Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky pomoc…potřebuji se nutně vyspat, ale u nás to poslední měsíc nejde. Máme 13 měsíční holčičku a v červnu čekáme druhé. Malá vždy spinkala ukázkově celou noc. Poslední měsíc ale nestojí za nic. Přes den spinká, dám jí do postýlky, usíná a budí se usměvavá. Ale v noci. Jak si jde lehnout, tak už vzlyká, musím u ní být a uspat jí. V noci se to různě střídá. Buď se průběžně budí, ale stačí jen podat dudlík a poplácat po zadečku a zase spí, ale opakuje se to tak 5×za noc. Nebo je to ještě horší a probudí se spláčem, kdy sice spinká, ale naříká ze spaní, jako kdyby se jí dělo něco strašného, tzv. lítostivý pláč. Jedna noc je taková, druhá maková. Před tím měsícem jí začaly lézt zuby a teď mi přijde, že jsou vylezlé, ale stav trvá. Možná, že se jí tlačí další. Na svůj věk jich má jen 6. Někdy zase pomůže vzít jí k nám do postele, kde se zklidní, jindy ani to ne. Mám pocit, že jsme doma žádné rituály neměnily, ale nevím, proč pořád tak ze spaní pláče. Dnes jsme zkusili dát preventivně Nurofen na bolest, ale bylo to horší než před tím. Mažeme Calgelem, ale když neznáme příčinu
Máteněkterá zkušenost? Můžou to být zoubky? Nebo něco jiného? Ráno se probudí v obvyklou hodinu a je samý úsměv, narozdíl ode mě. S mimi v bříšku, nevyspalá…je to fakt síla ![]()
Můžou to být zoubky. Nebo přes den je hodně podnětů a ten mozeček to neumí zpracovat a proto v noci pláče. ![]()
Je starší, zpracovává podněty, další zuby - stoličky a špičáky jsou hodně bolestivé a lezou pomalu…s tím se prostě musí počítat ![]()
Asi zuby
Naše přestala v noci řvát a budit se až když měla venku všechny (ve dvou letech).
@kozisek píše:
Je starší, zpracovává podněty
@gravityoflove malý takto plakal celý loňský rok, každou noc (tzn. mezi 1.-2.rokem). a přesně: jednou za noc, strašný pláč (resp. spíš kvílení) a utěšila jsem ho jen obejmutím. pediatrička mě uklidnila, že je to tím, že má hodně podnětů a není schopný ještě všechno přes den zpracovat (jinak je právě usměvavej, veselej). teď pokňourával opět asi 3 noci, ale byli jsme na přeočkování Priorixu, tak to s tím spojuju.
no, neporadím, musí se to přečkat ![]()
Edit: tak teď to znovu čtu - až 5× za noc
… to můžou být i ty zoubky… tak ať je to brzo lepší! ![]()
@gravityoflove píše:
Maminky pomoc…potřebuji se nutně vyspat, ale u nás to poslední měsíc nejde. Máme 13 měsíční holčičku a v červnu čekáme druhé. Malá vždy spinkala ukázkově celou noc. Poslední měsíc ale nestojí za nic. Přes den spinká, dám jí do postýlky, usíná a budí se usměvavá. Ale v noci. Jak si jde lehnout, tak už vzlyká, musím u ní být a uspat jí. V noci se to různě střídá. Buď se průběžně budí, ale stačí jen podat dudlík a poplácat po zadečku a zase spí, ale opakuje se to tak 5×za noc. Nebo je to ještě horší a probudí se spláčem, kdy sice spinká, ale naříká ze spaní, jako kdyby se jí dělo něco strašného, tzv. lítostivý pláč. Jedna noc je taková, druhá maková. Před tím měsícem jí začaly lézt zuby a teď mi přijde, že jsou vylezlé, ale stav trvá. Možná, že se jí tlačí další. Na svůj věk jich má jen 6. Někdy zase pomůže vzít jí k nám do postele, kde se zklidní, jindy ani to ne. Mám pocit, že jsme doma žádné rituály neměnily, ale nevím, proč pořád tak ze spaní pláče. Dnes jsme zkusili dát preventivně Nurofen na bolest, ale bylo to horší než před tím. Mažeme Calgelem, ale když neznáme příčinuMáteněkterá zkušenost? Můžou to být zoubky? Nebo něco jiného? Ráno se probudí v obvyklou hodinu a je samý úsměv, narozdíl ode mě. S mimi v bříšku, nevyspalá…je to fakt síla
Necetla jsem diskuzi.
Jestli je ockovaná, muže to mít z toho. Pomůže joalis (deimun activ a minddren), můžeš dat horcikovy preparát (magnosolv, nebo Magne B6 v AMPULICH, nebo magnesii lactiti) uklidní nervy.
Ahoj nám na ty zoubky, přetaženost a celkovou nevrlost strašně pomáhyly čípky Viburcol, jsou to homeopatika, určitě vyzkoušej ![]()
My máme něco podobného už 3/4 roku, verdikt neuroložky- noční děsy, malá v noci x krát začne řvát, mávhá rukama, nejde ji utišit, kolikrát neví kde je, postýlku jsme měnili několkrát i do jiného pokoje a stejné
Holky dekuju…hloupy je, ze nevim, cemu to prikladat…zda zoubkum nebo tem nocnim desum…protoze jinak spi pres den ukazkove..a posledni 2 noci to je neco…budi se porad a ma ruce v puse tak ted jsem zase naklonena vic zubum…ale
ze by uz mesic zuby ;( i kdyz…cipky a homeopatika zkusim…
Holky potřebuji pomoct máme 10 měsíční holčičku je to asi 14 dní co nám v noci pláče už jsi nevím rady. Přes den vždy hezký usne ale v noci jí uspím a pak to začne třeba za 2 hodiny začne platkat ale ze spaní a takhle to má celou noc třeba 10×. Myslela jsem si že třeba to jsou zuby ale doposud byli zuby bez problému. Už jsi nevím rady. Neporadi mě někdo ![]()
No, moje malá se budí s křikem, kope nohama, rozhazuje rukama, neví kde je, nejde ji utišit, ale u nás to začlo cca kolem 14. měsíce