Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj Holky ![]()
moje zena-tehulka ma moc velke bolesti nohou z otoku
, ted jsme 33+2. Nepomaha ani lezeni ani chozeni, dnes asi zkusim masaze…Cetl jsem uz nize, ze na otoky asi nic neexistuje
; tak zjistuju, jestli se od posledne neco nezmenilo
![]()
Pripadne me moc zajima - protoze otoky urcite souvisi s poslednim obdobim tehotenstvi - jak dlouho nam tedy vlastne zbyva do porodu?
Neznamena to nahodou, treba, ze otoky jsou max 4 tydny pred koncem?
(rozumejte, mame pred sebou jeste 2 mesice a snaset to takhle dlouho - je to opravdu normalni, ve 32tt?:?:
Diky
Twist ![]()
Ahoj Kluku,
ne, to opravdu neznamená, že už finišujete
. Otoky jsou normální, zvlášť v posledních měsících těhotenství a obzvlášť v horkých letních měsících.
Pokud je to ale moc, určitě bych zašla k lékaři, nadměrné zadržování vody je varující a musí se sledovat, však se sestra v každé poradně ptá, jestli jsou nebo nejsou otoky a jak moc.
Co by na ně mohlo pomoct bohužel neporadím, v mém případě byly snesitelné a rodila jsem v létě, takže i očekávatelné.
PS: Gratuluju ženě k pozornému manželovi.
Souhlas…
Pokud jsou ty otoky hodně, i po ránu, obtěžují až bolí, určitě bych zašla k dr, řekla mu to, přinesla moč na kontrolu bílkoviny a nechala si změřit tlak (nejlepší je v tomhle případě mít asi tlakoměr doma).
Otoky na konci těhotenství jsou sice běžné, ale zrovna tak mohou být známky problému, který není radno podcenit…
Takže pokud to je hodně, bolí jí to, jak říkáš, působí problémy, mastila bych k dr - lepší v tomhle případě zahysterčit…
Zdravim ![]()
jsou od rana, nejhorsi je to samo, vecer. Dalsi kontrolu mame 13.12., takze myslim, ze to do te doby skousnem, i kdyz ja budu zrovna na sluzebce (posledni pred porodem
) a zena pojede (s dohledem) sama. Na bilkoviny nas testujou porad, vzdy to bylo OK, kvuli podezdeni na cukrovku hlidame sacharidy, vzdy jsou kolem 6. Kvuli bilkovinam je zase z vegetarianky masozrava
a myslim, ze to pomohlo. Posledni tlak byl 125/75 myslim, takze uplne OK. Byli jsme tam …myslim 29.11. uz i s otokama…a bolestivejsi jsou prave asi tak od 30.11.
Nemuzou se vsechny parametry, snad, tak rychle vyhoupnout z normalu, ne? ![]()
Diky za vase prispevky
Twist
Nechci nijak sýčkovat, ale není lepší zajít k doktorovi co nejdřív? Člověk nikdy neví a pokud ty otoky i bolí…
Nechci nijak prudit, ale trochu mě zarazilo, že píšeš, že je z vegetarianky zase masožravá. To chtěla, nebo vás prudili doktoři? ![]()
Ahoj ![]()
v mase je nejvic bilkovin a prave kvuli / proti preeklampsii jsme zaradili zase maso, po deviti letech
. po tehu se vratime zpet, ale ted je dulezity jist hodne bilkovin a vitaminu, spravne sacharidu. S davkovanym jidlem ze vsechny parametry jidelnicku tezko dodrzuji, bylo to naserozhodnuti, po dukladnem zvazeni, cca v 23 tydnu - prave v souvislosti s tim rezimem.
otoky nastesti boli „pulzne“ jako ze par hodin jo a pak je zas klid, ale vecer vypadaj kotniky az hrozive, i modriny ![]()
Twist.
Tak já nevím, jak rychle se může vyvinout preeklampsie, ale s tímhle popisem bych naklusala hned v pondělí ráno (nejradši v neděli
), i když se vám zdá, že kontrola je za chviličku. Určitě ženu bez řečí přijmou. Lepší, než si něco potom vyčítat. Modřiny určitě normální nejsou. A radši bych se připravila na variantu, že si manželku v nemocnici nechají na sledování.
Žádejte, ať je i vyloučeno podezření na žilní problém. Určitě bych v takovém případě ráda měla v ruce vyšetření na d-dimery a udělané sono žil dolních končetin. Nemusí to být tento problém, ale rozhodně bych se nespokojila s mávnutím rukou, že jde pouze o otoky související s těhotenstvím. Mohlo by jít o počínající rozsáhlou trombotizaci žilního systému.
Daniela
Ahoj
ok, zitra jedem za nasi znamou, jednou pani doktorkou na navstevu, tak se poptame a nejspis opravdu v pondeli naklusem ![]()
At je klid ![]()
pak vam napisu, jak jsme dopadli
(ale to asi az se vratim s Francie) ![]()
zatim zdar, diky moc za vase prispevky
Twist
Twister, ja mela otoky silene. Behem 14 dnu jsem skokove nabrala 13 kg, do te doby jsem mela nabrano neco kolem 11 - 12 kg, takze celkem normos a po tech 2 tydnech by me malokdo poznal
. Nicmene tlak ok (120 - 135/80 - 90), bilkovina se u nas netestuje, kdyz neni vysoky tlak, takze diagnoza znela „tehotenstvi“ a lecba „porod“. Takto osklive jsem otekla 2.5 mesice pred terminem porodu a jeste jsem 4 dny prenasela. Nemohla jsem chodit ani do schodu, jak mi pnula kuze na nartech, nevesla jsem se do zadnych normalnich bot, skoncila jsem v manzelovo zahradnich gumovych pantoflich (ani zadne normalni panske boty mi proste nebyly a to mam nozku c. 36 a pomerne uzkou!), doktor zavolal i sestru, aby se na me koukla, protoze takove otoky se proste jen tak nevidi, ale neslo s tim delat nic, vubec nic. Mirne pomaha nohy hodne vyvysit (nad uroven srdce), co nejvice omezit sul (rovnez pozor na mineralky a limonady obecne) a hodne pit, klidne 3 - 4 litry hodne redenych dzusu, vody, ovocnych caju. Doufam, ze Tva manzelka „prezije“ bez ujmy, ze se nebude jednat o preeklampsii a po porodu se ji ulevi. No, me otoky odchazely dlouho, teprve po mesici jsem vypadala zase jako clovek a zbytek pozvolna odesel behem dalsiho mesice. Linda
predevsim strasne diky Lindusce, to co psala nas moc uklidnilo. Po navsteve nasi zname, doktorky - nam rikala, ze to je v norme, ze pro polepseni je dobre dat nohy nahoru nebo lehce masirovat vnitrni stranu holeni, kde jsou akupunkturni body pro myslim ledviny a slinivku…ale jinak, ze se neda nic vic delat. Na kontrolu jsme teda sli, jak bylo predepsano, ve ctvrtek, pani doktorka nasim oteklym noham nic navic nerekla, jen ze to je normalni.
tedy asi lehka hysterie ![]()
ted uz je zase uterek, dalsi tyden za nami, mimik casto rajcuje, casto mame treninkove stahy, takze tohle obdobi je pro nas malinko silene, ale snad to vse vydrzi, vzdyt termin je az 24.1. takze od vanoc presne mesic.
p.s. nebojte, stahy jsou pod bedlivou kontrolou
, budouci rodicku nenechavame bez dozoru, i ja uz jsem zrusil sluzebky na leden ![]()
s pranim hezkych a klidnych Vanoc i Noveho roku,
Twist
Myslím, že v daném případě je lehká hysterie lepší než něco zanedbat.
Jinak ty stahy, to je v pohodě:) Je to normální, někdy dost náročné:) Znám to z prvního těhotenství, ovšem proti těm v tomhle těhu to nic není, ale dokud čípek drží, tak to je v pohodě.
Mmch manžel si služebky nezrušil, zrovna v lednu odjede na týden a mě jímá hrůza:D I když mám TP později, tak zákon schválnosti funguje:D Ale mám pojistku, tak snad to je v klidu:)
Tak přeju klidný zbytek
Gabča a spol.