Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Prosim o radu, začínám být zoufalá. Mám doma třítýdenní mimčo a celý den je hodnej, moc nebrečí, celkem dobře se uspává v kočárku nebo v košíčku, prostě pohoda a jakmile nastane večer tak i kdyz je naprosto hotovy, zívá a zaviraji se mu oči tak proste neusne, uspavame všemi možnými způsoby a nic nezabira. Az po trech hodinách zabere, jsem z toho hrozne unavena, uz nevim co delat. Snazim se o nejaky rezim a nevim jak se poprat s večery, v noci mi pak u kojeni usne po chvili. Poradte prosim jak to zmenit ![]()
Jen nespí, nebo se u toho vzteká? Může jít jen o růstový spurt, tím si procházíme každý
@vambra
@vambra podobných diskuzí je tu plno
a možné řešení taky hodně, uspavej houpáním na balónu, pořiď si šátek nebo babyvak, pust bílý šum, lehni si s miminkem, nebo si ho dej na hruď a zpivej ukolébavky (to zabíralo na moji malou) a ve třech týdnech se vyprdni na režim a řiď se svým pocitem ![]()
@vambra Tak na režim je myslím ještě dost brzy… Ale co opravdu zabíralo u mne? Dala jsem si malou k prsu a prostě ji tam nechala jak dlouho chtěla… Dudlala, pila a byla spokojená… ![]()
@vambra rezim zavadej az tak za 3 mesice, je to miminko
spis ho pozoruj a zkoumej prvni znamky unavy a dej ho zavcasu spinkat. Jak se dit pretahne, je zle a neusne nebo se porad budi, viz. dneska u nas ![]()
Jinak u nas zabrala vzdy uplna tma, uz pri poslednim kojeni, male vadily zarovky. A pak ticho. A pomaha zavinuti a dalsi veci, co tu kdo zminoval. Pustit ale male sum, to jsem nemohla, chtela ticho jinak byl rev.
@vambra píše:
Prosim o radu, začínám být zoufalá. Mám doma třítýdenní mimčo a celý den je hodnej, moc nebrečí, celkem dobře se uspává v kočárku nebo v košíčku, prostě pohoda a jakmile nastane večer tak i kdyz je naprosto hotovy, zívá a zaviraji se mu oči tak proste neusne, uspavame všemi možnými způsoby a nic nezabira. Az po trech hodinách zabere, jsem z toho hrozne unavena, uz nevim co delat. Snazim se o nejaky rezim a nevim jak se poprat s večery, v noci mi pak u kojeni usne po chvili. Poradte prosim jak to zmenit
Třeba je přetažený, není to možný? Zkuste třeba ukládat dřív.. Nám ke klidnému usínání pomohlo tohle: Potřebuje dudlík, látkovou plenu mu dám k obličeji a když byl menší, tak jsem vzala péřový polštář, dala ho na koso jako zavinovačku a zabalila jsem ho do něj, aby to drželo, tak jsem přes to dala deku… Krásně nám tak sám usínal, spal, cítil se v bezpečí a navíc mu bylo teploučko. Poradila nám to dětská sestřička
Teď nám je 6m, už se nám tam nevejde, ale už spinká i usíná hezky…
@vambra navic pises, ze je vecer naprosto hotovy, to je pozde. Mne mala vydrzi i ted navecer normalne vzhuru tak hodku dve, pak uz musi jit spinkat. Snazim se davat ji spinkat (odpocinout) tak onpul hodky driv nez myslim ze usne, aby se zklidnila… Takze o pul 7.
U nás taky pomohlo být u prsa, bílí šum a zavinutí. Ale každý týden to bylo jinak. Ještě hodně pomáhalo houpat na míči. Jen potřeba zkoušet a vydržet ![]()
U nás jedna vecer usinala krasne a druhá když se polozila do postýlky, tak úplný hysterak. To bylo tyden možná i deset dnu a najednou klid. Ja jim teda pouštím hudbu a projekci na strop z chuvicky a u toho do 20 minut vytuhnou. Zavinuti a ani sum nepomahal. Musela sem ji i hodinu uspávat na rukách
U nás uplně přesně jak napsala @terýsek25 pomohla látkovka. Malý se s ní mazlil a usnul mi hned. Přišla jsem na to teď když jsme leželi v nemocnici a je to jak kouzlo.
Ale jak usne vezmu jí pryč.
U nás nepomohlo nic než přežít prořvané první tři měsíce. Jestli je přetažený, zkuste uspávat dřív. Pomalu zkusit najet na nějaký večerní rituál, třeba vykoupat, nakrmit a spát. Prostě zkoušet všechno možné, snad něco zabere.
S dcerou jsem si o těch večerních řevech snažila něco načíst, a jedna z rad taky byla, aby se rodiče, zejména maminka, hodili večer do pohody, na děti se jakákoliv nervozita dost přenáší.
Neporadím, ale malé je 7 týdnů a večery to samé… Mě se jednu dobu zdála přetažená, pak zase nafouklá. Teď se mi zdá, že se nemůže vykakat… jsou to boje s těma miminkama.
@Suzuveverka píše:
a jedna z rad taky byla, aby se rodiče, zejména maminka, hodili večer do pohody, na děti se jakákoliv nervozita dost přenáší.
Tohle bylo první, co napadlo mě
Mám dvě starší holky a večery jsou obecně divoký. Holky utahaný, ospalý, vykoupat, navečeřet… do toho teď řvoucí miminko. Já se obecně, i přes to všechno, v klidu cítím (až na opravdu vyhrocený dny). Tak nevím… jednou na to snad budu vzpomínat s úsměvem.
@Aries6 Tak ten klid ti závidím, já byla po třech měsících neustálého řevu zralá na pobyt na psychiatrii. Postupně se to ve mě nějak utlumilo, takže sice jsem v klidu a řev neřeším, ale není to takový ten správný klid, spíš něco ve smyslu „všichni mi můžete vlízt na záda, já už na to dlabu“.
Druhé dítě si asi bude muset pořvat ještě víc, než se dovolá maminky.
@Suzuveverka Musím musím musím… nervama a řvem se nic nevyřeší. Ale kolikrát řvu a mám nervy na pochodu, to jo. Ale když děcka fakt zlobí a třeba někam musíme jet. Ale večer ne. To jsou utahaný a chápu je.