Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobry den, chtela bych poprosit o radu nebo zkusenosti. Maly ma 20 mesicu a od narozeni se budi nekolikrat za noc s hysterickym placem. Do 5 minut se mi ho dari uklidnit a zase spi, ale dela to treba 3× za noc. Myslela jsem, ze se to casem uklidni, ale nedeje se tak. Nemate s tim nekdo zkusenost?
@e008 ahoj, tak Já se přidávám, máme stejný problém. dceři ted bude 14mwsicu a taky se mi v noci často budí s hysterickym pláčem. kolikrat mi přijde, že ne vůbec nevnima a trvá mi, než ji uklidnim. někdy štaci pohladit a spí dal. tak a nevím co si o tom mám myslet. asi má zivejsi sny. doufam, že to časem přejde..
Syn „mluví“ ze spaní, volá mami a někdy se rozpláče. Stačí na něj promluvit a třeba přikrýt. Nebo dát na chvilku dudlík. Je mu 20 měsíců. Taky bych řekla, že jsou to sny.
@e008 u nás je to teda jen občas, tak jednou do 3 měsíců, ale to stojí za to. Někdo mi říkal, že jak mozek zpracovává info za celý den, tak potom se tohle může stávat (takové zážitkové sny) ale nejsem odborník. U nás pomáhá vzít do náruče a chovat. Hodně mám podezření, že je to od zubů. Vždy namažu dásně a to zabere většinou hned.
Dcera (má 5,5 let) má pravidelně povídací sny, někdy i volá. Jednu dobu měla i takto hysterický pláč či křik. Začala jsem ji hladit, klidně na ni mluvit stlyem „vše je v pořádku, je u tebe maminka, mám tě ráda, jsi moje sluníčko“ apod. Někdy to zabralo, někdy ne. Pokud se mi takto probudila během chvilky po třetí, vzbudila jsem ji. Dala napít vody, pohladila, řekla jí, že ji mám ráda, zazpívala písničku a dcerka usnula. Pak většinou už spala klidně.
Nyní má už jen povídací sny, ne ty hysterické.
@Zuzka92 A taky to ma od narozeni, ostatni mne vykladaji, jak se jejich deti budili mrceni a atd. To ja neznam. Vzdy to byl sileny krik.
Nevím jestli je to váš případ, ale jedna známá má holčičky, dvojčata, která byla narozena plánovaným císařem jedna je v pohodě, tu doktoři vytáhli bdělou, druhá, co se probudila ze spánku až pod operačními světly trpí na noční běsy, taky se vždycky probudí s šíleným křikem a nevnímá dokud se neuklidní. Naposled, co jsem tu známou viděla, tak holce bylo 8 a byla v pravidelné péči psychiatra a na antidepresivech. Teď jsme se dlouho neviděly, několik let, tak novější informace nemám, ale ty stavy měla hned od narození. Podle psychiatra je to běžná komplikace plánovaného císaře.
Můj syn toto měl od narození asi jen 3× a to mu právě bylo 1,5 roku, ale vždy to bylo v den, kdy měl jakýmkoliv způsobem porušen denní režim…jakože třeba celodenní návštěva někde, nespal ve své postýlce nebo spal jen málo, hodně zážitků. Vždy přes den vypadal, že to bude ok, ale v noci byl takovýhle cirkus. Takže u nás platí nepřetahovat, ale to asi Váš případ nebude.
@e008 píše:
@Zuzka92 A taky to ma od narozeni, ostatni mne vykladaji, jak se jejich deti budili mrceni a atd. To ja neznam. Vzdy to byl sileny krik.
Jo, k dceři jsem musela vstát hned, když jsem ji slyšela se pohnout v postýlce a byl čas na jídlo, jinak spustila takový řev, že by vzbudila barák a pak by upadla do bezvědomí (má afektivní apnoe). Syn je úplný opak, ten se v noci moc neozýval. Jednou jsem se probudila jen tím, že jsem slyšela/vnímala nějaký divný tichý zvuk. Syn stál v postýle (cestovní) a natahoval ke mě ručičky, ale neplakal, nic, byl potichu.
Mladsi syn to taky má. Nic nic a najednou hrozný řev. Uklidní se během pár vteřin ![]()
@e008 Ahoj, moje starší již 9 letá, to mívala jako malá také. Si pamatuji, že jsme se s manželem opravdu kolikrát lekli a vyletěli ze spánku, co se děje. To si sedla, zavřené oči a strašný řev, jsme ji položili, uklidňovali, hladili a spala dál, jak kdyby se nic nestalo.
Druhá dcera (22 měs.), dnes v noci mě hrozně vylekala, zničeho nic začla ze spaní strašně řvát, hned jsem si ji dala k prsu, pohladila a spinkala dál.
Přiznávám, že mě to hrozně vždycky vyděsí, jak horor ![]()
@e008 od narození úplne ne, jako miminko mi spala Hezky, tohle začalo AZ nějako před prvním rokem ale je to skoro každou noc, třeba třikrát k ni musím vstavat. sedi v postýlce a hystericky breci.. někdo rika zkusit dat do jiného pokoje na spani, Já s ni jsem zatím v obyvaku, ale ted ji dodelavame pokojicek, tak jsem zvedava jak to bude se spanim tam:-) ![]()
@e008 od narození úplne ne, jako miminko mi spala Hezky, tohle začalo AZ nějako před prvním rokem ale je to skoro každou noc, třeba třikrát k ni musím vstavat. sedi v postýlce a hystericky breci.. někdo rika zkusit dat do jiného pokoje na spani, Já s ni jsem zatím v obyvaku, ale ted ji dodelavame pokojicek, tak jsem zvedava jak to bude se spanim tam:-) ![]()