Nízké AMH a DV?

162
16.6.23 11:10

Nízké AMH a DV?

Všechny zdravím a moc prosím o názor.
Mám syna z prvního manželství (8 let), který se nám podařil počít nakonec přirozenou cestou po téměř 2 a půl letech snažení. Tehdy byl zjištěn pouze kolísavý spermiogram, podstoupili jsme 2× IUI, 1× IVF (biochemické těhotenství), poté se zadařilo přirozeně.
Nyní mám druhého manžela, který již také má dvě děti. Všechny naše děti se u nás pravidelně střídají (můj syn více). Rádi bychom s manželem ještě společné dítko, přirozená snaha rok a kus. Byl mi zjištěn neprůchodný vejcovod a nízké AMH 0,24 (já mám podezreni na endometriozu), manželuv spermiogram v normě. Dále mám malé myomy, které se (zatím) nezvetšují. Jsme již v péči IVF centra, kde jsme nyní podstoupili 2× nativ, protože kazdy měsíc ovuluji. Nicméně poprvé se embryo přestalo druhý den vyvíjet, podruhé se ani neoplodnilo (metoda ICSI, prý nekvalitní vajíčko). Moje vajíčka asi tedy nebudou už příliš kvalitní. Doporučeno IVF s vysokými dávkami hormonů, i tak se pripravit max.na 1-2 vejce :?. A teď k jádru pudla - popravdě se velkých dávek hormonů obávám - léčím se s autoimunitní nemocí ŠŽ, náběh na cukrovku (i když jsem štíhlá) a vím, že první IVF před 9 lety jsem nesnášela (fyzicky ani psychicky) nejlip. Bojim se i důsledků IVF s vys. dávkami hormonů do budoucna (zhoršení cukrovky, nárůst myomů apod..?), potrebuji na 100% fungovat pro syna, to je má priorita. A tak premyslim do budoucna o DV(třeba po dalším roce přirozené snahy). U tohoto procesu bych tolik nezatezovala tělo hormony, byla by tam nejspíš určitě větší šance a méně stresu pro všechny (syn je velmi citlivý, všechny moje stresy prožívá také). Nejsem nijak zvlášť zatížená na genetiku, u nás v rodině se vyskytuje dost nemocí, syn po mne zdědil alergie, astma, je uzkostnejsi povahy (jako já :roll: ), oba dědové zemřeli v mladém věku na infarkt. Takže myslím, že s DV se dokážu smířit. Prosím o názor ale i vás. Jak byste postupovali v mém případě? :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
16.6.23 12:31

Sla bych do darcovskeho. Ale pisi to jen z meho pohledu, ptz bych do sebe nechtela cpat vysoke davky hormonu. Z duvodu mozneho ca bujeni.
Jsem mmntalne tehotna 14tt a od zjisteni si 2× denne zavadim progesteron a uz jen z toho jsem nervozni. Pritom mam prirodni progesteron a riziko mizive, jelikoz se jeho hladina prirozene v tehu zvedne.
Jsem mozna i trosku ovlivnena tim, ze ma sestra prodelala ca v 34 letech. Sice nehormonalni nador, ale byl.

• Citovat
  • Upravit
162
16.6.23 13:20

Díky moc za názor! ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.6.23 13:26

@Zuzka907 neni za co. 100 lidi 100 chuti. Uvidis, treba se zadari prirozene, ani nebudes vedet jak 🙂
Mam za sebou 2ZT, vysetreni na reprodukcni imunologii s vysledkem toxicita na spermie, ivf nebude problem. A jsem tehotna a prirozenou cestou.

• Citovat
  • Upravit
624
16.6.23 14:49

V první řadě bych si na tvém místě zjistila, jaké ženy chodí darovat svá vajíčka. Můžeš mít štěstí na „studentku VŠ“, ale to je mezi dárkyněmi spíš velká vzácnost. Nejsem odpůrkyně dárcovských gamet, ale výčet genetické zátěže z tvé strany je naprosté nic v porovnání s tím, co nejspíš ve vajíčku získáš. Opravdu, projdi si diskuse na tohle téma. Nemluví se o tom, ale ta vajíčka darují nejčastěji ženy v těžké životní situaci, s problematickým sociálním a ekonomickým zázemím a obvykle dost nezdravým životním stylem. Laskavě řečeno.

A za druhé. Velmi důrazně doporučuji zkonzultovat s psychoterapeutem, jestli takové dítě zvládneš přijmout. Bohužel mám hodně špatných zkušeností s mámami, které tohle nedokázaly. Ono je to občas těžké i u vlastního dítěte, bezpodmínečně ho milovat, i když ti ubližuje (neúmyslně), opakovaně tě zklame, není ti vděčné apod. Ale zvládnout tohle u „cizího“ dítěte, to chce opravdu vyzrálou a silnou osobnost.

A poslední bod - pokud chceš na 100% fungovat pro svého syna, tak neměj další dítě. Protože pak tu pro něj stoprocentně nebudeš. Získá sourozence, což je neskutečně cenné, ale tebe z velké části na několik let ztratí. A nedá se to obejít ani okecat. Prostě budeš dělit svojí pozornost, zdroje, čas…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí