Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahooj ![]()
Prosím Vás, mám malé první miminko, žádné zkušenosti a stále strach aby miminku nic nechybělo ![]()
Jak čistíte novorozenci pusinku? ( Má lehce bílý jazýček muže to byt od mléka? )
Dost často má škytavku, máte někdo zkušenost? ![]()
Po kojení si občas ublinkne, dáváte odříhnout novorozence? ![]()
Jsou velká horka, všude čtu jak se miminko snadno přehřívá
V čem necháváte mimča přes den/noc nebo ven do kočárku na procházku? ![]()
Ta pusinka může být mléko ale i moučnivka, zmiň se Dr. Teď stejně chodíte každou chvíli. Nebo ji zavolej. Škytavku prostě mívají, neřešila jsem akorát jsem malou měla na očích.
S tím odrihavanim. Já dávala a dávala jsem si na rameno plenu protože často říkala i s obsahem 😁 ale třeba když večer usnula u prsa už jsem nechávala spát, s hlavičkou na stranu na monitoru samozřejmě.
Měla jsem narozenou v dubnu a většinu léta byla v body s krátkým rukávem. Já třeba nezavinovala, měla lehkou decku, kterou stejně odkopala a koukala jsem jak bude v noci. Většinou jen overalek nebo taky body.
To odříhnutí je hodně důležité proto, aby právě to ublinknuté nevdechnul. To by byl průser.
Může to být od mleka. Miminka skytaji často. Odrihnout jsem dávala jen pokud u kojení neusnulo.
1. Nikdy jsem necistila
2. Je to normalni
3. Davala jsem, ale nebudila jsem, pokud usnuly
4. Pres den klidne jen v bodycku, prekryte treba lehkou plenou..ale uplne novose jsem v lete nemela
Příspěvek upraven 17.07.24 v 09:58
Může mít moucnivku a ta je pro miminka bolestivá, pokud je ve velké míře. Uvidíš, co ti řekne dr. My na to máme neocide gel ![]()
Malá ma 7 týdnů ( ale je o měsíc dřív rozena) a skyta několikrát denně a to tak, že první 3 skytnuti jsou i s obsahem 🙈 😂 takže vždy ublinkava.
Pokud máš miminko s podezřením na reflux, tak pro něj není údajně dobré odrihnuti na rameni.
Odrihavam přes den, v noci ne, ať ji nevzbudim. Máme vyvysenou postylku na jedné straně, protože naše blinkala hodně.
Měj se ![]()
Ahojky, já mám taky 10 denní miminko, nejsi v tom sama
Hele ten náš pije z lahvičky, měli jsme problém s přisátím, najeli na lahvičky a prso už je tabu. Ale odsávám, to zas jo. Jenže malý z té lahvičky strašně hltá a pak se zalyká
Takže my se naučili nechat ho odbrknout (ublinknout) opravdu po každém jídle, jinak škytá a nemůže spinkat. Ještě se občas stane, že se mu mlíko vrátí i do nosu, tak jak uslyšíš, že miminko jakoby chrčí, zkus mu vyčistit i nos. A jinak já žiju v Anglii, ale taky tu teď začínají horka. Dneska jsme v obýváku s klimatizací, ale tak aby to nefoukalo na něj. Má plínku, bodyčko a přes nožky lehkou dečku. A můžu tě uklidnit, že si též nejsem jistá, jestli dělám věci správně… Ale malý teď vedle mě spokojeně chrupká, prospívá a zatím žije
tak je to asi ok ![]()
Jo a to bílé v pusince, to se asi miminku vrací to mlíko. Náš to tak taky má, ale teda bezprostředně po krmení. Proto dáváme odříhnout.
Ahojda.
Pusinku jsem nijak necistíla.
Skytavku jsem neresila, max jsem tteba zmenila pomohu nebo dala prso.
Odrihavat jsem davala, ale povedlo se jen nekdy.ale ja mela problem s kojenim, nemela jsem mleko..dokrmovala jsem s UM. Po UM odrihavala.
Novorozence jsem mela vloni v zari-byly jeste horka. davala jsem do kocarku jen v zavinovcce, tu jsem v horku rozepla.na sobe mela dupacky. ☺️neboj, vse pak budes delat automaticky..kazdy ma ze zacatku strach