Notebook nebo PC pro desetiletého?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
767
1.9.25 15:14

Notebook nebo PC pro desetiletého.

Ahoj,

syn bude mít v říjnu desáté narozeniny. Ve škole budou mít letos poprvé hodiny informatiky… a já přemýšlím…
Syn má doteď k dispozici tablet, mobil a X-box. Všechno vlastně jenom na hry. Starší dcera má svůj NTB, který využívá z větší části na přípravu do školy (projekty, prezentace, atd.)
Chtěla bych synovi pořídit buď noťas (ten bych asi uvítala víc) nebo stolní PC.
Představu mám takovou, aby to zvládlo i nějakou tu složitější hru a cena do 20 t. (jestli je to reálné :nevim: ). Priorita ale je, aby s tím naučil pracovat.
Jenže já se v tom vůbec nevyznám. Poradí prosím někdo??

Díky!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2602
1.9.25 15:24

Určitě bych volila noťas. Je to mnohem praktičtější, než stolní počítač. A s tímto rozpočtem bych řekla, že pořídíš velmi slušný noťas. Dokonce bych řekla, že bude stačit klidně i něco levnější. Co vím tak brácha nedá dopustit na značku Acer. Má nějaký kolem 20k a využívá ho jak na práci tak na hry.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11348
1.9.25 15:27

Je to dilematický:

• PC bude vylepšitelné, když se něco rozbije, vymění se to. Ale nevím, jestli jsme schopný za 20k počítač s monitorem, Windows, klávesnicí, myší a trochu herní grafickou kartou (jen ta bude minimálně za 5 tisíc)
  • notebook, který zvládne nějakou hru, kolem 20 tisíc pořídit jde:

https://www.expert.cz/…07nu-rl051w/

Neváhej, doprodává se…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
767
1.9.25 15:27

@Karinkas Moc děkuju! Přesně tohle jsem potřebovala slyšet ;)
Teď se jenom vyznat v těch parametrech…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
767
1.9.25 15:29

@Ploskutáček Perfektní. Díky moc!!! Aspoň si můžu udělat obrázek, co by měl ten noťas splňovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11348
1.9.25 15:30
@anahry píše: Více

Acer v herních nebrat, mají přiškrcený grafiky. Se 4050 si ve FullHD na střední detaily zahraje všechno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
767
1.9.25 15:31

@Ploskutáček Aha. No vidíš, právě proto se tady dotazuju. Vůbec o těchto věcech nemám ponětí (a můj chlap taky ne).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11348
1.9.25 15:41
@anahry píše: Více

4050 je herní minimum, solidní herní minimum, rozjede i nový hry. Někdo bude tvrdit, že minimum je 4060, ale to se za těch 5-8 tisíc navíc nevyplatí. Plynulost her se měří ve snímcích za vteřinu, aby hra běžela plynule, musí dělat 1 % nejpomalejších snímků aspoň třicet snímků. U závodních her (aut) aspoň 60:

Načítám video...
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7853
1.9.25 15:45

Obecně platí, že za stejné peníze pořídíš reálně vykonnější stolní pc, než by stál notebook, ale daní za to je zakotvení na jednom místě na stole. Pozor na různá papírová srovnání stolních PC a notebooků, protože často papírově stejný hardware v notebooku bývá na výkon v praxi slabší, než to samé ve stolním PC, protože limit prostoru a schopnosti vše uchladit bývá neúprosný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11348
1.9.25 15:48
@rmot píše: Více

Máš pravdu. Ale 20 s trochu herní grafikou (RX6600) je šibeniční. Za 25 tisíc by to bylo snazší. Ale to vyžaduje sehnat někoho, kdo to složí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
601
1.9.25 16:04

Za mě klukovi bude lepší pořídit pc. Součástky se jednoduše obmění a za mě má pc co se týče celku o dost větší životnost než notebook. Ntb se věcně přehřívá, díly jsou dražší, lehce se dá rozbit ( riziko pádu )… a ze maji informatiku? Taky jsme měli a stačil nám doma počítač…nehledě na to u nás ro bylo tak ze se koupil pc, našlapal se ( grafika, procesor apod..) a pak kdyz se zas našetřilo koupil se nejakej ntb na takovy ty školní prace.. nejlepší varianta za me :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8804
1.9.25 16:12

Švagr ajťák skládá pro své čtvrťáky PC. Budou mít první rok informatiku. Chce, ať mají PC na práci. Jinak mají doma noťas několikrát. Můžou si je půjčit, ať se učí taky pracovat na obojem.
My máme doma pro děcka noťasy a tablety na učení. Když dělají prezentaci do školy, referát atd. Tak jdou k nám do ložnice, kde máme svůj pracovní kout. Tam je klasický počítač a tiskárna. Na takovou práci jim vyhovuje klasický počítač, přestože každý má v noťasu Word a vše. Vytisknout se dá na dálku. Sednou si k počítači k nám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11348
1.9.25 16:14
@KristynaD998 píše: Více

Díky, že mi šetříš ruku. Jedný pani z Emimina jsem radil s počítačem, koupila hotovku odsud:

https://www.herni-pc-sestavy.cz/…-rx-6600-8gb

Tohle by byl favorit, ale nahradil bych procesor za Ryzen 5600 a lepsí disk, ten, co tam mají, je hrozný shit. Za mě tenhle:

https://www.alza.cz/…12827694.htm

Za procesor a lepší disk to je k ceně +1 200 a ještě monitor:

https://www.datart.cz/…0-cerny.html

Jsme na cca 20 tisíc za stolní comp.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
601
1.9.25 16:20

@Ploskutáček jo tak je to nejlepší postup. Koukam na nejaky minimální požadavky komponentu novych našlapaných her na steamu a tohle by asi jako minimum stačilo.
Requires a 64-bit processor and operating system
Processor: Intel i5 10400, AMD Ryzen 5 3600
Memory: 12 GB RAM
Graphics: NVIDIA RTX 2060 (6G VRAM), AMD Radeon RX 5600 XT (6G VRAM)
DirectX: Version 12
Network: Broadband Internet connection
Storage: 40 GB available space
Kdyz uz neco lepšího tak většinou:
RECOMMENDED:
Requires a 64-bit processor and operating system
Processor: intel i7 12700k, AMD Ryzen 7 7800×3D
Memory: 16 GB RAM
Graphics: NVIDIA RTX 3070 (8G VRAM), AMD Radeon RX 6800 XT (16GB VRAM)
DirectX: Version 12
Network: Broadband Internet connection
Storage: 60 GB available space

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
601
1.9.25 16:23

Myslim si ze ten notebook počká do střední školy. Kupovat ho na základní školu je za mě blbost :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák