Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@stock píše:
Chystáš se tam?
Já bych chtěla radu ohledne svatby. S přítelem jsme tam byli na první dovolené a napadlo nás, že by bylo hezké se tam vzít. Jen žádná agentura nemá koordinátora v Norsku. Tak asi budeme muset na vlastní pěst. ![]()
@chs.jasmin já žiju už drahně let u sousedů, ve Švédsku, vdávala jsem se v ČSSR
,ale jestli chceš, můžu se kouknout z téhle strany, jestli náhodou něco neobjevim.
Dopiju kafe a jdu kouknout ![]()
@stock píše:
@chs.jasmin já žiju už drahně let u sousedů, ve Švédsku, vdávala jsem se v ČSSR,ale jestli chceš, můžu se kouknout z téhle strany, jestli náhodou něco neobjevim.
Dopiju kafe a jdu kouknout
To bys byla tak strašně hodná
a i to švédsko (přítel je horal). Já právě nevím jaké přesně i papíry jsou potřeba (třeba v USA je péotřeba i od soudu potvrzení, že jsme svobodní), co vše vyřídit. Psali jsme na českou ambasádu, že by jsme se vzali tam, ale neodpověděli nám ![]()
@chs.jasmin nevím,jestli česká ambasáda v Norsku odpovídá, ale tady ve Stockholmu odpovídají bez problémů a dokonce drží i slovo. Pokud máš zájem o svatbu ve Švédsku, zavolám hned po svátcích, nebo dojdu, je to kousek, a vyptam se. To Norsko není v EU. Ale pokud chceš, můžu se dotázat i u Norů
Nejsou tak studeni jako jejich klima
Švédi taky ne
Možná, že se to, díky příslušenství v EU bude trochu lišit.
Já tu bydlím 41 let, takže případné sňatkové formality si musím oprasit ![]()
@stock Jestli mužu poprosit, tak kdyby jsi to zjistila, byla bych strašně ráda. Pro mě je to trošku jazyková bariéra ( i když se slovníkem bych to nějak snad udělala
). Líbilo by se nám i to Švédsko ![]()
@chs.jasmin píše:
@stock Jestli mužu poprosit, tak kdyby jsi to zjistila, byla bych strašně ráda. Pro mě je to trošku jazyková bariéra ( i když se slovníkem bych to nějak snad udělala). Líbilo by se nám i to Švédsko
Jasne, žádný problém, ale až příští týden. Ted se tu drží „trettondagsafton“/svátek -13 dnu od štědrého dne, takže se nepracuje, ale mohutne pije. Pokud mluvís anglicky, nebude problém se domluvit. Pokud německy, budeš tak nějak rozumět, ale s patřičnou davkou fantazie. Na ten slovník moc nespoléhej. Ale ten, kdo chce rozumět, porozumi ![]()
Jinak jsem objevila nejaky tzv snatkovy balíček. Ale to jsi asi objevila i Ty. Vypadá to dobrodruzne, ledove a nic neříkají o ceně a to je podezřelý. Länk nejde překopírovat. Zkusím znovu. SVATEBNÍ BALÍČEK
OBJEDNAT
Pronájem kaple
Poplatek oddávajícímu
Aperitiv z ledového poháru
Transfer z hotelu Rica hotel Alta do Alta Igloo hotelu
Večeři v Alta Igloo Hotelu
Nocleh v novomanželském apartmá
Snídaně, sauna
Veškerá administrativa a zajištění dokumentace potřebné ke svatbě
Překlady dokumentů do norského jazyka
Překlad oddacího listu do českého jazyka
Nevím, ale asi si to nechají radne zaplatit ![]()
@chs.jasmin tady je länk http://svatbavzahranici.cz/…_norsko.html
@stock píše:
@chs.jasmin tady je länk http://svatbavzahranici.cz/…_norsko.html
Těm jsem psala, nemají momentálně koordinátora. :/
Dobrý den, sice nebydlím v Norsku, ale napadlo mě, že by o tom mohla některá maminka něco vědět
Žiju s malým v Čr, ale jeho tatínek pracuje v Norsku, tím pádem musíme zažádat o rodičák nejprve tam, dostali jsme evropský tiskopis s tím že tam na úřadě budou vědět o co jde i když je v češtině, přítel to zkoušel, ale zaslali nám papír, že teda nemají záznam o žádném dítěti a že teda nepobírá tam žádné dávky. Ale to jim nestačí, potřebují u nás že nemá nárok na tyto dávky, odkázali nás do Osla na úřad, ale to má přítel strašně daleko a nedostane se tam..ke všemu je na vše strašně inteligentní a nehodlá se řídit radami úřednic takže by vše nejradši vyřešil telefonicky. Už jsme zoufalá
nemůže někdo poradit prosím? Pořád se kvůli tomu, že já nemám žádný příjem hádáme, tahle situace trvá od listopadu ![]()
@_Marcela_Tod_ Moc jsem nepochopila, pro jakou firmu manžel dělá. pro norskou nebo českou? a malej je narozenej v ČR? kolik mu je?
AHoj,
nějak nechápu co konkrétně potřebuješ po jeho firmě? O rodičovskou si žádáš ty, a to hned po narození dítěte, jinak ti automaticky dají 4 roky a vyplácí tě - tak jak se to může táhnout od listopadu?
O rodičovskou si žádáš normálně na pracovním uřadě. Pokud chceš čerpat přes tatínka, tak se dodává denní vyměřovací základ (ale nejsem si jistá, zda to není podmíněno prací v čr - kvůli daním).
@chs.jasmin Ahoj ano vše vím…byli jsme tam, jenže když pracuje v Norsku musí žádat tam místo mě. Až když bude potvrzení že, má nebo nemá nárok bud něco dostaneme z Norska nebo normálně český pokud nebude mít nárok tam.
@pampeliška189 dělá pro Norskou firmu v Norsku, domů jezdí jednou za čas..malý se narodil v půlce října 2017 a jsou mu 4 měsíce, jde o to že český chytrý úřad po mě chce aby on tam zašel zažádat i když já bydlím tady s malým a tam jsem nikdy nebyla
potřebují papír že tam nemá na nic nárok a pak mi to začnou vyplácet tady..jenže on je mi příjde uplně neschopný, ale zároven ví všechno nejlíp na světě a já na rodičák čekám a jsem uplně bez financí musí nás ivit a vyžívá se v tom mě ponižovat atd. jako by to dělal schválně ![]()
@_Marcela_Tod_ píše:
@pampeliška189 dělá pro Norskou firmu v Norsku, domů jezdí jednou za čas..malý se narodil v půlce října 2017 a jsou mu 4 měsíce, jde o to že český chytrý úřad po mě chce aby on tam zašel zažádat i když já bydlím tady s malým a tam jsem nikdy nebylapotřebují papír že tam nemá na nic nárok a pak mi to začnou vyplácet tady..jenže on je mi příjde uplně neschopný, ale zároven ví všechno nejlíp na světě a já na rodičák čekám a jsem uplně bez financí musí nás ivit a vyžívá se v tom mě ponižovat atd. jako by to dělal schválně
Takže český úřad je chytrý, otec tvého dítěte je imbecil a ty jsi zralá na podporu od státu. Nevidíš někde nějaké řešení?