Maminky žijící v Norsku

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
206
2.7.05 09:56

norsko?????

Ahoj maminy žije některá z vás v Norsku?Manžel dostal nabídku na práci - trénování hokeje.Tak zvažujeme pro a proti.Jestli máte někdo jakoukoliv zkušenost prosím napište.
Moc děkuju Hanyna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
945
2.7.05 11:57

Hanyno, já bych na tvým místě určitě jela. Norsko je úžasný. Máme kamarády, kteří žijou napůl v Čechách a napůl v Norsku, loni jsme za nima byli na návštěvě a byli jsme nadšení. Krásná příroda, čisto, milí lidi, všechno funguje… jediné mínus je, že je tam na naše poměry dost draho. Ale jinak fakt senzace.
 lola

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
206
2.7.05 12:53

Když ono to všechno vypadá tak úžasně až mám strach.Bydlení by jsme měli zadara.
Máme obrovský dilema manža má supr nabídku i tady ale to trénování je jeho sen.
Jediný co je zatim negativní je, že ta smlouva je na rok a další se uzavírá až po skončení té první a nedá se dopředu zjistit jak to dopadne.
No tak mám obavy kdyby to náhodou na další sezónu neklaplo aby jsme se nešli pást.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
285
2.7.05 14:36

Ahoj Hanyno,
ja ziju v Norsku skoro 7 let. Jsem spokojena, Norsko je nadherna zeme a myslim, ze jsou tady i velmi vstricni lide. Kde bÿ jste bydleli? Ja ziju nedaleko Osla a mam dve deti. Muj manzel je Nor.
Rozhodnuti je na Vas, ale mozna by stalo za to zkusit neco jineho.
Mika, Christian a Sara

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
206
2.7.05 15:53

Ahojky
bydleli by jsme v Lillehameru.Mám trochu strach z těch cen.Nevím jak je to třeba s plenama kolik stojí a tak.Nebo jestli bych si je mohla vozit z ČR.Hrozně mě to láká.Budeme je určitě ještě rok potřebovat - Jéňovi je 11m.
Je pro tebe náročný to světlo nebo tma?Opravdu to trvá půl roku?Manžel teď v Norsku je a říkal, že nemůže spát.
Když mě něco napadne můžu na tebe dotírat s dotazy?
Moc děkuju Hanyna

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
285
2.7.05 16:59

Ahojky,
ptat se klidne muzes, jestli budu schopna odpovedet, rada odpovim. Ceny jsou na prepocet opravdu vysoke, ale jestli budete mit bydleni zadarmo, to alespon nam, spotrebuje nejvice penez, tak to zase neni tak hrozne. Predpokladam, ze budete pobirat norske koruny. Balik plen, prodavaji tam male baliky cca 28 plen za 50-60 norskych korun. Myslim, ze si je muzes vozit i z Cech.
My jsme takova prumerna norska rodinka a mame se dobre. Rozhodne si za 1000 norskych korun poridis vice nez za 1000 ceskych. Predpokladam, ze plat manzela bude v norskych korunach. Nesmi se ale prepocitavat, to pak je vsechno hrozne drahe, ale pokud budete mit v ruce norske koruny, tak by to melo byt v pohode. Netusim kolik si takovy hokejovy trener v Norsku vydela, ale predpokladam, ze dost na to, aby jste se v pohode uzivili.
V Lilehammeru je krasne, nadherne okoli, hory, lesy. Travit tam zimu je zazitek.
To svetlo mi problemy nedela, chce to jen poradne zavesy, ale netrva to zase tak dlouho, pul roku se mi zda moc. Navic tady neni uplne svetlo, jen neni proste uplna tma. Bile noci jsou nahore na severu¨Zato v zime uz je tma ve ctyri a az do nejakych deviti rano.
Pokud vim, trochu se o hokej zajimam, tak v Lilehammeru hrala asi petice Cechu, nevim jestli tam zustavaji. O tom ale asi uz vite.
Tak preji to spravne rozhodnuti a jestli budes chtit neco vedet, tak jsem taky v denicku listopadek a prosincatek.
Momentalne jsem v Cechach a tady mi nejak blbne mail, tak ti ani nemuzu napsat adresu.
 Mika

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
206
2.7.05 18:12

Hoj
No otázka peněz se teď řeší nevim kolik je v Norsku průměrný plat.Někde jsem četla, že je to prý kolem 30 000.- NOK.Samo, že z tebe nechci tahat kolik máte vy ale kdyby jsi tušila ten průměr bylo by to prima.Taky nevim jak by to bylo s mateřskou.
Pořád o tom přemýšlím, ale jestli to jen trochu půjde tak se do toho vrhnem.
Honza by trénoval děti do 15let tak to asi taková šlupka nebude :)
Jsi hodná.Úplně se tam vidím :)
 H

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
206
2.7.05 18:14

Pardon - máme tam kamaráda už přes rok trénuje, ale nemá rodinu.O nějakých hokejistech jsem něco zaslechla, ale podrobnosti netuším.
 pa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
285
2.7.05 20:00

Ahojky,
prumerny plat v Norsku je tak okolo 20 mozna neco malo pres dvacet hrubeho, manzel je na tom prumeru, ja jeste pod nim a fakt si zijeme slusne. A to mame pujcku na byt a auto.
Materskou tam urcite nedostanes, to vim jiste. Ja ji pri prvnim taky nedostala, protoze musis mit oddelano myslim 10 z poslednich 12 mesicu pred materskou.
Nevim jestli se na vas vztahuji pridavky na dite a potom je tam od jednoho roku 3600 a neco malo, pokud nemas dite ve skolce. Zkusim se ti podivat na stranky tamni socialky, jestli tam neco vyctu.
Ja jsem si rikala, ze Lillehammer trenuje Justra a ze jsem nikde neslysela o nejake zmene.
Doufam, ze Vam to vyjde, myslim, ze by se ti tam libilo a malej by mel cerstej vzdousek. Ja sla z Kladna na vesnici a zmena vzduchu je fakt velika.
 Mika

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
285
2.7.05 20:17

Ahojky,
tak jsem se ti koukala na ty stranky a jestli tvuj manzel bude v Norsku pracovat legalne a normalne odvadet dane, tak si myslim, ze by jste to mohli dostat.
Pisou tam primo, ze ten prispevek take muze dostat dite, ktere ma trvale bydliste v jine evropske zemi, ale jeden z rodicu pracuje v Norsku. Tak to by jste mohli byt vy. Pridavky na jedno dite jsou myslim 970NOK. Nemohl by se vam tam nekdo na to zeptat? Ten organ se jmenuje Trygdeetaten a zeptat se jestli ve vasem pripade mate narok na Barnetrygt, to je pridavek na dite a od jednoho roku dite je kontantstotte, to druhe o se pise preskrtle. O vse se tam musi vyplnit zadanky.
 Mika

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
206
2.7.05 20:25

Já jsem myslela mojí mateřskou, kterou dostávám tady v ČR.Jestli mi to třeba nějak nevezmou když bych žila jinde.No uvidíme co nabídnou zatím ti moc děkuju.Hanyna
PS.Když tak ti napíšu do deníčku nebo SZ

cit:
Každý, kdo sídlí v Norsku, je součástí národního systému sociálního zabezpečení Norska. Není nutnou podmínkou být norským občanem. K občanům, kteří se přesunuli do Norska, je přihlíženo jako k rezidentům v případě, že přicházejí alespoň na 1 rok nebo déle. V případě, že jste se členem sociálního systému stali na základě zaměstnání, ale přitom v Norsku nesídlíte, zůstáváte členem sociálního sytému země ještě jeden měsíc po skončení pracovní smlouvy za podmínky, že po tuto dobu pokračujete v pobytu na norském území.
Zaměstnání v Norsku vás a vaše rodinné příslušníky opravňuje požadovat v rámci sociálního systému Norska totéž co občané Norska.
Podrobněji se problematice sociálního zabezpečení v Norsku věnuje sekce „Životní a pracovní podmínky" evropského portálu EURES, který najdete na adrese http://europa.eu.int/eures.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.10.11 15:45

maminky v norsku?

halo, halo, jsou tu ještě nějaké maminky nebo těhulky žijící v norsku?

• Citovat
  • Upravit
norysek
22.4.12 21:31

budeme se stěhovat

Ahoj , my se budeme začátkem června stěhovat do Voldy…je nějaká maminka poblíž?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.4.12 08:19

a kde to je? to vůbec neznám. my jsme na jihu

• Citovat
  • Upravit
norysek
30.4.12 11:39

to je u Alesundu..to je ještě dost nad Oslem..

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová