Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, já jsem taky z Norska, z jihu, do Osla to máme tak 5hodin. ale face nevedu ![]()
@pampeliška189 píše:
Ahoj holky, já jsem taky z Norska, z jihu, do Osla to máme tak 5hodin. ale face nevedu
to je skoda ze nemas face, je to fajn skupina, ted se nam to pekne rozjelo.. ![]()
Ahoj holčiny ![]()
tak koukám že tady je docela dost Čechu ![]()
A to jsem si myslela že jsem sama (češka maminka v Norsku) asi i proto že je to Norsko tak Velké ![]()
Taky nevedu fb…
@Bianka88 píše:
Ahoj holčiny
tak koukám že tady je docela dost Čechu
A to jsem si myslela že jsem sama (češka maminka v Norsku) asi i proto že je to Norsko tak Velké
Taky nevedu fb…
kde jsi? no skoda ze nemas fb, rozjeli jsme tam s maminama docela dobre diskuze a poradny… jsem za to rada, uz mi moc holky pomohly, co treba kde se hnat, jak zadat o materskou atd..
@pampeliška189 píše:
Ahoj holky, já jsem taky z Norska, z jihu, do Osla to máme tak 5hodin. ale face nevedu
no jak jsem psala skoda, protoze uz tam mame okolo 120ceskoslovenskych mamin a zije to tam:-)
@anduletka píše:
kde jsi? no skoda ze nemas fb, rozjeli jsme tam s maminama docela dobre diskuze a poradny… jsem za to rada, uz mi moc holky pomohly, co treba kde se hnat, jak zadat o materskou atd..
Já jsem z jihu
Okres Telemark, Kragero,
Jen by mě zajímalo jak si vedou ostatní maminy s norštinou…:-) a jak se jim tady celkově líbí…
HOlky, založila jsem uzavřenou skupinu, tak jestli chcete tak se přidejte http://www. emimino. cz/…sku/diskuse/
Sice fb nevedu ale dokazu setam i tak prihlasit… jak se jmenuje skupina??? Děkuji předem za odpověd ![]()
@Bianka88 https://www. facebook. com/groups/136856483153063/ a nazev Matky v Norsku
Ahojky holky, omlouvam se, ze sem pisu, idkyz sem vlastne nepatrim…
Uz tu byl ten dotaz polozeny, ale jak je to s praci v Norsku? je tezke ji najit? mate nekdo zkusenost? a jaky je pripadny presun s malym ditetem, jestli je to vubec mozne… ![]()
@tanik1912 ahoj, bez norstiny moc sanci neni.. musela by si byt nejaky super odbornik v necem aby si sehnala praci jen s anglictinou a resp oni by te tak napul museli pozvat.. jinak je tady cim dal vic cizincu - takze konkurence velika.
Anglicky se sice vsude domluvis, ale do prace te jen s anglictinou nechteji, protoze vsechny papiry, dokumenty, programy jsou v norstine a v praci se taky nechteji bavit anglicky a zakaznici, firemni partneri a podobne taky ne..
s malym ditetem problem nevidim, ti se nauci norsky stokrat rychleji jak dospeli ![]()
do zacatku je treba hodne penez, protoze prece jenom tu jsou ciselne ceny srovnatelne ale pri prepoctu je to 3,5× vic nez v ceskych korunach, kdyz hledas bydleni - chteji kauce az tri dopredu a to ti pak naskace.. navic praci nenajdes hned.. neni to takove jednoduche.. a polaku a litevcu a dalsich tu stoji na vsechno zastupy..
@Zuzee87 píše:
@tanik1912 ahoj, bez norstiny moc sanci neni.. musela by si byt nejaky super odbornik v necem aby si sehnala praci jen s anglictinou a resp oni by te tak napul museli pozvat.. jinak je tady cim dal vic cizincu - takze konkurence velika.Anglicky se sice vsude domluvis, ale do prace te jen s anglictinou nechteji, protoze vsechny papiry, dokumenty, programy jsou v norstine a v praci se taky nechteji bavit anglicky a zakaznici, firemni partneri a podobne taky ne..
s malym ditetem problem nevidim, ti se nauci norsky stokrat rychleji jak dospeli
do zacatku je treba hodne penez, protoze prece jenom tu jsou ciselne ceny srovnatelne ale pri prepoctu je to 3,5× vic nez v ceskych korunach, kdyz hledas bydleni - chteji kauce az tri dopredu a to ti pak naskace.. navic praci nenajdes hned.. neni to takove jednoduche.. a polaku a litevcu a dalsich tu stoji na vsechno zastupy..
skvele.. moc dekuju za odpoved.. ![]()
Ahoj maminky žijící v Norsku ![]()
Jsem moc ráda, že jsem narazila na tuto diskusi. Ráda bych získala nějaké bližší informace o tom jak se tam žije. S manželem máme v plánu se odstěhovat do Norska. Sice až tak za rok, ale to uteče jak voda. On tam má domluvenou práci, ale já zatím nic. Ted v březnu se nám narodí holčička, takže jí bude tak rok, co by jsme se stěhovali. V podsttě budu pobírat tady v ČR ještě rodičovský příspěvek. Jak by to pak vypadalo, kdyby jsme se přestěhovali? Mohla bych ho pobírat z ČR dál nebo bych dostávala něco z Norska? Na příspěvek na dítě by jsme měli nárok, jak jsem se dočetla. A kdybych pak se mi podařilo pak sehnat práci, kolik stojí školka?
prosím poraďte zkušené maminky ![]()