Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Neporadím s tím, o kolik si říct a jestli proplácet cestu, ale seš dobrá, že chceš tahle někomu pomoc. Já si neumím představit, že bych měla dát miminko po porodu pryč. Moc Vám fandím, ať vše klapne.
Na jednu stranu se mi do toho nechce,ale na druhou stranu-kdyby to nevyšlo a měla jsem platit další a další tak se asi nedoplatím ![]()
Děkuji snad to vyjde
Předně - náhradní mateřství je protizákonné, za matku se považuje ta, která dítě porodila..Samozdřejmě, že podobné případy se dějí, stejně jako jiné věci..
Před časem si vzpomínám na diskuzi velmi podobnou této - pár z Děčína, žena má už 2 děti a chce být náhradní matkou..Jestli to není nějaká provokace..
A jak to uděláte legislativně? Zákony to neumožňují, dokonce tě nemohou oplodnit uměle jejich embryem, to taky zákon nedovoluje, to by mne zajímalo skutečně zajímal ten postup.
To je naprosto neskutečné, je to protizákonné a oni to dají do článku, tohle musí být skutečně jediné centrum v republice, se divím, že ho ještě nezavřeli. není to legislativně možné. navíc po narození dítěte je matkou rodící žena, musí uvést otce do rodného listu, což vdaná žena nemůže udělat, ze zákona je to její manžel, ikdyby nebyl otcem, následně se musí podávat žaloby na určení otcovství, až po zapsání skutečného otce se může náhradní matka vzdát dítěte a originál matka adoptovat. ve vašem vdaném případě na dlouhé lokty, do té doby nemůžete předat dítě do jejich péče, neb na něj nemají právní nárok. je to celé nesmyslnné.
Terinko, o náhradním mateřství tu byly diskuze. Nechce se mi hledat odkazy..Existuje to a ty zákony jsou nedořešené, lze je obejít, dokonce přes Fond ohrožených dětí - žena uvede jako otce otce z náhradního páru, dítěte se vzdá a matka náhradního páru potom mimino adoptuje..
Musí to být hlavně psychicky náročné, protože v právu je žena, která dítě nosila a porodila..Když to nezvládne, může odvolat do určité doby to, že se vzdala dítěte, které porodila..
Je to „risk“ a otázka etiky, samozdřejmě..
A ano, u vdané ženy je otcem dítěte automaticky manžel, potom se podává žaloba na zrušení otcovství, ale testy by to neprošlo..
Nemyslím si, že ty náhradní matky jsou vdané..
Jana206 píše:
Terinko, o náhradním mateřství tu byly diskuze. Nechce se mi hledat odkazy..Existuje to a ty zákony jsou nedořešené, lze je obejít, dokonce přes Fond ohrožených dětí - žena uvede jako otce otce z náhradního páru, dítěte se vzdá a matka náhradního páru potom mimino adoptuje..Musí to být hlavně psychicky náročné, protože v právu je žena, která dítě nosila a porodila..Když to nezvládne, může odvolat do určité doby to, že se vzdala dítěte, které porodila..
Je to „risk“ a otázka etiky, samozdřejmě..
A když si to rozmyslí, ještě může po otci požadovat výživné ![]()
U nás je to velmi velmi ošemetná věc, náhradní mateřství… ![]()
Holky prosím neodsuzujte mě!Každý má jiný náturu.Já bych dokázala odnosit a porodit cizé miminko ale zase bych nemohla darovat vajíčka a tak.Náhradní matka nesmí být vdaná…Holky já si život bez dětí neumím představit a musí to být hrozný vědět,že bez pomoci jiné ženy bych nikdy nemohla mimčo mít.Upřímně:dokážete si představit svůj život bez dětí???Ale prosím napište mi svůj"názor" na mé otázky.
PS:Pokud nám to vyjde(a já doufám že ano),slibuji,že budu pravidelně psát deníčky o tom všem
Já tě neodsuzuji, jen konstatuji, že právní systém v čr na to není dost vyspělý ![]()
Život bez dětí s představit nemůžu, sama mám cestu za dítkem hoooodně hooodně trnitou. Pro upřesnění vložím metr
Obdivuji tě za to a já bych to nedokázala…
Pokud to je vše pravda, ráda si deníčky přečtu ![]()
Ale my tě vůbec neodsuzujeme, jen je to hodně na hraně zákona. Znám co to je, život bez dětí na první jsme čekali 7 let, na tohle druhé přes pokusy IVF, potraty, mimoděložní skoro 4roky.K tvé otázce tedy, oni by měli nést veškeré náklady, to znamená i cestovné, mělo by to být naprosto automatické, pokud už tohle pro ně hodláš udělat, uhradit cestovné je samozřejmé, zrovna tak ušlý zisk, pokud jedeš z práce, výdaje spojené s porodem a těhotenstvím jsou naprosto samozřejmé, a ačkoliv to zní krutě, nikdo to nedělá zadarmo jen tak z lásky k bližnímu, finanční kompenzace za to vše by měla by samozřejmostí a to nemalá částka. Vše musíte mít předem stanoveno, naprosto, jasně, zřetelně, nejlépe ošetřeno smlouvou. není to až tak jednoduché, musí být jasně dané, kdo rozhoduje v případě, že těhotenství bude ohrožovat tvé zdraví,jestli ukončit a zabít dítě a neohrožovat tebe nebo riskovat a chránit dítě, kdo rozhodne, co se stane, pokud se zjistí, že je plod poškozen, jak to bude v případě, že se dítě narodí nemocné nebo postižené. Co uděláš v takovém případě, kdy se dítě, nedej bože, narodí nemocné, a oni řeknou, že takové nechtějí? je to strašlivě veliký risk. A ten jako takový by měl být patřičně finančně ohodnocen, když už to převedeme do čistě necitové roviny.
Anonymní, já na to právě koukám z pohledu, kdybych nemohla donosit sama dítě tak bych nejspíš tuto možnost taky začala zkoumat. Pro ty páry je to poslední šance na vlastní dítě. Já sama vím, že bych náhradní matka být nemohla, já bych miminko pryč nedala. Jen je škoda, že to i u nás nejde udělat legální cestou.
terinka4444 píše:
K tvé otázce tedy, oni by měli nést veškeré náklady, to znamená i cestovné, mělo by to být naprosto automatické, pokud už tohle pro ně hodláš udělat, uhradit cestovné je samozřejmé, zrovna tak ušlý zisk, pokud jedeš z práce, výdaje spojené s porodem a těhotenstvím jsou naprosto samozřejmé, a ačkoliv to zní krutě, nikdo to nedělá zadarmo jen tak z lásky k bližnímu, finanční kompenzace za to vše by měla by samozřejmostí a to nemalá částka. Vše musíte mít předem stanoveno, naprosto, jasně, zřetelně, nejlépe ošetřeno smlouvou. není to až tak jednoduché, musí být jasně dané, kdo rozhoduje v případě, že těhotenství bude ohrožovat tvé zdraví,jestli ukončit a zabít dítě a neohrožovat tebe nebo riskovat a chránit dítě, kdo rozhodne, co se stane, pokud se zjistí, že je plod poškozen, jak to bude v případě, že se dítě narodí nemocné nebo postižené. Co uděláš v takovém případě, kdy se dítě, nedej bože, narodí nemocné, a oni řeknou, že takové nechtějí? je to strašlivě veliký risk. A ten jako takový by měl být patřičně finančně ohodnocen, když už to převedeme do čistě necitové roviny.
Souhlas.
Ahoj,
píši raději jako anonym.Už dlouho jsem přemýšlela o tom stát se náhradní matkou pro pár,který nemůže mít vlastní miminko(něco okolo dvou let).Sama své děti mám a další nechci.Poznala jsem hrozně sympatický pár z Děčína.Za týden mám jed na kliniku v jejich městě(Bydlím v Benešově).Mám takové dva dotazy. 1)myslíte,že se jich mám zeptat na proplacení peněz za cestu?Nebo to mám nechat být 2)měsíčně bych měla dostávat nějaké peníze na výdaje spojené z těhu.Kolik si myslíte,že by to tak mělo být?
Děkuji a snad mě neodsoudítě