Maminky žijící v Norsku

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3
13.1.15 00:06

Molde

Ahoj, nejste někdo z Molde? Díky za odezvu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18.1.15 20:48

@LULUzOL ahoj, tak školka se pohybuje kolem 2500,– většinou bez jídla. to musím dělat svačiny doma.
jinak příspěvek na dítě je 970nok. a nic víc bys asi dostat neměla pokud tu nebudeě mít odmakáno aspon rok.
asi nejdůležitější je ted se učit norsky, když si doma a máte ten rok čas.

a už víte které město by to mělo být?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
18.1.15 21:05

Děti v Norsku

Ahoj, ráda bych se zeptala všech maminek, které již v Norsku žijí, jak je to s malými dětmi, respektive jejich odebíráním apod. V ČR teď běží spoustu mediálních kampaní a i na internetu je spoustu informací o tom, jak Norové „kradou“ děti a odebírají je od rodin. V podstatě pak není dovolání vůbec nikam, je to hrůzostrašné a běhá mi přitom mráz po zádech. Máme se tam stěhovat teď na konci února a mám z toho velké obavy… Máte někdo nějaké zkušenosti? Děkuji za zprávu.

Ještě jeden dotaz bych měla ohledně norštiny. Přítel někde vyčetl, že jsou v Norsku kurzy norštiny zdarma a přístupné všem, je to pravda? Jak jste na tom s norštinou? Děkuji moc za odpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9128
18.1.15 21:26

@Kurin Zkušenosti nemám, jen jsme o tom v poslední době četla všechno možné i nemožné :) Podle mě realita to je, otázka je jak často se to děje. Přečti si blogy pana Ruščáka na Idnesu, ten tam přímo žije a má dost informací.
Já sama bych určité menší obavy měla, i když pravděpodobnost je asi spíše malá, že se to stane přímo vám, pokud nějak extra nevyčníváte z davu.
Jen bych změnila úplně přístup k výchově, nemůžete vychovávat „po česku“. Nepřípustné je jakkkoliv dítě plácnout, přes ruku, přes zadek, nějak na dítě více křičet, nepřiměřeně cepovat atd. Tam je mnohem častější, že takové přestupky hlásí bdělí sousedé, nebo kolemjdoucí, navíc je to nezákonné.
Pokud na tohle nemáte tak bych se tam ani nestěhovala ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
18.1.15 21:46

Ahoj, diky za reakci. Blogy pana Ruščáka jsem četla a právě jsem tam narazila na jednu jeho reakci na „kradení“ dětí. V podstatě přiznal, že tam taková (nezákonná) organizace skutečně existuje a norské úřady jsou údajně bezradní… je to síla… Přiznám se, že vůbec nevím, zda to celé nezrušit a nevykašlat se na to…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18.1.15 21:48

@Kurin no, je to Pravda, děti se tu odebírájí hodně, ale je to asi prostě tím, že my v ČR máme jinou představu o výchově a tady už to berou jako týrání. HOdněkrát jsem také slyšela, že rodinu druzí nahlásili, když dítě několikrát nemělo v zimě ve školce čepici, nebo pořádně boty apod. což si taky mýslím je v porádku.
s tou norštinou, to opravdu nevím. když si nevezmeš nora, nebo norku, tak si kurz alespn tady u nás, musí každý platit sám. já když jsem kdysy chodila, asi před 6 lety, stál mě semestr cca 5tis nor. a pak dalíších asi 800nok zkouška.
ale co jsem ted slyšela, tak ted tady stojí semestr dokonce 9tis nok. uff! ale někomu to platí zaměstnavatel, to záleží jako práci máš a jestli o tebe opravdu stojí.
nebo tu jsou taky noční kurzy, ty jsou o něco levnější, ale chodí se tam jen 2-3× týdně asi tak na 3hodinky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14.3.15 22:26

U mě zase vítězí česká republika, miluju naší vlast

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
4.9.15 22:19

stěhování školačky do Norska

Ahoj všem. Chtěla jsem se zeptat jak to funguje se školáky v Norsku? Máme se s dcerami stěhovat za manželem kterému se tam po nás stýská a nevím jak to bude s naší školačkou. Jedna dcerka je půl roční, ta by v tom jazyce vyrůstala. Jenže ta druhá je už školačka (9.let), ve škole se učí druhým rokem angličtinu, ale vůbec nevím jak by to vůbec bylo v Norsku. Jsou tam nějaké školy pro děti cizinců nebo ji nezbývá nic jiného jak se drtit norštinu a nastoupit do klasické školy? Také mě napadlo domácí učení s přezkoušením v ČR. Nemáte s tím některá zkušenosti? Předem děkuji za odpovědi :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
394
4.9.15 23:13

Neni tam nahodou ta obavana socialka co kseftuje s detmi a vsem je bere? Toho bych se bala nejvic…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5950
5.9.15 00:25

@VercaS1 Moji blízcí přátelé v Norsku žijí a vychovávají děti. To s tou sociálkou, jak píše někdo nade mnou, není zas tak dramatické v tom smyslu, že se to týká opravdu malé části rodin. Na druhou stranu je pravda, že Norové obecně jsou nakloněni uniformnímu způsobu života. Například (cituji, co mi říkali kamarádi) když někdo nedá roční až dvouleté dítě do školky, je to považováno za neobvyklé. Tím spíš u dítěte cizinců, kterému je tímto způsobem znemožněna nebo ztížena integrace. Já bych asi do Norska (ale nejspíš ani do jiné cizí země) s tím, že budu dítě učit doma a nepošlu ho do místní školy, aby si našlo kamarády a naučilo se jazyk, nejela. Jela bych jenom v případě, že bych byla ochotná přijmout tamní životní styl a co nejrychleji se asimilovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24857
5.9.15 06:47

@VercaS1

Neboj se.Ja se kdysi dávno stěhovala do Švédska s osmiletym synem.Taky jsem si myslela, že tu umře hlady (bez knedliku),zjišťovala, kde je nejbližší doktor (kdyby se mu něco stalo) a seděla s nim (na nejmenší židličce na svete)první měsíce ve třídě. Hrozne jsem se o něj bala. Zbytečne! Dopadlo to tak, že me syn po večerech učil, o cem si přes den povídali, v druhe tride, ve skole.Deti mají fantastickou schopnost, co se jazyků tyče. Uvidíš, že během 6 měsíců bude mluvit tak, jak Tobě se nepodaří za celý zivot :mrgreen: Je Tvůj manžel Nor, nebo Cech? A děti se tu ne odebírají ani se tu s nima nekseftuje. Deti se bit nesmí, ale stejne zadny normalni rodic nereze svoje vlastni děti. To i bez zákona. Taky jsem četla na netu o nějake Ceske mamince, ktere byly odebrány sociálkou děti v Norsku.Ale neznám ani maminku, ani pozadí, tak je těžko se k tomu vyjádřit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10185
5.9.15 07:45

@stock Švédsko a Norsko jsou ale dva rozdílné státy. Narážím na to odebírání dětí.
@VercaS1 Nechci tě strašit, ale doporučuju nejdřív zjistit co nejvíce informací, jak tam ta jejich sociálka funguje. Ono už to přerůstá přes hlavu i jim a začíná z toho být mezinárodní problém. Nejčastěji odebírají děti cizincům - z Evropy, Litvy apod. Jako záminka stačí cokoli, třeba jen anonymní udání od souseda, nebo když se učitelce ve školce a ve škole něco nepozdává. I když se následně prokáže, že šlo o neopodstatněnou záminku, ty děti už se od pěstounů nedostanou, všechno se protahuje a rodiče jsou takřka bezmocní.
Pro klid tvé duše, aby sis jednou něco nevyčítala, zjisti si o tom pokud možno nejvíc, těch případů odebraných dětí jsou mraky. Já osobně bych v dnešní době s dětmi nejela do Norska ani na víkend. Buď fakt hodně opatrná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
5.9.15 11:21

@stock Děkuji za odpověď. Věřím že se naučí mluvit dřív jak já :) jen jsem se obávala toho začátku když nebude všemu ve škole rozumět. Ani tady v ČR není zrovna jedničkářka, ale angličtina ji zrovna jde a to se na ni do školy připravuje sama, jelikož já se učila německy. Manžel je Čech, ale stýská se mu po nás. Než se ale na trvalo odstěhujeme, chci si zaplatit lekce norštiny tady u nás, ať jedem aspoň trochu připravené. S odebírání dětí se nebojím. Tisk to dost často zveličuje a když se dodržují zákony a pravidla, není důvod je rodičům přece vzít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
5.9.15 11:27

@Denisa56 Ze začátku jsem se trochu bála, ale pak jsem si přečetla spoustu příspěvků rodin co tam buď jen jezdí nebo déle žijí. Jeden novinář z ČR co tam žije několik let se svojí rodinou zmínil, že z 90% odebírají děti norským rodinám (spousta jich si sami sociálku zavolají). V ČR se ví zatím jen o jednom případu a to je tam odstěhovaných spoustu rodin. Ale taky beru v úvahu možnost takovou, že bych s holkama bydlela spíše v tom Švédsku a manžel do práce dojížděl. Za první je to tam levnější a za druhé to má do práce v Norsku z nejbližšího Švédského městečka hodinu. Takže to se dá, i já tady u nás dojížděla přes hodinu do práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10185
5.9.15 11:32

@VercaS1 Taky bych na tvém místě byla radši ve Švédsku. Já o tom Norsku viděla dost dokumentů a četla hodně případů dětí odebraných z naprosto absurdních důvodů, že i kdyby z toho byla pravda jen desetina, nikdy bych neriskovala a s dítětem tam prostě nejela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová