Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Maminky prosím poraďte… jsem už vážně zoufalá… syn (půl roku) je kojený, teď asi 14 dní dostává k obědu příkrm, přes den ho kojím v 8,pak po příkrmu kolem 11 dokojuju, pak tak ve 3 v 6 v 9 a pak to začíná a kojím v 11 o půl 1 ve 2 ve 3 a v 5… vždycky si jen párkrát cucne, ale prostě řve a chce jíst. Jsem nevyspalá a naprosto ko… Koupila jsem sytící mlíko od hami a stejně vstával stejně jak jsem psala, dostal kaši a taky nepomohla… Má opravdu hlad, nebo je to jen nějaká závislost, co s tím dělat? Má 7kg a 66,5cm..
Jestli je hladový, tak to ti asi řekne doktorka. Třeba opavdu přicházíš o mlíko. Nebo jde o spurt, kdy potřebuje trochu jiné složení mlékaamůže být, že to současné je takové„jalové“ a bude pár dní trvat, než se změní složení a pak to bude zase OK. No ale úplně nejpravděpodobnější je t… že prostě hlad nemá a řve. Důvodem může být zase leccos, to bych nepodceňovala… ale nebude to prostě hladem. Tipla bych, že v půlroce je zase taková ta další čára, stupeň k dalším scopnostem, víc zná, a le proto současně je z toho hotovej a neumí to v sobě pořádně zpracovat. Monžá že mu o tom i zdá a je prostě z toho rozhozenej a vystresovanej a neumí to zpracovat jinak než v noci řevem. Zvláště když s eještě naučí, že ho uklidní mámin prs v puse. ![]()
Málá má rok a kojím jen večer 2× přes den papá skoro vše 3× denně sunar, ale to mlíčko v noci musí mít taky..Zkoušela jsem nedat, ale vydržela jsem to hodinu, pak jsem jí dala, protože byla silnější, chtělo se mi hrozně spát..večeří i kaši, pak před spaním sunar a stejně se vzbudí..myslím že to je zvyk, nebo jen kontrola, jestli jsi nablízku. ![]()
Bud v klidu, nejspis ma spurtik, vek na nej ma idealni. Rekni si nekomu o pomoc a dospi se pres den
a nedokrmuj, sama vidis, ze to nema smysl a zbytecne bys mohla prijit o MM ![]()
Pokud ma denne 4-6 pocuranym plinek (pocita se moceni pri rozbaleni), mlicka ma dost a hlad urcite nema ![]()
Je to závislost, my máme to samé už asi 3.měsíc, od zavedení příkrmu
v momentě kdy to začal zkoušet každou pul hodinu
začal k němu vstávat tatínek. Pochoval uklidnil položil řev, a furt dokola, ale pochopil a teď už mi vydrží spinkat i tři hodiny v kuse. Víc ale ne, to už musím přistavit teplej dudel. Ale aspoń trošku to pomohlo. Teď zkoumám jak na něho dál ![]()
@Lucianamil píše:
Je to závislost, my máme to samé už asi 3.měsíc, od zavedení příkrmuv momentě kdy to začal zkoušet každou pul hodinu
začal k němu vstávat tatínek. Pochoval uklidnil položil řev, a furt dokola, ale pochopil a teď už mi vydrží spinkat i tři hodiny v kuse. Víc ale ne, to už musím přistavit teplej dudel. Ale aspoń trošku to pomohlo. Teď zkoumám jak na něho dál
je to jasný… taky máme závisláka… a tatínka na noční ![]()
Hele, my měli to samé, pořád jsem doufala, že to je třeba tím, že ho bolí bříško po zavedení příkrmů. Až pozdě jsem si přečetla, že v 6. měsíci je 2. růstový spurt (nebo spíš 4. - 3. a 6. týden a 3. a 6. měsíc). Ale máš ho častěji kojit jen týden, max. 14 dní a pokud ho to nepřejde a stane se z toho závislost, tak odnaučit. On si tím pak kazí i spaní. U nás pomohlo až to, kdyý jsem mu začala dávat v noci pít z flaštičky. Bohužel byl kojený a bez dudlíku, tak trvalo snad 3 měsíce, než mi ji vzal. Hrůza! Dala jsem mu lahvičku s takovým tím pítkem, ne dudlík, ale pokud jen kojíš, zkus klidně z lahvičky s dudlíkem, na kecy, že kojené děti mohou rovnou z hrnku se vykašli, z toho se ti v noci nenapije. Jak to začlo s pitím jít - nesmíš mu v noci dát do té lahvičky mlíko, jen vodu nebo čaj - tak jsem zjistila, že to byla závislost na cumlání, max. mohl mít sucho v puse (jakou máte doma vlhkost?) a byl to pak ráj. Vždy se vzbudil, ale jen si dal jednoho loka, max 2 z lahvičky, plácnul sebou a do 2 vteřin zas spal. To byla taková neskutečná úleva! A postupně se i ta frekvence buzení zlepšila. Budil se sice pořád, ale už ne tak často. Nakonec třeba jen 2× za noc.
Držím palce!
Meli jsme ten sami problem…v pul roce asi spurt, ale mi s kojenim bojovali od zacatku…mno a zacala jsem davat um na noc jak pises ty a po tydnu se ji to upravilo…a je uplne jedno jestli UM nebo Kasi…me po ni vydrzi stajne…chodime spát v 19h a budime se 1× za noc a pak az kol 7h rano…ale pak už jsem kojit uplne prestala becela u toho…a pul roku staci tak jsme prestali odstavila se sama..nechtela pak uz ani v noci…a nebo zkus davat caj nebo stavu od hippu redenou vodou trochu prihratou…nekdo rika ze ma jen zizen dite
Piti odmita..vsechno.. Z flasky jen mliko, jak je to voda, caj nebo cokoliv jineho odmita i po prikrmech dokojuju, aby se napil
Náš nechtěl flašku vůbec. Nikdy ji neměl, ani dudlík. Takže v tom vidím u vás naději. Četla jsem tu, že pokud jsou zvyklí na mléko z flašky, musí se jim dávat pití z jiné lahvičky, ze které neočekávají mléko. Tzn. jinak barevná+jiný způsob pití. Malého jsem nakonec naučila na takové to placaté pítko, ale uznávám, trvalo to nějaký ten týden zkoušení. Nakonec se chytl na sladké šťávy, myslím, že to vzal jak se už znal chuť přesnídávek. Hodně mi v tom po
ohli naši, jak já byla úplně mrtvá, měli s ním trpělivost. Zároveň se cpaním lahvičky zkoušeli i ze lžičky aby si zvykl na chuť. Obecně teda bych radila ho zvykat na vodu, náš ji samo dodnes nechce, nebyla jsem ho schopná odnaučit a není to dobré na zuby, ale hlavně se s ní nažbrundá a nechce jíst. Zkus buď to pítko nebo děti hodně slyší na takové ty lahvičky s brčkem-třeba z DM. Prostě pořád nabízej, jiná možnost je jedině nechat ho vyřvat-pokud možno někdo jiný, než ty. U nals se žádný dobrovolník nenašel.
Chápu Tě, je to hrůza! Manžel měl žaludeční nebolnosti jen když měl jet z práce domů, já myslela na sebevraždu. Ale to pití pomohlo a hlavně aby se nezneurotizoval z toho nespaní. Nám teda, musím přiznat, nespí dobře dodnes.Ale od té doby, co v noci pije se to dá.
Moje 2. rada je dát ho do samostatného pokoje, ono je probírá to, jak se dospělí převalují. Teď máme půlroční mimčo, dala jsem ho od začátku do samostatného pokoje.Je to SUPER!
Takže situace: Mimino spí samo v klidu, od 2 měsíců se budí 1×,2×, starší tragéd (3r.) spí s námi a budí se 2×-5×. Ale my jsme to začali řeit až hodně přes půl rok, ty to zkus co nejdřív, ať to nepovoráš jako my. ![]()
Holka, úplně se mi to vrátilo.
Já bych Ti ho snad i nechala vyřvat, když si vzpomenu na tu hrůzu. Ale bydlíme v přes půl republiky, to je vážně z ruky… Tak se drž!!!
@Eilaan píše:škoda…
Holka, úplně se mi to vrátilo.Já bych Ti ho snad i nechala vyřvat, když si vzpomenu na tu hrůzu. Ale bydlíme v přes půl republiky, to je vážně z ruky… Tak se drž!!!
@brebera ahojky, mám doma to samé, nejdéle vydrží spát 2 hodiny
Bohužel to trvá už přes měsíc, takže to asi spurt nebude
A zjistila jsem, že když malou uklidním a uspím, je po půl hoďce zase vzhůru, ale když se napije, mám aspoň 1.5 hod. Takže nevim, nevim… Taky by se mi hodila rada. Pití z lahvičky nechce a dudlík taky ne…
Taky jsme to ted resily. spurt mela mezi svatky a najednou z niceho nic opet kojeni po hodine v noci, pres den taky. mala sala chvilku, pak nesla vzbudit… ja utahana, mala taky… najeli jsme pres den na sunar, v noci jeste porad kojim max.po dvou hodinach a asi na to hodim bobek. mala je na sunaru vysmata a zacala zase spavat pres den. ![]()