Nezvládám srovnávání

Anonymní
10.6.12 21:57

Nezvládám srovnávání

Hezký dobrý večer.
Už více jak půl roku jsem maminkou. Bohužel v poslední době se začínám užírat, protože v mém okolí bují srovnávání a porovnávání. V rodině máme o pár měsíců starší děti a to je malér, protože jejich babička je viditelně dost soutěživá a přidávají se k ní další členové rodiny…
Synek je dost akční a zároveň celkem velký (to je asi největší kámen úrazu). Nejen váhově, ale i výškově. Neustále slyším, že s tím mám něco dělat, protože Anička měla v půl roce jen 6,5 kilo. Nemám mu dávat večer kaše, protože Aničky maminka je taky nedává. Nemám dávat … (protože malý je tlustý a bude ještě víc). Bohužel ho srovnávají s dětmi, co měly o 1,5 kila menší porodní váhu. Neustále se obouvá do mě (neposazuju - což je divné, hůř kojím - což je nepochopitelné…) i do malého. Běda, když se mu povede něco, co ty další děti ve stejném věku neuměly :zed:
Vím, že to je blbost, že se nemá srovnávat, ale prostě už nejsem schopná to házet za hlavu a pomalu se tím začínám užírat. Dokonce jsem se dostala do fáze, že mu snižuju porce jídla (nenechávám ho sníst, kolik by snědl, ale přesně odvážím a víc ani ťuk). Největší strach mám z toho, že to bude pokračovat i až bude prcek starší a bude si to uvědomovat…
Máte nějakou univerzální odpověď?
Nebavím se s ní, ale je to kamarádka mojí mamky a ta se samozřejmě chlubí…

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101642
10.6.12 22:02

Poslat na 3 doby do háje, na čím déle se urazí tím lépe :palec: sice to zní hnusně, ale tvoje nervy a pohoda jsou na prvním místě.
A nech dítko, ať jí kolik chce, pokud jde o zdravé jídlo… oni tahle prťata vědí kolik potřebují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1710
10.6.12 22:04

Tak já jsem antisrovnávač.Dvojčata naučila.Jeden začal např. chodit o celých 7 měsíců déle než druhý,protože se mu prostě nechtělo.Každý je jiný a každý umí něco dřív a něco později.Proboha nenechej se takhle blbě zviklat.Jako nepřecpávat dítě je určitě správně,ale dostat se až do fáze,že mu v půl roce odvažuji jídlo mi přijde moc!
a univerzální odpověď? Já si vždycky říkám,že já třeba neumím nic ušít a Maruška Novákoj ano a já zas umím hrát lépe nohejbal než ta Maruška.Každý jsme jiný a klidně bych se té rejpny příště zeptala,zda třeba umí anglicky?Protože ty máš kamarádka,co v jejím věku anglicky umí!
Nenech se tím takhle zblbnout! Držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6326
10.6.12 22:05

myslím že se to házení za hlavu budeš muset naučit jinak to asi nepůjde :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Renčí2
10.6.12 22:05

No teda 8o , neumím si představit, že bych půlročnímu dítěti nedala najíst co si žádá jenom kvůli tomu, že má někdo řeči. To ho jako necháváš plakat hladem???
Já bych teda všechny „komentátory“ synova vývoje nejdřív slušně požádala ať nekomentují a nesrovnávají a pokud by to nepomohlo rázné odseknutí na každou jejich poznámku je snad probudí :roll: .

Příspěvek upraven 10.06.12 v 22:09

• Citovat
  • Upravit
14809
10.6.12 22:07

Tvoje dítě je takové jaké je a asi bys ho za žádné jiné nevyměnila, ne? Žij si svůj život se svým dítětem a oni ať si žijí ten svůj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
173
10.6.12 22:09

Promiň, ale to si tvoje děcko fakt nezaslouží. Já mám kluka (porodní hmotnost 3,7) a taky máme starší (o 2m) sestřenku (PH 2,9) oni posazovali, stoupali na nohy, dávaj sladké, nechávavali vyřvat, pevný režim (v 18:00 uspávaj klidně hodinu evidentně čilé dítě, ale v 17:00 utahané spát nedaj), od roka nekojí, bo se to nemá. Já se synkem nakládám ta nějak opačně. Srovnávali, ale to jsem všechny poslala k šípku, za své děti se musíš bít.

Na druhou stranu je to moje 2. dítě a šíleným soutěžením o všechno jsem si prošla u 1.D. Dotyčná maminka třeba řešila i to, že moje holčička má delší nohy (pošahaná gymnastka a v dceři už se realizuje) 8o . Takže já mám takový výcvik, že už mně nic nerozhodí 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17565
10.6.12 22:09

obracela bych to proti nim. Je Anička o dvě kila lehčí - chudinka, no snad to neznačí žádnou nemoc a bude prostě jenom malinká. Nedostává Anička večer kaši - no jo, tak některé děti jsou holt vybíravé a musí se jim vymýšlet, našeho kluka učíme, že papat se má všechno. Anička se v tomhle věku ještě neplazila? Tak snad to všechno dožene a nebude muset chodit na rehabilitaci…
Prostě bych jim na každou neomalenost vmetla s úsměvem taky jednu.
Malému dávej, kolik chce, případné váhové nesrovnalosti řeš s doktorkou a ne s příbuznými :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.6.12 22:13
@Renčí2 píše:
No teda 8o , neumím si představit, že bych půlročnímu dítěti nedala najíst co si žádá jenom kvůli tomu, že má někdo řeči. To ho jako necháváš plakat hladem???

Nenechávám, ale dřív jsem ho nechala, aby jedl kolik chce (dokud otevíral pusinku, tak jsem dávala). Teď mám porci cca 200 g a víc nedostane ani ťuk.
On nikdy hladem nebrečel ani jako novorozeně. Kdybych to do něj necpala, tak se přihlásí možná 3× denně (jí 5× denně + 1× za noc).

Pravidelně odpovídám dost hnusně… Ale oni se se mnou nebaví, všechno řeší přes mou mamku a do mě jen rýpou, když se někde potkáme - bydlíme na malém městě, vidíme se skoro denně.

• Citovat
  • Upravit
24392
10.6.12 22:14

Podívej můj vnuk, když se narodil tak měl 3600g a měřil 56cm. Taky byl takový malý, velký, buclatý. A je sice fakt, že kaše nedostával. Měl zeleninu, mlíko a ovoce.Dnes už je z něj šikovný kluk tu váhu vylítal je sice větší než jeho vrstevníci, ale to nevadí.Tím,že byl silnější tak byl trochu pohybově pozadu, ale vše dohnal. Tak se nestresuj a babu pošli do pryč a neposlouchej její blbé kecy. Ona bude vždy chválit to svoje a ne tvoje dítko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.6.12 22:17

@Etcetera78 já to s nimi neřeším. Vyhýbám se jim, co to jde, ale jak jsem psala výše, malé město - hodně potkávání…
Obracela jsem to, ale prostě se nedá… Dokonce jsem zkusila řeči typu, že doktorce se líbí a to je pro mě hlavní, ale jak vidno doktroka tomu nerozumí…

• Citovat
  • Upravit
101642
10.6.12 22:18
@Anonymní píše:
Nenechávám, ale dřív jsem ho nechala, aby jedl kolik chce (dokud otevíral pusinku, tak jsem dávala). Teď mám porci cca 200 g a víc nedostane ani ťuk.
On nikdy hladem nebrečel ani jako novorozeně. Kdybych to do něj necpala, tak se přihlásí možná 3× denně (jí 5× denně + 1× za noc).

Tak faktem je, že malý taky nedostával víc než těch 200g - z prostého důvodu, dávala jsem skleničky, tak prostě zbaštil skleničku a bylo. Pravdou je, že jemu trvalo do nějakých dobře 10, možná 11 měsíců, než ji snědl celou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
920
10.6.12 22:18

Kvůli svému kloučkovi zkus přesně to, co už tu zaznělo. Obrátit všechno v jeho prospěch. On není tlustý, ostatní jsou hubení! Já vím, jak to musí být protivné, ale tvoje ÚŽASNÉ dítě si nezaslouží, abys nevnímala jeho potřeby a vnucovala mu potřeby jiných dětí. Ty jako máma víš, co je pro něj nejlepší. Tak poslouchej jeho a svůj instinkt. Až rodina začne hučet, tak ho jdi přebalovat nebo na záchod nebo telefonovat nebo tak něco. Nebo si v hlavě přehrávej nějakou písničku. Prostě to zkus neposlouchat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
920
10.6.12 22:20

Jo a proboha, co je divného na kojení po půl roce? Posazování -za mě zbytečnost, která může mimi i poškodit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1304
10.6.12 22:20
@Anonymní píše:
Hezký dobrý večer.
Už více jak půl roku jsem maminkou. Bohužel v poslední době se začínám užírat, protože v mém okolí bují srovnávání a porovnávání. V rodině máme o pár měsíců starší děti a to je malér, protože jejich babička je viditelně dost soutěživá a přidávají se k ní další členové rodiny…
Synek je dost akční a zároveň celkem velký (to je asi největší kámen úrazu). Nejen váhově, ale i výškově. Neustále slyším, že s tím mám něco dělat, protože Anička měla v půl roce jen 6,5 kilo. Nemám mu dávat večer kaše, protože Aničky maminka je taky nedává. Nemám dávat … (protože malý je tlustý a bude ještě víc). Bohužel ho srovnávají s dětmi, co měly o 1,5 kila menší porodní váhu. Neustále se obouvá do mě (neposazuju - což je divné, hůř kojím - což je nepochopitelné…) i do malého. Běda, když se mu povede něco, co ty další děti ve stejném věku neuměly :zed:
Vím, že to je blbost, že se nemá srovnávat, ale prostě už nejsem schopná to házet za hlavu a pomalu se tím začínám užírat. Dokonce jsem se dostala do fáze, že mu snižuju porce jídla (nenechávám ho sníst, kolik by snědl, ale přesně odvážím a víc ani ťuk). Největší strach mám z toho, že to bude pokračovat i až bude prcek starší a bude si to uvědomovat…
Máte nějakou univerzální odpověď?
Nebavím se s ní, ale je to kamarádka mojí mamky a ta se samozřejmě chlubí…

Kristapána přestaň šílet a dej dítěti tolik, co potřebuje .. jakýpak odvažování .. je větší tak má větší spotřebu .. můj nejstarší měl na třech měsících osm kilo … jo osm .. a na roce 13,8 … byl vysokej velikej a báječně můj :srdce: …máš prostě velký dítě a tím, že se buddš strasovat a odvažovat mu porce tak z něj drobka neuděláš ..akorát neurotika ..
Neblbni a víš co je problém ? Ty .. Tvý sebevědomí … tohle bys měla pořešit a klidně i s nějakým terapeutem ..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová