Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Deniska73 píše:
Zdravím ????
Už si nevím rady.. Malý má 4 měsíce, přes den spí asi 4× po půl hodině, někdy v kočárku třeba i 2 hodiny, ale noc je příšerná.
Ze začátku se mu zadarilo spát třeba 6 hod v kuse, potom se to zkrátilo na 3 hodiny, pak třeba od 7 do 23 hod a pak zase po 3 hodinách. Ale teď už se nějaký čas vzbouzi co 1-2hodiny a pláče dokud mu nedám najíst a opravdu jí, jako kdyby měl hladA to od zhruba od 7, co jde spát a o půl 7 ráno už znovu neusne.
Přes den kojim co 2-3 hodiny, a od 3 měsíce dávám na noc UM.
Poradíte, co by mohlo zabrat? Jsem přes den unavená já i on ????
Zkoušela jsem dát i kaši, ale taky bez úspěchu.
(Zuby jsem hledala, ale nic)
Ahoj.
To bude nejspíš tzv. růstový spurt.
@tininas
Ustálí se to zase samo nebo mu nějak “pomoct”? Jestli třeba přes den více prikrmovat.. Ale na váze přibírá hezky..
@Deniska73 píše:
@tininasUstálí se to zase samo nebo mu nějak “pomoct”? Jestli třeba přes den více prikrmovat.. Ale na váze přibírá hezky..
Ahoj.
Ustálí se to časem samo. Tvé miminko chce větší přísun jídla. Je to naprosto normální a navíc to svědčí o jeho zdravém vývoji.
Nějakou dobu ho krm dle jeho potřeb. Jestli Ti můžu radit, tak se vykašli na nějaké intervaly mezi jídly. Řiď se dítětem, ne hodinami. ![]()
@tininas Já se pravé snažím řídit malým, ale přes den si kolikrat ani o jídlo neřekne, ale v noci co hodinu, potřebovala bych to obrátit.
Každopádně děkuji za radu
![]()
U nás toto trvá už skoro 4 měsíce
V noci se budí třeba i 6×
Příští týden má 7m,a zlepšení v nedohlednu ![]()
@Katus44 A jak to zvladate? Já mám kolikrat pocit, ze usnu i ve stoje ![]()
Dcera má sedm měsíců, budi se za noc tak 4× nebo 5×. Přijde mi to normální. Samozřejmě mám v okolí mimina, která spí celou noc nebo se budi jednou, ale já jsem ráda za to co mám. Vždycky může být hůř ![]()
My to máme úplně stejně .Při jízdě v kocarku spinká dobře,ale jinak je zázrak kdyz usne na hodinku a v noci usíná kolem 9te v 1rano se budí na krmení ,pak se budí po Max 2hodinach a pořád má hlad…Kojim o sto šest
Na čas si nehrajeme a kojím jak si malý řekne.
To může být růstový spurt. U dvojčat jsem tyto výkyvy strašlivě řešila, hrozně mi to bralo sílu. Snažila jsem se najít nějaký režim, zkoušela jsem přikrmovat … Dnes myslím, že to bylo všechno vcelku zbytečné.
U třetího už jsem to neřešila. Hodně mi pomohlo asi to, že jsem na to byla připravená, že mě podobné dny a noci nepřekvapily. A musím říct, že jak to neřeším, tak podobné epizody vždy vcelku brzy přejdou. Ale taky jsem hned od porodu udělala opatření, aby mě podobné situace nerozbily - přece jen musím řešit další dvě děti. Takže s malou spím v posteli. Kojím ji v leže. V podstatě se přisaje a já okamžitě usínám. Lehnu si s ní i přes den - hlavně když je nějaká náročnější noc. Díky tomu funguju po celý ten rok co ji máme v celku v pohodě.
@Deniska73 Já mám teda 3 měsíční, takže mě to ještě může potkat, ale nám pomohlo prostě udělat režim. Přes den krmím dost a večer prostě vana a ve tmě (pouze noční lampička) a tichu nakrmit a uspat. To je zhruba 21 a ve 2-3 začne pomlaskávat, takže opět nakrmím, ale zase žádné světlo ani mluvení, prostě nakrmit, pomazlit, ukolíbat. A takhle spí zase klidně do 7-8
Předtím se mi taky budila co 2 hoďky a já už jsem nevěděla ani čí jsem ![]()
@Deniska73 píše:
@Katus44 A jak to zvladate? Já mám kolikrat pocit, ze usnu i ve stoje
No,to já taky
Ale zvykla jsem si, nedá se nic jiného dělat
a čekat a doufat, že se to co nejdříve upraví…a chodím s malým spát dopoledne, aspoň hodinka odpočinku ![]()
@Deniska73 píše:
@tininas Já se pravé snažím řídit malým, ale přes den si kolikrat ani o jídlo neřekne, ale v noci co hodinu, potřebovala bych to obrátit.
Každopádně děkuji za radu![]()
Předpokládám, že jsi s měsíčním na MD/RD, takže bych se hlavně přizpůsobila miminku. V noci krm a přes den se vyspi s malým. Pokud je jedináček, tak by to už vůbec neměl být problém.
Je to normalni. Všechny tři děti se mi takhle budily, nejmladšímu budou brzy dva a stejně takové noci občas pořád mivame, je zázrak, když se probudí jen jednou. Ano, některá miminka spi celou noc, ale většina se spíš budí po těch cca dvou hodinách.
Dcera se třeba budila v každou celou několik měsíců a to i když byla s námi v posteli.
Známé syn se zase rok a půl noc co noc v půl druhé probudil a do čtyř neusnul, ať dělali co dělali.
Prostě si chod lehnout přes den s ním, kdykoliv usne, i 20 minut hodně pomůže.
@Katus44
To už určitě mate prikrmy, ani tím se to nespravilo, ze by se více zasytila přes den? ![]()