupným 150.000,–* to nikoho nezajímá, on si vesele dál podniká a vesele dalším lidem neplatí, víme už o třech a nic se neděje.
@Susan23 píše:
Určitě podat výpověď sám. Z důvodu nevyplacení mzdy a pak s tímto a s výplatní páskou, pokud ji má, tak na úřad práce a řešit to s nimi, oni mu mzdu vyplatí a pak si to budou nárokovat od zaměstnavatele. Může si nárokovat max 3 měsíce. Hlavně se nenechat vyhodit ale dát výpověd s tím paragrafem pro nevyplacení mzdy.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1438
5.4.13 18:14

A jak má ošetřené to, že nechodil do práce? Aby to náhodou nemohl zaměstnavatel ohodnotit jako hrubé porušení pracovních povinností z důvodu neomluvené absence a nevyhodil ho bez nároku na podporu :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5993
7.4.13 18:50

Aha, asi šlo o to, že firma, ve které jsem pracovala já, tak už byl v insolvenci a to opakovaně. A když jsem já žádala pracák, tak už byla podána insolvence. Tak to se omlouvám za asi nepřesnou informaci:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19784
9.4.13 19:52

Manželčin předchozí zaměstnavatel byl v prodlení zhruba 1/4 roku s výplatou mzdy a řešili jsme to takto:

https://www.emimino.cz/…sm-b-118793/

Je na to lhůta 2 měsíce ode dne, kdy se o důvodu k okamžitému zrušení pracovního poměru(dále jen OZPP) dozví. To znamená, že zítra může zrušit okamžitě pracovní poměr, pokud zítra bude mít pracovní poměr, ve kterém mu zaměstnavatel dluží mzdu (nebo plat) nebo kteroukoliv jeho část za měsíce prosinec 2012 anebo leden 2013.

Za měsíc listopad 2012 je to už pozdě, protože mzda za listopad 2012 je splatná do konce prosince 2012, důvod k OZPP nastává 16. ledna (pokud v ten den zaměstnavatel dluží mzdu za 11/2012 nebo kteroukoliv její část) a pokud se ten den zaměstnanec o tomto důvodu také dozví, končí jeho lhůta k jeho uplatnění 16. března.

Uplatnit jako výpovědní důvod tedy zítra může nevyplacenou mzdu (nebo kteroukoliv její část) za prosinec 2012 (lhůta končí 16. dubna 2013), leden 2013 (do 16. května 2013).

Kvůli nevyplacené mzdě za únor 2013 zákonný důvod dle § 56 odst. 1 písm. b) ZP ještě nenastal: Nastane až 16. dybna, pokud do 15. dubna nedostane celou mzdu za únor.

A ještě něco: Neplést okamžité zrušení PP s výpovědí! V okamžitém zrušení PP musí být uvedeno, že jde o okamžité zrušení PP, musí v něm být uveden zákonný důvod, a ten nelze dodatečně měnit!

P. S.: Uvedené konce lhůt se odvíjejí od předpokladu, že zaměstnanec se o důvodu k OZPP dozví v den, kdy tento důvod nastal. Pokud by se o tom dozvěděl později (ale nedovedu si takovou situaci představit a taky by to musel dokázat před soudem), lze důvod k OZPP uplatnit do 21 měsíců ode dne, kdy se o důvodu dozví, nejpozději však 1 rok ode dne, kdy důvod nastal.

P. S. P. S.: Pokud by mu zaměstnavatel chtěl mzdu vyplatit pokladnou, ať pečlivě dbá na to, aby k podpisu na potvrzení o přijetí uvedl i datum (ať si neničí důkazy).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19784
9.4.13 20:02
@Les2311 píše:
A jak má ošetřené to, že nechodil do práce? Aby to náhodou nemohl zaměstnavatel ohodnotit jako hrubé porušení pracovních povinností z důvodu neomluvené absence a nevyhodil ho bez nároku na podporu :nevim:

Jsou i takové případy, holt by se musel soudit a dokazovat to před soudem (třeba svědeckou výpovědí, korespondencí). Nejlepší je to mít písemně (nebo na to mít svědky).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19784
9.4.13 20:08

@terinka4444 Jo, a děkuju terince! :kytka: Díky její otázce, proč se chceme vzdát „odstupného“ (teď se to jmenuje náhrada mzdy) jsem se zamyslel a řekl si: Proč vlastně?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.11.14 15:18

Ahojky holky,

Oživuji téma.

Pracovala jsem na DPP pro jednoho živnostníka - pojišťováka. Na konci října jsme se dohodli o ukončení smlouvy. Jde mi o to, že mi řekl že mzdu mi pošle až jemu přijdou provize z centrály, že mi za ten říjen pošle 5tis (ač je teda ve smlouvě jiná suma, ale navolala jsem málo schůzek a na tom se on otáčí).
Při ukončení jsem podepsala ukončení dohodou ke dni 31.10 s prohlášením, že závazky jsou vyrovnány a v budoucnu nebudou uplatňovány žádné nároky.
Asi jsem hold blbá (teď si nadávám taky), ale brala jsem to tak, že mzdu vyplatí normálně zpetně.
Mzda stále nepřišla a počítám, že už ani nejdojde.

Tak teď přemýšlím jak na to, abych ty peníze z něj dostala - protože vše šlo jinak oficiálně na účet a mám i výplatní lístky krom teda toho října. Lze to řešit přes nějaký úřad? Úćetní kontrolu?

• Citovat
  • Upravit
515
12.11.14 15:42

Taky jsem kdysi ukončila pracovní poměr na vlastní žádost a podepsala vyrovnání závazků. Připravila jsem se tím o polovinu platu za jinak celý odpracovaný měsíc! Taky mi to došlo pozdě. Asi s tím neuděláš nic… já to nechala být, měla jsem novou práci, tak jsem tu díru postupně nějak zalepila. Za blbost se platí. Ale třeba to má nějaké řešení, samotnou by mě to zajímalo

@Anonymní píše:
Ahojky holky,

Oživuji téma.

Pracovala jsem na DPP pro jednoho živnostníka - pojišťováka. Na konci října jsme se dohodli o ukončení smlouvy. Jde mi o to, že mi řekl že mzdu mi pošle až jemu přijdou provize z centrály, že mi za ten říjen pošle 5tis (ač je teda ve smlouvě jiná suma, ale navolala jsem málo schůzek a na tom se on otáčí).
Při ukončení jsem podepsala ukončení dohodou ke dni 31.10 s prohlášením, že závazky jsou vyrovnány a v budoucnu nebudou uplatňovány žádné nároky.
Asi jsem hold blbá (teď si nadávám taky), ale brala jsem to tak, že mzdu vyplatí normálně zpetně.
Mzda stále nepřišla a počítám, že už ani nejdojde.

Tak teď přemýšlím jak na to, abych ty peníze z něj dostala - protože vše šlo jinak oficiálně na účet a mám i výplatní lístky krom teda toho října. Lze to řešit přes nějaký úřad? Úćetní kontrolu?
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.11.14 15:48

@Cricry děkuji za zprávu. Taky si teď nadávám. Horší je, že to manžel řešit chce - prý ze mě blbku dělat nebude - praci jsem ukončila i z důvodu, že už šéf překračoval vhodnou a slušnou mez:-(
Takže u něj bude nejenom to, že měl pocit, že jsem neodpracovalo to co jsem dle něj měla, ale taky uražená ješitnost.
Kdyby to ale byla moje první práce tak neřeknu, ale že udělám takovou pitomost mě nenapadlo. :-(

• Citovat
  • Upravit
515
12.11.14 15:53

Hele, i kdyby to nevyšlo a peníze jsi nedostala, časem se s tím srovnáš a už nikdy nic takhle nepodepíšeš, není to zase závratná částka… Ale chápu tě, je to čerstvé. Mně to tehdy nadlouho vykolejilo, když mi došlo, že peníze za poctivě odpracovanou práci už nedostanu. Držím palce! Jo a na různých pracovištích jsem se setkala s více lidmi, kteří nedostali za práci zaplaceno, firma zkrachovala, různé fígle atd. Ale tvůj manžel má pravdu, že když se zkusíš bránit, nic neztratíš.

@Anonymní píše:
@Cricry děkuji za zprávu. Taky si teď nadávám. Horší je, že to manžel řešit chce - prý ze mě blbku dělat nebude - praci jsem ukončila i z důvodu, že už šéf překračoval vhodnou a slušnou mez:-(
Takže u něj bude nejenom to, že měl pocit, že jsem neodpracovalo to co jsem dle něj měla, ale taky uražená ješitnost.
Kdyby to ale byla moje první práce tak neřeknu, ale že udělám takovou pitomost mě nenapadlo. :-(
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.11.14 17:36

@maminka159 no to by asi rád nebyl protože má docela blbě napsanou smlouvu - dohodu o provedení prací tj. max300 hod ročně, ale zároveň v popisu práce, že asistentka musí dodržet otvírací dobu kanceláře což je od 9-14 pondělí až čtvrtek. Takže je to víc jak 300 hod a tím pádem by měla být smlouva DPČ a odvod daní. Čekám do konce týdne a pak mu budu volat ;-) a tohle zkusím. Děkuji

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat