Maminky žijící v Norsku

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
16923
5.1.18 16:29
@stock píše:
Chystáš se tam? :)

Já bych chtěla radu ohledne svatby. S přítelem jsme tam byli na první dovolené a napadlo nás, že by bylo hezké se tam vzít. Jen žádná agentura nemá koordinátora v Norsku. Tak asi budeme muset na vlastní pěst. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24624
5.1.18 16:55

@chs.jasmin já žiju už drahně let u sousedů, ve Švédsku, vdávala jsem se v ČSSR :lol:,ale jestli chceš, můžu se kouknout z téhle strany, jestli náhodou něco neobjevim.
Dopiju kafe a jdu kouknout :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16923
5.1.18 16:59
@stock píše:
@chs.jasmin já žiju už drahně let u sousedů, ve Švédsku, vdávala jsem se v ČSSR :lol:,ale jestli chceš, můžu se kouknout z téhle strany, jestli náhodou něco neobjevim.
Dopiju kafe a jdu kouknout :D

To bys byla tak strašně hodná :mrgreen: a i to švédsko (přítel je horal). Já právě nevím jaké přesně i papíry jsou potřeba (třeba v USA je péotřeba i od soudu potvrzení, že jsme svobodní), co vše vyřídit. Psali jsme na českou ambasádu, že by jsme se vzali tam, ale neodpověděli nám :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24624
5.1.18 17:16

@chs.jasmin nevím,jestli česká ambasáda v Norsku odpovídá, ale tady ve Stockholmu odpovídají bez problémů a dokonce drží i slovo. Pokud máš zájem o svatbu ve Švédsku, zavolám hned po svátcích, nebo dojdu, je to kousek, a vyptam se. To Norsko není v EU. Ale pokud chceš, můžu se dotázat i u Norů :) Nejsou tak studeni jako jejich klima :mrgreen: Švédi taky ne :mrgreen: Možná, že se to, díky příslušenství v EU bude trochu lišit.
Já tu bydlím 41 let, takže případné sňatkové formality si musím oprasit :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16923
5.1.18 17:27

@stock Jestli mužu poprosit, tak kdyby jsi to zjistila, byla bych strašně ráda. Pro mě je to trošku jazyková bariéra ( i když se slovníkem bych to nějak snad udělala :mrgreen: ). Líbilo by se nám i to Švédsko :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24624
5.1.18 18:05
@chs.jasmin píše:
@stock Jestli mužu poprosit, tak kdyby jsi to zjistila, byla bych strašně ráda. Pro mě je to trošku jazyková bariéra ( i když se slovníkem bych to nějak snad udělala :mrgreen: ). Líbilo by se nám i to Švédsko :mrgreen:

Jasne, žádný problém, ale až příští týden. Ted se tu drží „trettondagsafton“/svátek -13 dnu od štědrého dne, takže se nepracuje, ale mohutne pije. Pokud mluvís anglicky, nebude problém se domluvit. Pokud německy, budeš tak nějak rozumět, ale s patřičnou davkou fantazie. Na ten slovník moc nespoléhej. Ale ten, kdo chce rozumět, porozumi :)
Jinak jsem objevila nejaky tzv snatkovy balíček. Ale to jsi asi objevila i Ty. Vypadá to dobrodruzne, ledove a nic neříkají o ceně a to je podezřelý. Länk nejde překopírovat. Zkusím znovu. SVATEBNÍ BALÍČEK
OBJEDNAT
Pronájem kaple
Poplatek oddávajícímu
Aperitiv z ledového poháru
Transfer z hotelu Rica hotel Alta do Alta Igloo hotelu
Večeři v Alta Igloo Hotelu
Nocleh v novomanželském apartmá
Snídaně, sauna
Veškerá administrativa a zajištění dokumentace potřebné ke svatbě
Překlady dokumentů do norského jazyka
Překlad oddacího listu do českého jazyka
Nevím, ale asi si to nechají radne zaplatit :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24624
5.1.18 18:07
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16923
5.1.18 18:20
@stock píše:
@chs.jasmin tady je länk http://svatbavzahranici.cz/…_norsko.html

Těm jsem psala, nemají momentálně koordinátora. :/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8.2.18 14:17

Přítel pracuje v Norsku,my žijeme v ČR,jak na rodičák ?

Dobrý den, sice nebydlím v Norsku, ale napadlo mě, že by o tom mohla některá maminka něco vědět :) Žiju s malým v Čr, ale jeho tatínek pracuje v Norsku, tím pádem musíme zažádat o rodičák nejprve tam, dostali jsme evropský tiskopis s tím že tam na úřadě budou vědět o co jde i když je v češtině, přítel to zkoušel, ale zaslali nám papír, že teda nemají záznam o žádném dítěti a že teda nepobírá tam žádné dávky. Ale to jim nestačí, potřebují u nás že nemá nárok na tyto dávky, odkázali nás do Osla na úřad, ale to má přítel strašně daleko a nedostane se tam..ke všemu je na vše strašně inteligentní a nehodlá se řídit radami úřednic takže by vše nejradši vyřešil telefonicky. Už jsme zoufalá :( nemůže někdo poradit prosím? Pořád se kvůli tomu, že já nemám žádný příjem hádáme, tahle situace trvá od listopadu :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9.2.18 12:56

@_Marcela_Tod_ Moc jsem nepochopila, pro jakou firmu manžel dělá. pro norskou nebo českou? a malej je narozenej v ČR? kolik mu je?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16923
9.2.18 13:55

@_Marcela_Tod_

AHoj,

nějak nechápu co konkrétně potřebuješ po jeho firmě? O rodičovskou si žádáš ty, a to hned po narození dítěte, jinak ti automaticky dají 4 roky a vyplácí tě - tak jak se to může táhnout od listopadu?
O rodičovskou si žádáš normálně na pracovním uřadě. Pokud chceš čerpat přes tatínka, tak se dodává denní vyměřovací základ (ale nejsem si jistá, zda to není podmíněno prací v čr - kvůli daním).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16.2.18 22:09

@chs.jasmin Ahoj ano vše vím…byli jsme tam, jenže když pracuje v Norsku musí žádat tam místo mě. Až když bude potvrzení že, má nebo nemá nárok bud něco dostaneme z Norska nebo normálně český pokud nebude mít nárok tam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16.2.18 22:11

@pampeliška189 dělá pro Norskou firmu v Norsku, domů jezdí jednou za čas..malý se narodil v půlce října 2017 a jsou mu 4 měsíce, jde o to že český chytrý úřad po mě chce aby on tam zašel zažádat i když já bydlím tady s malým a tam jsem nikdy nebyla ;) potřebují papír že tam nemá na nic nárok a pak mi to začnou vyplácet tady..jenže on je mi příjde uplně neschopný, ale zároven ví všechno nejlíp na světě a já na rodičák čekám a jsem uplně bez financí musí nás ivit a vyžívá se v tom mě ponižovat atd. jako by to dělal schválně :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16923
17.2.18 09:24

@_Marcela_Tod_ Aha a v norsku to vychází lepe?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobliha51
17.2.18 09:28
@_Marcela_Tod_ píše:
@pampeliška189 dělá pro Norskou firmu v Norsku, domů jezdí jednou za čas..malý se narodil v půlce října 2017 a jsou mu 4 měsíce, jde o to že český chytrý úřad po mě chce aby on tam zašel zažádat i když já bydlím tady s malým a tam jsem nikdy nebyla ;) potřebují papír že tam nemá na nic nárok a pak mi to začnou vyplácet tady..jenže on je mi příjde uplně neschopný, ale zároven ví všechno nejlíp na světě a já na rodičák čekám a jsem uplně bez financí musí nás ivit a vyžívá se v tom mě ponižovat atd. jako by to dělal schválně :(

Takže český úřad je chytrý, otec tvého dítěte je imbecil a ty jsi zralá na podporu od státu. Nevidíš někde nějaké řešení?

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová