Noční děsy u školáka

598
23.8.16 16:04

Noční děsy u školáka

Hezký den.. Chtěla bych se zeptat, jestli máte někdo zkušenosti s nočními děsy u sedmiletého dítěte.. Dost často čtu, že školák už by je mít neměl.. Poprvé se nám to stalo, když měl Štěpánek horečku která nešla dlouho srazit.. Po té co klesla se v noci asi dvě hodiny po usnutí vzbudil se šíleným pláčem, který jsem u něj nikdy neslyšela. Koukal skrze mě, neragoval na nic. Tenkrát jsem nevěděla a snažila jsem se ho za každou cenu vzbudit, což se mi po dlouhé chvíli povedlo… Byl z toho chudák vyplašený.. Pak se mi to stalo na jaře, šla jsem ho v noci, než jsem šla spát zkontrolovat, byl propocený, tak jsme ho chtěla převlíct.. V tom začal šíleně plakat. To už jsem věděla, že ho budit nesmím.. Jen jsem na něj klidně mluvila, ikdyž mi vůbec z toho nebylo dobře a on za chvilinku usnul.. Teď se nám to stalo běhěm měsíce 3× po sobě… Vždy tomu ale předcházel stres, nebo nějaká nepohoda. Poprvé dědu pokousal pes, on u toho byl, poté večerní návštěva zubní pohotovosti, naposledy nabytý den plný zážitků a šel spát hooodně unavený.. Myslíte, že i v tomto věku to mohou být noční děsy..? Ráno neví, že se něco takového dělo..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9880
23.8.16 16:11

@hanisv ano. můj muž je má od dětství a pořád a pěkně hnusné.. Je na půl ve snu, na půl vzhůru.. Zdají se mu takové blbosti, jakože se nad ním spouští velký pavouk nebo padají skříně atd, nebo že mu začnou z ruky vylézat z rány červy atd..
Klasický sen se dá, ale to je jakoby, že je už vzůru a sní..
Má to ze stresu.. taky chodil po doktorech..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
707
23.8.16 16:35

Moje dcera je má. Začlo to ve 3 letech po horečce 41 C která nešla dolů… Měla to ale hodně často, několikrat tydně. Ted v 6,5 letech to má pravě, když zažije větší stres, pomaha nasadit sedalii na cca 14 dni. Hodně se to ted zlepšílo, zda se mi že intenzita těch děsu je lepší už nekřiči tolik hrůzou ale jen plače, vzlyka, je propocená. Nebo se stava, že potřebuje u toho čurat, tak jde… než narazi třeba do kouta…pak ji musim rychle odnest na zachod… rano si nic nepamatuje

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
598
23.8.16 16:57

Děkuju holky, teď v září jdeme na preventivku v sedmi letech, tak to MUDr. řeknu. Upravili jsme večerní režim, zase jsme najeli na ten školní, v osm v postýlce, pohádka, namazat olejíčkem zádíčka, to je úplně blažený… Tak snad to bude v pohodě a ta četnost se zase sníží jako ze začátku jenou za 3 měsíce… Měla jsem strach, aby nešlo o nějakou formu epikepsie, nebo tak něco… KDyž jsem četla články, že v tutom věku už by měl být bez děsů…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23.8.16 17:03

Ahoj, taky to znám..je se to dělo denně. Určitě je na místě, navštívit neurologa, případně psychologa, pokud ti to doporučí. Já osobně jsem se stala odpůrcem léků na takovéto věci, vzniká závislost, těžko se toho zbavuje.. jak už tu někdo psal Sedalii, tak taky doporučuji a to přesto, že homeopatika a já se vážně nemusíme. Je třeba to řešit, léky to max potlačí. U nás se nenašel důvod na neurologii ani u psychologa. Údajně tam hrál roli zrychlený vývoj mozku a přetížení. Držím pěsti, chápu jak se cítíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
598
23.8.16 17:22

@AngelinaBalerina Jáprávě do něj cpát žádnou chemii nechci… Pokud to tedy nebude nutné… Za 8měsíců se nám to přihodilo 4×.. Teď v létě to bylo tedy trošku častěji, ale to přikládám nepravidelnému režimu.. Ponocování, a jak jsem psala vždy tomu předcházela nějaká stresová situace.. SNad to dokážeme zvládnout úpravou režimu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1951
23.8.16 17:52

Neznám to, každopádně léky (chémie) bych nedoporučoval. Syn měl po jedněch docela šílené stavy, pak jsme si přečetli, že 25% dětí (ofiko jen 5%) na těch lécích má halucinace při kterých vidí hady, plazy apod. Jednalo se o jiné „onemocnění“, přesto mě překvapilo co doktoři můžou předepsat 5tiletému klukovi.

informace z příbalového letáku:
Při celoživotních studiích kancerogenity u potkanů a myší byl zaznamenán pouze u myších samců zvýšený počet maligních tumorů jater. Význam tohoto nálezu pro člověka není znám.

Úplně potom nechápu význam toho testování léků. Měl jsem za to, že co ublíží myším, tak na trh nejde.

Jinak k těm děsům, pokud jsou pro něj sny příliš živé, tak by to mohlo být špatným spáním. V hlubokém spánku by se to nemělo stávat. Pokud jde spát vystrašený, tak mu může zůstat aktivní (vzhůru) jedna hemisféra, tělo pak může mít problém s rozpoznáním snu a reality a může vybízet k přehnaným reakcím. Teď bylo něco podobného ve Vinařích, Postránecký tam ztuhl jako při infarktu, doktor to pak přirovnal ke ztuhnutí zajíce ve chvílí, kdy vycítí nebezpečí. Mu se to stalo, i když to nebezpečí nehrozilo. Je to přirozená reakce, akorát chyběl ten podnět. To se může stát i během nočních děsů, že tělo zareaguje trochu přehnaně a uvolní zbytečně velké množství neurotransmitterů. Jinak s jednou bdělou hemisférou spí například delfín (má i jedno oko otevřené), ale není to neobvyklé ani u lidí (v cizím prostředí) a možná i u čerstvých maminek, kdy je vzbudí jakýkoliv zvuk od dítěte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
598
23.8.16 18:03

@Havran007 první, co jsem zavedla, tak opět klasický režim usínání… Čas stereotypy, pohádka, pusa, popřání dobré noci, ručka v ručce.. Tak uvidíme, zda to bude mít efekt.. Myslím, že teď byl předrážděný jak jsem již psala, nepravidelný spánek, chodil spát o dvě hodiny dýl, než obvykle, sešli se nepříjenmné situace jenou pokousání měho tatínka psem, u kterého byl, pak bolest zubu, zubní pohotovost, pak rušný den, kdy šel spát hodně pozdě, hodně unavený… Tak snad to teď bude v klidu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
598
23.8.16 18:05

@Havran007 Ještě taky před pár týdny přišel domů od sousedů, že se tam strašili klekánicemi, od té doby nechtěl být v pokojíčku sám ani přes den, natož v noci… Možná i to k tomu přispělo.. aradoxně teď po těch nočních děsech se přestal bát…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18
17.10.16 23:38

Prosim o radu

Zdravim vas. Od pritele syn je u nas na 14 dni. Uz driv a i ted u nas probiha noc tak, ze usne cca 21-22h do dvou, trech hodin se vzbudi, zacne plakat, klepe se, obcas vnima, nekdy ne, nekdy se jakoby strachem pocura. Zavedu ho vycurat a jde dal spat. Pritom pred spanim se nenaleva vody, dam ho vycurat. Co muze byt pricinou? Za mesic bude mit 5let. Kdyz se ho ptam, co se mu deje, jestli se mu neco zdalo, tak ano zdalo, ale nevi co. Bohuzel, nema to se svoji biologickou matkou jednoduche. A co mi prijde zvlastni, ze se mu tohle deje u nas, jako u vlastniho otce a jeho prarodicu, u druhe babicky z matciny strany, ale jeho matka tvrdi, ze u nej to nedela. Kdyz jsme byli u detskeho doktora, nasadil dithiaden 1/4,jenze i tak se budil, navic je na to zavislost, tak jsme to vysadili. Prosim poradte zkusene maminky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
598
18.10.16 08:49

@Denuneska nám pomohli Bachovi esence www.bachovkypraha.cz, Pravidelný režim spánku, stejné rituály při ukládání do postýlky… Před spaním navodit příjemnou atmosféru, aby šel malý spinkat v pohodové náladě..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
18.10.16 13:57

Dithiaden není návykový - je to lék proti alergii s tlumícím efektem, dokonce to tlumení zajišťuje jiným mechanismem, než klasické prášky na spaní. Ale chápu, že ho nechcete malému dávat.

Noční děsy u předškoláků hodně souvisí s vývojem nervové soustavy, takže není potřeba předpokládat, že procházní nějakým strašlivým traumatem. Spíš je to fáze.

Jak usnadnit průchod touto fází?

chce to pravidelný režim a usínací rituály. Což je složité nastavit u dítěte s více místy, kde je doma, ale ne nemožné. A je lepší, když má jasný režim a rituály alespoń někde, než nikde.

Jedna z teorií vysvětlujcí noční děsy je spojená s propadem hladiny krevního cukru během spánku - určitě bych tedy zkusila hlídat večeře, aby měly nízkou glykemickou zátěž - tedy spíš chleba s vajčíky a zeleninou, než krupicovou kaši a případně před spaním sníst hrstičku oříšku pro dobré sny.

Další věcí je určitě alespoň hodinu před tím, než se zahájí proces „jdeme spát“ nekoukat na žádné obrazovky. Co naopak může pomoci, zejména pokud jsou děsy spojené se složitější rodinnou situací je každý večer nakreslit obrázek co se ten den dělo a případně si přitom o tom povídat. Vy klidně můžete kreslit vlastní a povídat si o tom společně dohromady - i dospělým to pak pomůže s lepším spaním…

Během usínacích ritálů je účelem uvolnit případné napětí, přeladit a zpomalit mozek. Pomáhá vůně či čaj s levanduí, meduňkou a chmelem, lépe relaxuje teplá vana, než sprcha. Určitě pomůže jemná masáž - spíš založená na hlazení, než vyloženě sportovním hnětení svalů. Klidně jen masáž nožiček.

Děti se docela snadno učí různá jednoduchá relaxační cvičení, která pomáhají právě s přelazením mozku na pomalejší, usínací frekvenci. Jedno takové je schované do pohádky v téhle knížce http://www.knihazlin.cz/…by-rad-usnul

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
689
26.2.23 23:00
@Ajanocka píše:
Moje dcera je má. Začlo to ve 3 letech po horečce 41 C která nešla dolů… Měla to ale hodně často, několikrat tydně. Ted v 6,5 letech to má pravě, když zažije větší stres, pomaha nasadit sedalii na cca 14 dni. Hodně se to ted zlepšílo, zda se mi že intenzita těch děsu je lepší už nekřiči tolik hrůzou ale jen plače, vzlyka, je propocená. Nebo se stava, že potřebuje u toho čurat, tak jde… než narazi třeba do kouta…pak ji musim rychle odnest na zachod… rano si nic nepamatuje

Ahojky chodíš ještě na emimino prosím? Měla bych dotaz děkuji moc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
284
12.4.23 14:30

Od 1 roku na to trpíme. Byli jsme kvůli tomu i hospitalizovaní, jelikož noční děs připomínal epileptické záchvaty. Dnes má dcera 7 let a stále to nevymizelo. Je tom100% lepší, ale stačí rozrušení, nepohoda, nemoc s v noci naříká, ječí, brečí a mlátí sebou tak, že má i modřiny. Dr jsou názoru, že to mají děti s nevyzrálým mozečkem, který nedokáže vše pobrat. Doporučují rybí tuk. Ale já osobně tomu úplně nevěřím. Dcera je hodně velká citlivka, vše moc prožívá. Myslím, že to spíše souvisí s tím, jak je děťátko vnímavé a citlivé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Babysense II

• (4.8) + 25 recenzí

4C 401

• (5) + 19 recenzí