Maminky žijící v Norsku

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
Boxervil
22.1.13 13:25

Ahoj Oslice, hlasi se dalsi Oslice v 25.tt. Pracujeme s pritelem pres rok v Norsku a jsme silne na vazkach, zda se vubec vracet do CR, kdyz slysime, co vsechno se tam deje. Ja si tu nemuzu stezovat vubec na nic - az na ceny ;O)Flickan, budu rodit taky v Baerum - bydlime v Nesbru.

• Citovat
  • Upravit
1
25.1.13 21:05

Dobry den, ja mam takovy „nemaminkovsky“ dotaz, za coz se predem omlouvam, ale hledam nekoho, kdo poleti ve druhe polovine brezna z CR do Norska, nejlepe do Osla, jestli by nebyl ochoten vzit se sebou male stene. Pred tydnem se nam narodilo 9 stenatek, na 1 fenku mame zajemkyni z Norska, ale ona se boji letat, tak se snazim vymyslet, jak ji stenatko do zeme dopravit. Veskere veterinarni veci mame zjistene. Hledame jen ochotnika:-) Nevite prosim o nekom? Predem dekuji za jakykoliv tip! Zaneta

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
297
26.1.13 23:30
@Banny33 píše:
Dobry den, ja mam takovy „nemaminkovsky“ dotaz, za coz se predem omlouvam, ale hledam nekoho, kdo poleti ve druhe polovine brezna z CR do Norska, nejlepe do Osla, jestli by nebyl ochoten vzit se sebou male stene. Pred tydnem se nam narodilo 9 stenatek, na 1 fenku mame zajemkyni z Norska, ale ona se boji letat, tak se snazim vymyslet, jak ji stenatko do zeme dopravit. Veskere veterinarni veci mame zjistene. Hledame jen ochotnika:-) Nevite prosim o nekom? Predem dekuji za jakykoliv tip! Zaneta

pokud mas na fb ucet, tak te muzu pridat do skupiny cesi v norsku a cechoslovaci v norsku… a tam se muzes poptat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
297
26.1.13 23:31
@Boxervil píše:
Ahoj Oslice, hlasi se dalsi Oslice v 25.tt. Pracujeme s pritelem pres rok v Norsku a jsme silne na vazkach, zda se vubec vracet do CR, kdyz slysime, co vsechno se tam deje. Ja si tu nemuzu stezovat vubec na nic - az na ceny ;O)Flickan, budu rodit taky v Baerum - bydlime v Nesbru.

ahoj:-) no tak uz jste dve v osle.. no skoda, ja to mam do osla hodne daleko:-) pet az sest hodin busem.. ale rikala jsem si ze bych tu na emiminu zalozila skupinu matky v norsku, uz jsme se o neco pokusila, ale musi to schvalit admini a zatim nic…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Boxervil
30.1.13 11:46

JO, TO BY NEBYLO SPATNE, ALESPON BYCHOM SI MOHLY VYMENIT POSTREHY A ZKUSENOSTI Z VYSETRENI, PORODNIC APOD. ;o)

• Citovat
  • Upravit
llucias
4.3.13 18:53

mateřská

Ahojky,

tak jsem pročetla Vaše diskuse a měla bych na norsko české usedlíky pár otázek.
Manžel má v Norsku jistou dobrou a stabilní práci. Máme dvě děti 5 a 10 let a třetí na cestě. Vážně uvažujeme o tom, že bychom se tam přestěhovali. Co musím udělat pro to, abych získala PPM a poté RP a v jaké výši se pohybují? Mám dobré info, že tam musím 6 měsíců z 10ti před porodem odpracovat? nebo stačí po tu dobu poize platit nemocenské pojištění? Bydleli bychom asi v Oslu nebo blízko něj a tak další otázka je jak by to bylo se školou pro starší děti? Je tam něco jako norsko česká škola?
Budu vděčná za každou odpověď

děkuji moc Lenka :-)

• Citovat
  • Upravit
297
4.3.13 21:12

Ahoj doporucuju pridat se na fb do skupiny Cesi v norsku nebo Cechoslovaci v norsku, je tam hodne dulezitych informaci… co se tyce matersky… moc tomu nerozumim tady, ale je to tak ze narok mas nas ni kdyz jsi za poslednich 10mesicu odpracovala tech 6. muzes si vybrat ze pobiras 100procent platu 45tydnu (z toho ma otec 12tydnu a matka uz pracuje) anebo 80procent na 57tydnu (z toho 12tydnu ma otec a matka uz pracuje) a nebo muzes asi zazadat pak o neplacene volno a byt s ditetem doma a pobirat urcitou davku, je to asi 5tis nok myslim, je to jako nahrada ze jsi ho neumistila do skolky(jeslicek)

nejsem z okoli Osla, to ti neporadim, ale pokud mas fb a opravdu uvazujes o stehovani, znovu doporucuju vyse uvedene skupiny na fb. muzes tam zadat svuj dotaz a lidi co s tim maji zkusenost se ti ozvou..

klidne sem i ozvi do sz.

pekny vecer
Anduletka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Boxervil
5.3.13 07:22

Ahoj,
neco je psane i tady - zkus to dat do vyhledavace: IS1396STORKen-Pregnancy, birth and the postnatal period in Norway_v3
Ja to budu presne zjistovat ted, v breznu, protoze na velikonoce jedeme domu a pak uz za mesic rodim - muzu to sem pak vypsat, jak jsem dopadla. Anduletko ja to s temi 12tydny pro otce pochopila ze svych zdroju tak, ze bud si je otec vybere, nebo ne a pokud ne, pak penize jdou celou dobu matce. Jinak to, co pises, souhlasi s tim, co jsem se dozvedela ja.
O cesko-norske skole - zkus napsat na ambasadu - ja s nimi resila, jak zadat o RL a pod. po narozeni ditete a jsou moc ochotni. Email: Oslo@embassy.mzv.cz
Skolky jsou tady doslova na kazdem kroku. Kolegyne v praci mne rikala, ze za skolku se plati - zda se mne max okolo 2300 noku a nebo mas prave nejaky prispevek, pokud jsi s detmi doma, jak psala Anduletka.

• Citovat
  • Upravit
297
5.3.13 07:32
@Boxervil píše:
Ahoj,
neco je psane i tady - zkus to dat do vyhledavace: IS1396STORKen-Pregnancy, birth and the postnatal period in Norway_v3
Ja to budu presne zjistovat ted, v breznu, protoze na velikonoce jedeme domu a pak uz za mesic rodim - muzu to sem pak vypsat, jak jsem dopadla. Anduletko ja to s temi 12tydny pro otce pochopila ze svych zdroju tak, ze bud si je otec vybere, nebo ne a pokud ne, pak penize jdou celou dobu matce. Jinak to, co pises, souhlasi s tim, co jsem se dozvedela ja.
O cesko-norske skole - zkus napsat na ambasadu - ja s nimi resila, jak zadat o RL a pod. po narozeni ditete a jsou moc ochotni. Email: Oslo@embassy.mzv.cz
Skolky jsou tady doslova na kazdem kroku. Kolegyne v praci mne rikala, ze za skolku se plati - zda se mne max okolo 2300 noku a nebo mas prave nejaky prispevek, pokud jsi s detmi doma, jak psala Anduletka.

s tim otcem si nejsem jista, ale prave mam pocit, ze jsem vcera cetla ze NAV.no, ze pri nevybrani otcovske dovolene pak propada..
tam jsem se docetla ze: Fedrekvoten kan bare overføres til mor hvis hun er alene om omsorgen for barnet, far ikke har rett til foreldrepenger,
far er innlagt på helseinstitusjon eller far på grunn av sykdom er helt avhengig av hjelp for å ta seg av
barnet. toto by melo znamenat, ze matka ma narok na tu otcovskou dovolenou v pripade, ze je samozivitelka, nebo otec neni schopen se o dite starat - je nemocny a umisteny v zdravotnickem zarizeni a nebo kvuli nemoci je sam zavisly na peci druhych.. z toho jsem pochopila, ze jinak si to musi vybrat on, nebo to propada… a myslim ze vybrat to jde
nejak do 3let ditete…

tak nevim :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Boxervil
5.3.13 10:04

Anduletko norsky neumim, takze pokud si tim jsi jista, tak mas pravdu - ja to vse pytlikuji v anglictine a z informaci v praci od kolegyni. Divala jsem se na FB na stranky, co jsi doporucila a je videt, ze vic lidi plave v zjistovani informaci od NAV - prave se zalamuji s anglickou verzi kvuli materske dovolene a zkusim zajit za zenskou na personalnim, jestli mne s tim pomuze. Nesnasim to resit v Cechach, natoz tady ;O) Predpokladam, ze na FB muzu vznaset dotazy, az budu prijata do skupiny, ze?

• Citovat
  • Upravit
297
5.3.13 10:53
@Boxervil píše:
Anduletko norsky neumim, takze pokud si tim jsi jista, tak mas pravdu - ja to vse pytlikuji v anglictine a z informaci v praci od kolegyni. Divala jsem se na FB na stranky, co jsi doporucila a je videt, ze vic lidi plave v zjistovani informaci od NAV - prave se zalamuji s anglickou verzi kvuli materske dovolene a zkusim zajit za zenskou na personalnim, jestli mne s tim pomuze. Nesnasim to resit v Cechach, natoz tady ;O) Predpokladam, ze na FB muzu vznaset dotazy, az budu prijata do skupiny, ze?

jista si tim nejsem, ale podle toho co tam je napsano, tak mi to tak vychazi..tak jako trochu nuceni otce aby se skutecne zapojil. jinak o tu dobu prijdou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21
10.3.13 09:12

Ahoj holky, dlouho jsem tu zase nebyla tak vas zdravim…je to prave tak jak pise boxervil s materskou, otec musi jit na materskou na tech 12 tydny jinak to propada, jine zakony prave jedine pokud je matka samozivitelka samozrejme, nas to taky brzy ceka, budu rodit v polovine cervna…skolek je tu opravdu hodne, ja sama pracuju ve skolce, jeslich a je jich tu moc…cesko norska skola jako takova neni, je moznost pres ambasadu chodit jednou tydne v Oslo do tzv. ceske skolky, kde se schazeji rodice s detmi z ceska a je pro ne pripraveny program, kde se mluvi cesky, zpivaji se ceske pisnicky, pranostiky, pohadky atd., ja jsem v te ceske skolce delala asistentku nebo takovou pomocnici, bylo to jen jednou tydne vecer, ale vedle prace jsem to pak uz nedavala, protoze jsem si delala test z norstiny a musela jsem se tomu hodne venovat po praci, ale jako ta moznost tady je, jinak ale deti tady chodi do normalni norske skoly…jinak zdravim boxervil jak jde tehotnestvi?:-) prosimte ja jsem se chtela zeptat, dnes jsem cetla, ze pokud se dite narodi tady, tak nabyva automaticky ceske statni obcanstvi pokud alespon jeden z rodicu ma ceske statni obcanstvi v den porodu, akorat se pak musi zadat na zvlastni matrice v Brne o dokumenty atd. je to tak? Mas nejake info ohledne tehle zalezitosti? diky moc 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Boxervil
11.3.13 16:31

AHOJ FLICKAN, MUZU TI POSLAT EMAILEM, CO MNE POSLALI Z AMBASADY - JE TAM VSE JASNE PSANE - NEEE ZE BY TO NEBYLO DOSTATECNE BYROKRATICKE ;o)) ALE DOST MNE POMOHLI. TAKZE JESTLI MAS ZAJEM, NAPIS MAIL, POSLU TI TO

• Citovat
  • Upravit
21
11.3.13 17:39

O. k. to budu moc rada a predem moc moc diky… mail je flickan79@live.com

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
297
11.3.13 20:48

Holky dnes jsem vytvorila novou skupinu na fb https://www.facebook.com/…56483153063/ Matky v Norsku, tak pokud jste na fb, tak se klidne pridejte…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová