Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mám takový problém se 14denním miminkem.Třeba už s tím má někdo zkušenosti a poradí.Od narození je moc hodný.Přes den krásně spinká, ani nezabrečí.Zatím se nám nedostavila ani večerní kolika, na kterou tak trpěla naše starší dcera a čeho jsem se moc bála.Večer kolem osmé ho vykoupeme, já ho nakojím a dám spát.Problém nastává kolem půlnoci, kdy se malý vzbudí na jídlol.Vyndám ho z kolébky, kojím půl hodiny z jednoho prsa, pak půl hodiny z druhého prsa.Když u jídla usíná nebo přestává sát, dám ho zpátky do kolíbky.Chvilku se v kolíbce kroutí, „pochrochtává si“ a pak slyším jak mlaská a fňuká.Když mu dám dudlík, tak tahá jako o život nebo cucá všechno, na co dosáhne pusinkou.Když si ho nevšímám, tak se rozpláče, takže ho znovu vytáhnu z kolíbky a znovu kojím půl hodiny z jednoho a pak z druhého prsa.Zase ho dám zpátky do kolíbky a všechno se opakuje.Někdy dvě hodiny a někdy až do rána.Párkrát se už stalo, že tahle hostina začala už po desáté hodině a trvala třeba do čtyř do rána.Nevím, jestli má malý opravdu takový hlad a proč právě pravidelně v tuhle dobu nebo jestli už se jedná o nějaký zlozvyk.Jak to mám poznat?Ještě dodám, že přes den ho budím po třech hodinách na jídlo a kojím opět půl hodiny z jednoho a půl hodiny z druhého prsa.Snažím se do něj nacpat co nejvíce jídla přes den, aby v noci nebyl tak hladový, ale nevím, jestli to teda má nějaký smysl.Budu moc vděčná všem za zkušenosti a rady.Petra
Ahoj Petro, já osobně si myslím, že se jedná o zlozvyk jak jsi sama usoudila, zřejmě bude malému moc příjemná tvá přítomnost a chce prostě být se svojí maminkou, já bych se možná snažila zkrátit kojení, protože půl hodiny z jedno a půl hodiny z druhého prsu mi přijde docela dlouhá doba, zkoukni ho jestli saje mlíčko nebo jen žužlá prs a užívá si ho
, my jsme kojili do roka a malý se ještě teď občas přijde jen tak pomazlit a osahává mi prsa, takže taky tak trošku závislák. ![]()
Ahojky,
taky bych řekla, že to bude jen zlozvyk. Chce tě mít na blízku a je mu tak dobře. Kojení bych taky zkrátila, jak už napsala Amira. Já jsem kojila z jednoho prsa dvacet minut a byl napapaný. Potom mi krásně spinkal. Já si myslím, že si dělá z prsu dudlíček ![]()
ahoj, souhlasím s holkama. Prostě tě chce mít nablízku. Když po kojení stále plakal tak jsem ho pevně zavinula do zavinovačky, aby měl pocit bezpečí a byl klid, ihned usnul ![]()
ahojky,přesně jak píšou holky, určitě bych zkrátila dobu kojení, kojila jsem vždycky jenom z jednoho prsa, malé stačilo 10minut a spala třeba 4 hodiny i déle. S obou prsou jsem kojila, až tak kolem 5 měsíce, kdy se mi zdálo, že mlíčka ubývá
Zkus ho zavinout i s ručičkama do peřinky, my to takhle dělali už i v porodnici, oni mají potom miminka pocit bezpečí a přibližuje se to prostředí, co měli v bříšku u maminky.. Tak hodně trpělivosti!
Mě se zdá že má přehozenej den a noc. Zkoušela jsi ho nekrmit, ale neodložit do kolíbky, ale nechat v náručí popř. na něj mluvit? Taky bych mu nezkracovala kojení na 10, 20 minut, jak ti tu radí. Je možný že tu hodinu potřebuje, můj mladej po narození než zesílil a rozjedl se, tak se s tím taky dost coural. Ale přez hodinu už je hodně, (pro tebe určitě) zkus ho zabavit jinak a přesunout tu dobu na den.
Díky všem za názory a zkušenosti.Je právě zvláštní, že přes den mě skoro nepotřebuje a jak padne půlnoc, tak pořád hledá pusinkou.U starší dcery, která teda byla mnohem horší - ta proplakala první tři měsíce skrz, nám docela pomohlo to zavinování, takže to taky vyzkouším.Už 14 dní spím tak 2-3 hodiny za noc, takže mě to začíná zmáhat.Navíc když se musím přes den starat ještě o dost živé batole.Snad se nám to podaří co nejdřív nějak vyřešit.Petra
a proč si ho nevezmeš do postele a neuděláš non stop bar? Já kojila v leže a malý v se v noci napil jak potřebaval, holt jsem asi do 10měsíců spala nahoře bez, ale vyspali jsme se všichni.