Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Klementýnka píše:Viking píše:Klementýnka píše:Tak jakpak jsi dopadla?
Viking, taky mě čeká velký UTZ druhého trimestru, konkrétně zítra. Tak jsem zvědavá …Ha … ha … ha … přišla jsem na UTZ a paní objednávačka na recepci se diví, co tam dělám, prý jsem objednaná až na příští týden. Ukazuju jí kartičku, kde je její vlastní rukou napsaný dotčený datum. Ale v počítači je zanesený jiný … uf … tohle se tu stává běžně, Belgičani neumí ani správně objednat.
Jinak v pondělí odpoledne v práci mě bolel podbřišek a měla jsem šíleně tvrdé břicha. Musela jsem si několikráte jít lehnout na záchod na zem a uvolnit ho, protože jsem nemohla ani dýchat. Tak jsem se po práci rozhodla, že zajdu za mým obvoďákem, který sídlí vedle práce, ordinuje večer a poprosím ho o 2-3 dny volna. Ten zjistil, že mám jednak nízký tlak (90/60), pak se mrkl na břícho a vykřikl: „Vždyť Vy máte kontrakce“, nic jsem teda necítila a břicho bylo v té chvíli celkem v pohodě, asi protože jsem tam předtím seděla půl hodiny v křesle a pospávala. Břicho mu přišlo hodně tvrdý, tak jsem na 14 dní doma. Nevím, jestli to nějak souvisí s tou nízkou placentou nebo ne … a mám brát progesteron.
Klasika. Já jdu nakonec dvacátýho.
Stahy mám taky pořád, dr. mi řekla, že s placentou to nesouvisí, ale kdo ví. Snažím se ležet/sedět… Kromě cest do školky se mi to celkem daří:)
Myslím, že ten klid dělá hodně, včera jsem byla doma, jen večer jsem byla na školení a manžel mě odvezl autem, a žádné takové kritické stavy jako v pondělí, kdy jsem byla celý den v práci, jsem neměla. Ale neschopenku mám jen na 14 dní a pak zase práce … tady se neschopenky v těhu nedávají, nebo jen velmi výjimečně. ![]()
Klementýnka tak pořádně odpočívej. Fakt to není legrace. Při svém 3měsíčním pobytu v nemocnici jsem viděla hodně předčasných porodů. A hlavně ty maminy byly z toho úplně psychicky hotové. Pokud ti to bude tak dál pokračovat, raději si nech vystavit neschopenku až do konce těhu. Ale myslím, že to přímo nesouvisí s tou placentou.
Lucierob, a z jakých důvodů docházelo k těm předčasným porodům? Měly ty ženy nějaké signály, že porodí předčasně? Já jsem teprve ve 22 tt, to je na porod příliš brzy. Kromě toho bydlím v zahraničí a tady se neschopenky na těhu nedávají, to už musí být fakt velký důvod, v Čechách už by mě určitě nechali doma, ale tady 14 dní a pak zase šupitopresto do práce ![]()
důvody byli různé. Ale hodně jich bylo i proto, že prostě nerespektovaly (nebo možná nemohli dodržovat) klidový režim při rizikové těhotenství.Pár potratů po odběru plodovky nebo porody způsobené infekcí. Sama dobře vím, že to prostě někdy nejde. Taky jsem musela chodit pro malého do školky, když byl manžel v práci.
Ahoj já jsem v 15 tt a v I. timestru mi zjistili že mám také nízkou placentu docela mi tím vystrašili… ale doktorka mi k tomu jen řekla že mám omezit pohlavní styk a že se to zlepší tak doufám že to mimču neuškodí příští oradnu se jí na to zeptám a zatím sem nešpinila ani nekrvácela
jinak mám strach ale doufám že to bude Ok ![]()
Ahoj holky,
před 2 roky mi ve 20.tt na velkém UTZ taky zjistili placentu zasahující do DDS, byla na přední straně. Od dr. jsem žádné rady, co dělat, nebo teda spíš nedělat, nedostala. Že se prý uvidí dál. No, dopadlo to se mnou tak, že jsem poslední pracovní den před nástupem na dovolenou a pak na mateřskou byla večer na velké, k tomu navíc problém těhotných-se zácpou, jak jsem zatlačila, začalo ze mě téct krve víte jak;-) takže honem do nemocnice, tam celou noc na pozorovani a na monitoru, další 3 dny samá vyšetření a monitory, no a nakonec malý musel ven,31+1tt císařem. Máťa už byl od toho krvácení špatně vyživovaný, naštěstí mi stihli píchnout kortikoidy na dozrání plic, takže nebylo potřeba, aby byl pak dlouho na kyslíku. Řeknu vám, že prvních pár týdnů jsme byli s manželem docela psychicky mimo, zvlášť když nás nikdo předem nevaroval, že by se něco takového mohlo stát:-( syn je naštěstí zcela v pořádku, akorát ten strach okolo, to nikomu nepřeju. Takže se fakt hlídejte, stát se může cokoliv
jo a jen tak mimochodem, teď jsem těhotná podruhé, včera na velkém UTZ opět zjištěna placenta v DDS, tentokrát ale na zadní stěně. Tak uvidíme, jestli si mě už pohlídají, dají zákazy a rozkazy…ještě že existuje ten internet, abych si kdyžtak poradila sama ![]()
Ahoj, měla jsem placentu nízko uloženou do 15tt a od 16 tt se povytálha. Chtěla jsem se zeptat zda by mohla ještě klesnou?
@Jana.49 klesnout snad nemůže, když děloha roste, tak se placenta vytáhne nahoru, jako by jsi nafukovala balónek, tak mi to vysvětloval můj gynekolog. Taky jsem ji měla nízko položenou, dokonce i přes branku a pak to bylo všechno ok ![]()
@Jana.49 píše:
Ahoj, měla jsem placentu nízko uloženou do 15tt a od 16 tt se povytálha. Chtěla jsem se zeptat zda by mohla ještě klesnou?
ne, neklesne.. spíš se posune ještě víc nahoru, jak roste děloha ![]()
Dobry den, jsem ve 20.tydnu a na genetice mi bylo receno, ze mam nizko polozenou placentu, ve zprave je napsano placenta na zs zasahuje velmi hluboko do DS, mam na sebe davat vetsi pozor, po teto zprave jsem.se domnivala, ze musim koncit v praci protoze taham tezke veci, neustale se natahuju, Chodim po schodech, pracuju cely vikendy a jsem furt na nohou, ale. u moje pani gynekolozka mi rekla ze jediny co nesmim tahat nad 7,5kg a pracovat nocni tedy neni duvod k. neshopence ale vsichni. kolem me me strasi, ze mam byt davno doma. a nepracovat…takze vazne nevim co si mam myslet, dekuji za odpoved
Ja byla na velkem ultrazvuku v 17tt a take.mi rekli placenta nizko vpredu…co to znamena nikdo vic nerekl…musim se poptat sveho gynekologa
Holky, chtela bych znat vas názor. Nyni.jsem vca 14tt, ve 12 tt zjistena nizko polozena placenta, pres branku. A muj dotaz, za mesic mame zaplacene hory. Ja s 5ti letou dcerkou. Je to program pro deti, kde ja budu sedet v hospudce a ona dopo a odpo lyžovat s instruktorema. Ja ji jen vypravim. Je to na 5 dnu, cesta tam trva 2 hodky autem. Jeli byste? Dekuju
@Pomádka já bych jela, nic namáhavého dělat nebudeš, tak bych to neřešila ![]()
Ha … ha … ha … přišla jsem na UTZ a paní objednávačka na recepci se diví, co tam dělám, prý jsem objednaná až na příští týden. Ukazuju jí kartičku, kde je její vlastní rukou napsaný dotčený datum. Ale v počítači je zanesený jiný … uf … tohle se tu stává běžně, Belgičani neumí ani správně objednat.
Jinak v pondělí odpoledne v práci mě bolel podbřišek a měla jsem šíleně tvrdé břicha. Musela jsem si několikráte jít lehnout na záchod na zem a uvolnit ho, protože jsem nemohla ani dýchat. Tak jsem se po práci rozhodla, že zajdu za mým obvoďákem, který sídlí vedle práce, ordinuje večer a poprosím ho o 2-3 dny volna. Ten zjistil, že mám jednak nízký tlak (90/60), pak se mrkl na břícho a vykřikl: „Vždyť Vy máte kontrakce“, nic jsem teda necítila a břicho bylo v té chvíli celkem v pohodě, asi protože jsem tam předtím seděla půl hodiny v křesle a pospávala. Břicho mu přišlo hodně tvrdý, tak jsem na 14 dní doma. Nevím, jestli to nějak souvisí s tou nízkou placentou nebo ne … a mám brát progesteron.