Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobry den, snad mi dokážete pomoci… většinou se dočtu o problémech, kdy se dite často budí, nás problém je ale jiny…Myslela jsem si jak toto obdobi brzy prejde, ale uz trva mesic urcite… Dite 19.mesicu se mi pravidelne budí ve 2:00 v noci a je tak do 4:00 vzhuru. S tim, ze nechce byt vubec v postylce a ma poledne chce behat, hrat si. Uz se stalo ze byl vzhuru i od 2-6. Spolecne usinani v posteli taky nechce to mi skace po hlave, vyjimecne takto usne. Neni kojeny. Rezim mame pravidelny. Do te doby co Mel 2 spanky denne spal celou noc. Presli jsme na jeden spanek protoze dopoledne usnul dobre, ale odpoledne uz spat nechtel. Nyni spi klidne od 11-14:30. Spanky jsem mu i zkratila na 2.hod ikdyz ale spi i jen hodinu tak v noci se v tuto hodinu pravidelne vzbudi. Vecer usina dobre a rychle. Už nevim co změnit…
Syn má 16 měsíců. Vstáváme ve 4 ráno. Už teda dlouho. Dnes 3:40. Celou noc mi nespal nikdy. Hodně se budí spánky má dva. Nedaří se mi je nějak pořádně posunout. Vždy nám do toho padne nemoc a je to zpět. Vecer usíná kolem sedmé hodiny. Takto blbě mi spali v tomto období i starší dvě děti. Časem to nějak přešlo. U vás by možná pomohlo vrátit zpět dva spánky. Jen ten odpolední mít později a jít později spát. U nás to asi nemá řešení ![]()
@Carolineven píše: Více
Hele určitě bych nebudila, když jste přešli teprve teď na 1 denní spanek. Může to být i z toho, že ji/mu to chybí.
Pak to může být prostě období. Zkusila jsi homeopatika Sedalia?
Synovi je rok a půl. Tohle měl nějak po novém roce, pak to přešlo asi po měsíci. Znovu se to vrátilo asi před měsícem, cca týden je zase klid. Nepomohly na to žádné úpravy režimu, posouvání spánku, nic. Proste to přešlo. Chodili jsme s ním na střídačku do obýváku, aby nebudil druhé ditko. Nesvítíme, nenecháváme běhat, sedí v postýlce a něco tam kuti, brepta, vejska…az dokud neusne.
Zkuste posunout dopolední spánek o něco později, třeba kolem 12:30, aby nebyl tak brzy unavený. Pokud to nepomůže, můžete zkusit ještě více zkrátit denní spánek na 1,5 hodiny a pár dní sledovat, jestli se noční bdění zlepší.