Nový notebook - který doporučíte?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
2021
10.9.22 09:28

Nový notebook-prosím poraďte

Dobrý den,
po 10 letech už mi dochází notebook ( dlouhý rozjezd v desítkách minut, často „padá“) a já potřebuji nový. Přiznávám se, že tomu moc nerozumím, manžel též není odborník, kamarád ajťák zaneprázdněný a prodavač v obchodě snadno pozná, že jsem úplně mimo a je brnkačka mi prodat cokoliv.
Prosím o konkrétní tip na notebook:

• je vhodný pro základní „domácké“ a studentské užití= práce s MS Office, on-line výuka, on-line nákupy, e bankovnictví, úprava fotek, videa apod.
  • má numerickou klávesnici
  • nebude využíván k hraní her
  • nebude přenášen nebo jen v rámci domácnosti
  • preferuji HP, Asus
  • předpoklad, že vydrží alespoň 5 let bez investic / větších oprav
  • cena do 15k :oops:

Na trhu je přehršel notebooků a já se v tom ztrácím, popisovaným parametrům moc nerozumím. Nejde mi o nejlevnější produkt, ale o spolehlivost. Na druhou stranu nechci zbytečně platit za dražší typ, jehož funkce nebudu využívat.

Děkuji všem, kteří poradí konkrétní produkt či odkaz např. na Heurece / Alze, Mallu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24744
10.9.22 10:13

Čau :-) já to s domácími ntb řeším tak, že je mi líto za lepší dát 20+, takže v případě potřeby číhám na nové repasy na bazoš. cz, je tam pár lidí, co se tím profi zabývá a za pětku máš předělané dělo Lenovo s původní cenou kolem 30… vždy mi tyhle ntb nejméně 5let spolehlivě a rychle chodily, navíc tam často dávají i nové baterie (ale my máme všude možně místa na chalupě i doma a obvykle je máme v zásuvce)
miluju tu rychlost a spolehlivost, Nikdy bych dýl jak pár vteřin na načítání nečekala, to mne drtí :-)
pokud do toho půjdeš, pošli ten inzerát tomu svému it kámošovi (třeba 2-3) mezi kterými se budeš rozhodovat, hlavně kvůli oper. systému, kapacitě apod., taky dávej bacha, aby byl nainstalovaný základí SW a Základ je pročíst recenze uživatele a zásadně tohle nekupovat od člověka, který tam nemá historii..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66800
10.9.22 10:14

@Lucy75 repasy kupujeme na gigacomputer.cz. Maji kamennou prodejnu v ostrave, dvouleta zaruka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24744
10.9.22 10:16

@matkabagristy jj, taky jsem se u nich rozhodovala ;) za mne je to jak ekologičtější, tak mnohem ekonomičtější cesta… navíc mé zkušenosti s nimi jsou fakt skvělé, tenhle mám asi 5 let a ještě se neobjevil Nejmenší problém.. minulý taky tak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2169
10.9.22 10:24

Tak si o tom něco přečti zrova na té alze. Mají to tam celkem slušné.
Určitě bych brala ssd pevný disk.
Pokud budeš mít na výběr, tak dedikovanou grafickou kartu, ale to nevím, zda v této cenové relaci bude. Ta cenová relace není úplně tragická, budeš si nejspíš vybírat z těch kancelářských řad, které jsou na to, co píšeš, dostačující.
Doporučují operační pamět 8 GB, ale pokud bude v cenové relaci na výběr, volila bych 16.
Budeš muset asi obětovat možnost nějakého rozšíření, ale to mi v dnešní době přijde stejně jako zbytečnost, pokud člověk fakt nekupuje nějaké nadčasové dělo. Procesor alespoň tak i5.
U všeho teda pozor na nějaké řady s problémem s bezpečností, na to mě upozornil už známý ajťák a nebylo to vubec od věci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3563
10.9.22 10:36

Já jsem dceři vybrala tento https://www.tsbohemia.cz/…d395431.html . Jestli je dobrý nevím, ale snad ani.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
10.9.22 10:38

Zkuste tera.cz. mají tam i nějaké opravdu nedrahé po volebních komisích- teda budou.
Ale neřeším parametry, jen jako inspirace:
 https://www.tera.cz/…d897736.html?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11309
10.9.22 10:56

Repas v žádným případě, berte tohle:

https://www.hpdecin.cz/…-ssd-win10he

Podsvícená klávesnice, 3 roky záruka, Ryzeny 5000 mají vyšší výdrž na baterku než Intely 11. generace, procesor je čtyřjádro s osmi vlákny, takže výkonu budete mít na roky, a hlavně - má Windows 10. Bohužel, už se doprodávají, tak moc neváhejte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11309
10.9.22 11:33
@Vermun píše:
Já jsem dceři vybrala tento https://www.tsbohemia.cz/…d395431.html . Jestli je dobrý nevím, ale snad ani.

Je velmi dobrý.

HP - řada 250/255 plastáčci, Probooky 450/455 líp zpracované, víc USB, delší záruka

Asus - u nich mi vadí, že i u NTB za 20 tisíc máte jen jedno USB 3.0, ale dvě USB 2.0.

Lenovo - nevím, jak dnes, ale v minulosti měla řada Ideapad příšerný servis v Německu/Polsku.

Acer - super servis, pokud chcete kompaktní 14" (nemá numerický blok), berte Swift 1/3, jsou celokovové.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3563
10.9.22 11:35

@Ploskutáček děkuji. Tak snad bude dobře sloužit. 🙂

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2021
10.9.22 11:54

Moc dekuji všem za reakce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6659
10.9.22 11:59

Mně mému letitému notebooku, který už taky začal být nesnesitelně pomalý, přidal manžel nový ssd disk (investice asi 4 tisíce), na kterém teď běž systém (je na místě, kde byla CD mechanika) a zas šlape jako hodinky. Takže to by taky mohlo být low-cost řešení. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11309
10.9.22 12:10
@klamonožka píše:
Mně mému letitému notebooku, který už taky začal být nesnesitelně pomalý, přidal manžel nový ssd disk (investice asi 4 tisíce), na kterém teď běž systém (je na místě, kde byla CD mechanika) a zas šlape jako hodinky. Takže to by taky mohlo být low-cost řešení. ;)

Pravda. Ať tazatelka napíše přesný typ původního notebooku, třeba by ho SSD nakoplo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2021
10.9.22 12:19

@Ploskutáček
Je to nějaká Toshiba. :oops: nejsem teď doma. Ale je to fakt krám, byť sloužil dobře a dlouho. Fakt chci nový.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
93
10.9.22 13:07

A co máš teď za notebook, konkrétní model?

Nejjednodušší je jít do konfigurátoru obchodu nebo srovnávače a zadat parametry. Do 15k se dá určitě sehnat model s 16 GB RAM, což by mělo udržet plynulý chod v neustále rostoucích paměťových nárocích a počtu běžících aplikací. S numerickou klávesnicí se bude jednat 15 palcový displej. Typ displeje v této cenové kategorii IPS nebo VA, přičemž IPS je o něco lepší. Disk by měl být SSD 512 GB, podrobnosti u něj řešit nebudu. Procesor min. 4 jádrový/8 vláken. Přichází nové generace a vyprodávají se modely s AMD 5000, nebo Intel řady 11 nebo 10. Potom asi se jen podívat, kolik a jaké typy usb portů notebook má (záleží na tvých potřebách), asi budeš používat Windows, tak aby byl kompatibilní s Windows 11. HD webkamera (720p), pokud komunikuješ přes video, taky není k zahození. Tak napiš, co tě zaujalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák