Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Jsem z Děčína, ale o žádné klinice zabívající se těmito problémy opravdu nevím.
Benešov myslíš u Prahy nebo ten u Děčína, protože ten tak vzdálený zrovna není.
Tak vím, že se to v ČR děje, ne jen v Děčíně, ale určitě si to žádná klinika nedá na webovky … je to na hraně zákona, nevím přesně postup, ale sousedka to absolvovala . Je po operaci bez dělohy, vaječníky má funkční, manžel dal sperma, mimi je biologicky jejich, odnosila jim to švagrová (sestra manžela). mají krásného zdravého klučíka, vše o.k. . S tvými otázkami ti bohužel neporadím, nevím, kolik si za to říct, ono takhle v rodině to je taky asi jiná domluva. Ale určitě cestovné + ostatní výdaje si myslím, že by měly být v režii toho páru, i kdyby to potom třeba nevyšlo. Nejlepší by bylo najít někoho, kdo si tím prošel a mohl ti poradit . Případně bych šla pro info i k právníkovi. Nejste jediný takový případ. A moc tě obdivuji a fandím všem zúčastněným
a přeji oběma staranám, ať to vyjde
K otazce zakladatelky,tak ja vim ze se to dela tak nejak nacerno, domluvi se s doktorem, a ten za uplatek oplodni nahradni matku spermatem otce, ta jej samozrejme uvede v rodnem liste jako otce, a po porodu se ditete zrekne, to je v tomto pripade svereno do pece biologickeho otce. Nevim presne uz jak to bylo,ale maji na to figle. Ceny se udajne pohybuji 250000kc za cele tehotenstvi, vcetne vsech nakladu, anebo mene s tim ze rodina prispiva matce na naklady a vyzivu spojenou s tehotenstvim. V americe je to bezne a legalni. Myslim ze casem to prijde i k nam.Jestli je to spravne nebo ne o tom tady psat nechci, posouzeni necham na kazdem osobne, stejne pokud to zakladatelka bude chtit udelat my ji to asi nerozmluvime.
Anonymní píše:
Holky prosím neodsuzujte mě!Každý má jiný náturu.Já bych dokázala odnosit a porodit cizé miminko ale zase bych nemohla darovat vajíčka a tak.Náhradní matka nesmí být vdaná…Holky já si život bez dětí neumím představit a musí to být hrozný vědět,že bez pomoci jiné ženy bych nikdy nemohla mimčo mít.Upřímně:dokážete si představit svůj život bez dětí???Ale prosím napište mi svůj"názor" na mé otázky.
PS:Pokud nám to vyjde(a já doufám že ano),slibuji,že budu pravidelně psát deníčky o tom všem
já tě ani v nejmenším neodsuzuju, spíš obdivuju za tvé obětování se jinému páru- pro ně to musí být užasné! škoda, že u nás se to asi nedá právně nějak ošetřit… držím všem palce!
papavlinka33 píše:
K otazce zakladatelky,tak ja vim ze se to dela tak nejak nacerno, domluvi se s doktorem, a ten za uplatek oplodni nahradni matku spermatem otce, ta jej samozrejme uvede v rodnem liste jako otce, a po porodu se ditete zrekne, to je v tomto pripade svereno do pece biologickeho otce. Nevim presne uz jak to bylo,ale maji na to figle. Ceny se udajne pohybuji 250000kc za cele tehotenstvi, vcetne vsech nakladu, anebo mene s tim ze rodina prispiva matce na naklady a vyzivu spojenou s tehotenstvim. V americe je to bezne a legalni. Myslim ze casem to prijde i k nam.Jestli je to spravne nebo ne o tom tady psat nechci, posouzeni necham na kazdem osobne, stejne pokud to zakladatelka bude chtit udelat my ji to asi nerozmluvime.
Klinika která to dělá ofiko je ve Zlíně a v Brně,tahle to ofiko nedělá ale některým pacientům to nabídne(bez úplatku).Legální to je,ale nejsou na to stanovené zákony nebo spíše jsou tam veliké díry.Furd se mluvilo jak se na to udělají ale.....Co se týká peněz tak já se ptala jen na výdaje jako výdaje(cesty,léky,vitamíny,oblečení)-nic jiného nechci.
Dítě může být nemocné nebo postižené-netvrdím,že ne,ale dnes se dělají plno testů a vyšetření,díky kterým se to většinou v čas zjistí a dá se to nějak řešit.Asi to bude divné odejít z porodnice z prázdnou náručí,ale vrátím se ke svým dětem ![]()
Já tě nechci odrazovat, veškeré náklady by měli nést oni. Měli byste mít dobrou smlouvu, dítě může být špatné v průběhu porodu, těsně před porodem, těch scénářů je hodně. netuším, jestli sis někdy prošla tím, přijít o dítě, myslím o mimnko ještě v břiše či těsně po porodu, nebo jseš ten šťastlivec, co bez problémů otěhotní, a donosí zdravé dítě. Možná netušíš jak strašně těžké bude se vzdát toho dítěte, jak těžké bude se vrátit domů s prázdnou náručí, možná jsi jiná povaha, ušlechtilejší, ale každopádně počítej s tím, že to bude nesmírně nesmírně těžké, odevzdat to mimčo a mít prázdnou náruč. Já bych začala navštěvovat psychologa už v průběhu těhotenství. Aby tě to pak nepřekvapilo.
terinka4444 píše:
oplodní spermatem náhradní matku? Tak to asi urřitě ne, tu už je ulítlé, protože to pak je její dítě, to nemá s náhradním mateřstvím nic společného,něvěřím, že nějaká klinika u nás tohle udělá, že oplodní spermatem vajíčko náhradní matky. pochopím, že do náhradní matky vloží jejich embryo. Tomuhle nevěřím. To neudělá žádná klinika ani za úplatek, kdo si tím prošel jako já, zná legislativu, tohle by si žádné centrum nelajzlo, je to na okamžité zavření.papavlinka33 píše:
Hele ja jasem psala ze nevim presne jak to bylo, ale vim ze adoptivni matka je po hysterektomii, takze nespis jeji vajicka tezko mohli pouzit, dite neni bioligicky jeji, ale to jsem popsala jen jeden pripad, jiste ze jsou i jine.
to že nemá dělohu ale neznamená, že nemá funkční vaječníky, to spolu extra nesouvisí.
Jiste, mas pravdu to ale neni jeji pripad, nemela vlastni vajicka proto pristoupili na tuto moznost ze dite bude biologicky,alespon otce. Jinak je hysterektomie a hysterektomie, kdyz uz zachazite do detailu- http://www.onhb.cz/article.asp?…, vim ze dite neni biologicky jeji, jinak nevim proc by si to zadna klinika nevzala na triko, myslim ze to legislativne mnohem vic v poradku, kdyz dite porodi biologicka matka, podle mne je to pak mnohem hur dohledalne nez kdyz matka porodi dite ktere neni biologicky jeji, to je pak jasne ze nekdo obesel zakon, kdyz uz by do toho nekdo stoural.
tohle my nevyřešíme, to je hodně kontroverzní, legislativně to možné není, pokud se nepohybuje na hraně zákona.U nás IVF nemůže podstoupit manže s jinou ženou než manželkou. Musí být písemné souhlasy obou a to pořád dokola. Odevzdat někomu své bilologické dítě, mi přijde na psychiku ještě horší než jdyž je celé jejich. Já chápu touhu lidí po dítěti i za tuhle cenu, velmi dobře, byly doby, kdy bych platila i milion, kdybych to mohla udělat. jen poukazuju, že to není tak lehké, že to má obrovská úskalí a je to skutečně na hraně. A odevzdat pak to novorozeně, to tedy taky musí být med, ikdyž se teď pře netěhotným stavem zdá, že to nebude tak hrozné. Nic víc, nic míň. k zakladatelce, když už za to nechce peníze, mělo by být naprosto samozřejmé, že veškeré náklady a to včetně jejího cestovného, ušlých výdělků apod. by měli hradit oni.
Take si myslim ze kdyz uz je zakladatelka natolik slechetna ze to chce podstoupit bez naroku na odmenu, tak by melo byt samozrejme ze rodina uhradi naklady, ja byt na zakladatelcine miste reknu si alespon o nejakou odmenu, at z toho krome dobryho pocitu taky neco ma, prece jen tehotenstvi a hlavne nasledny porod neni jen tak, je to celkem zaprah, a hlavne zakladatelka bude jen tezko uplatnovat narok na materskou,kdyz nebude mit dite, si predstavte ze by rodila cisarem a ponevadz neni na materske bude nejspis po operaci na neschopence a to nebyva zrovna zavratna castka. Anebo jit mesic ci dva po cisari do prace to si neumim predstavit, prece jen ta jizva boli. Nevim jak zakladatelka, ale ja az takova charita nejsem.
To je přesně ono, tam je tolik tolik věcí k řešení, než se do tohohle pustí, je tam spousta bodů, který by měly být vyjasněny a zakotveny ve smlouvě.
terinka4444 píše:
To je přesně ono, tam je tolik tolik věcí k řešení, než se do tohohle pustí, je tam spousta bodů, který by měly být vyjasněny a zakotveny ve smlouvě.
souhlasim, lip bych to nerekla, rozhodne to osetrit smlouvou, muzou to byt dobri pratele, ale jak jde o penize a deti tak to byva casto duvod k ukonceni kamaradstvi, aby na to zakladatelka jeste nedoplatila. dyt to znate kdyz ptacka lapaji pekne mu zpivaji.
Jakou smlouvu?I když si myslím,že díky tomu že mám doma dvě děti to zvládnu-raději tam zajdu
Ten pár říkal,že mi bude měsíčně dávat nějakou částku na to abych měla na věci okolo těhotenství,abych jim nemusel pořád volat že potřebuji tohle nebo tohle nebo tamhle to a mě to tak vyhovuje.Samozdřejmě si účtenky budu schovávat
Tak holky snad to dobře dopadne-doktor mě bude chtít vidět třikrát(jednou normálně,jednou při ms a pak na sonograf a krev.....
A jak sem slíbila.Pokud vyšetření budou v pořádku,hned píšu první deník