Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky těhulky!
Jsem v 17.tt a minulý týden mě na kontrole paní doktorka dost postrašila ohledně mojí placenty, která je prý dost nízko a jestli se tak do měsíce nevytáhne nahoru, budu muset do nemocnice
Máte s tím některá zkušenosti? Myslíte si, že bych mohla sama třeba nějakými cviky ovlivnit, aby se placenta vytáhla? Moc to nechápu. Je to pro mimi nebezpečné i teď nebo až při porodu? Představa tří měsíců v nemocnici mě dost děsí, navíc studuju a dost by mi to zkomplikovalo plány, chjo. No ale co bych pro mimíska neudělala. Jen aby byl v pořádku.
Naopak určitě žádné cviky. Odpočívej, moc se nenamáhej a dál už je to na tvém těle. Ona s rostoucí dělohou se ta placenta může vytáhnout výš (taky jsem jí měla níž, ale jak rostla děloha, tak nakonec byla nahoře).
Kdyby ne, tak je tu riziko u porodu. Za prvé je tu riziko krvácení a předčasného odlučování placenty. A pak u porodu to bývá překážkou přirozeného porodu.
Nízko uložená placenta znamená, že je uložená u čípku, hodně dole - jen u, nebo částečně nebo zcela. A to může být problém.
Takže se spíš šetři (i když vyloženým ležením to asi taky neovlivníš, ale nebudeš to namáhat)
Já jsem také měla nízko placentu a posunula se mi nahoru s rostoucí dělohou.Držím palce a buď v klidu ![]()
Ahojky,
já na tom byla stejně. Pokud je placenta nízko můžeš občas i krvácet. Já diky tomu krvácela skoro celé těhu. Pokud se ti nezvedne do porodu, tak budeš pravděpodobně rodit císařem.
Ale neboj dějí se zázraky, vůbec se nestresuj. Já ji měla dole do 36tt. Už jsem měla skoro jisté, že nebudu rodit přirozeně. A zázrakem se mi v 38tt nějak zvedla, i dr. byl zmatený.
Takže jsem nakonec porodila normálně.
Jen hlavně nic netahej a odpočivej.
Lucka

Holky, děkuju za povzbuzení, budu se teda šetřit
Tak třikrát už jsem špinila, to je pravda, ale krvácení zatím žádné, tak snad se to spraví…
Ivíku - a bacha na sex, není to úplně bezpečné, mužský pak „žďuchá“ přímo a u placenty přes čípek to není žádoucí.
Já měla taky placentu dole, ale asi ne tolik, jen přesahovala, vytáhla se celkem záhy, doktor z toho vědu nedělal. Jen po jeho vyšetření, upozorňuji že nesmírně šetrném, jsem občas krvácela, trošku.
Neboj, mívá to dost maminek a nakonec je to v pohodě.
Hanka
Chjo, mně doktorka zatím o zákazu nic neříkala, tak jsme snad nic nepokazili…Já se před týdnem vdávala no a svatební noc byla divoká ![]()
Gratuluji „mladá paní“!!! ![]()
Taky jsem měla placentu nízko, mudra mi nařídila se šetřit a žádnej sex! Pro klid mě poslala ve 25. týdnu na neschopenku. Když jsem byla kolem 30. týdne na ultrazvuku, tak byla placenta vytažená…nicméně, stejně jsem rodila „císařem“ kvůli velikosti miminka.
![]()
Ivík píše:
Chjo, mně doktorka zatím o zákazu nic neříkala, tak jsme snad nic nepokazili…Já se před týdnem vdávala no a svatební noc byla divoká
Určitě jste nic nepokazili, neboť pokud by se něco pokazilo, už bys nejspíš měla potíže (se někdo má, já svatební noc prospala a to jsem ani neměla opičku za krkem:D )
Nicméně sex bych vynechala prozatím, do další KO a uvidíte…
No co se dá dělat
, když to musí být…
Tak snad se mrcha vytáhne…Příjde mi, že si každá z nás v těhu musí prožít nějaký strach, bez toho to zřejmě nejde. Mně vyšly dobře triple testy, ale zase mě straší tohle…no jo, tak třeba tu vytáhlou placentu dostanu pod stromeček ![]()
Jo, já vlastně třikrát slabě zašpinila, tak jsem šla k doktorovi, pro jistotu, nevyšetřoval mě růčo, ale UZ, sex mi nezakázal, řekl, že to není žádná tragédie, že chvilku nemám nosit syna na rukou a moc fyzicky makat, že by se to mělo vytáhnout. Předepsal mi něco od Pierre Fabre na posílení žilních stěn a Ascorutin.
A jak už jsem tedy psala, vytáhla se, potvora ![]()
Nat77
Pozitivní příklady táhnou, tak snad to dobře dopadne!
Poslední týden mě dost bolí břicho, tak nevím jestli to s tou placentou souvisí nebo ne…
Pozitivní příklady táhnou, tak snad to dobře dopadne!
Poslední týden mě dost bolí břicho, tak nevím jestli to s tou placentou souvisí nebo ne…