Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
dcera chodí 2.rolem do školky, nikdy nebyl problém, našla si kamarády, s ucitelkami spolupracuje, učitelky si jí chválí. Teď ale začal problém, naše školka nutí děti do spaní. Musí spát od 11:30 do 14:00, naše už po obědě nespí a teď z toho začíná mít trauma a denně pláçe a prosí mě, abych pro ní chodila po obědě. Řešila jsem to s učitelkou, ta mi řekla, že spát musí, že by řešila ostatní a kdyby ostatní viděli, že si třeba kreslí u stolu, chtěly by taky. Ptala jsem se, jak to dělají u předškoláků, prý nijak a musí taky spát. Ptala jsem se maminek a ty říkají že jim pak děti usinaji večer v 11h.
Já jsem z toho špatná, z dítěte, které chodilo rádo do školky je teď uzliček nervů. Chodím na půl úvazek, takže ji po obědě můžu vyzvedávat, ale někdy bych potřebovala zůstat v té práci dýl.
Manžel mi říká, ať se na to vykašlu a malou vyzvedavam po obědě, taky mu to je líto.
Učitelky a kamarádky mi tvrdí, že na ní mám být tvrdá a nepovolit, že se musí přizpůsobit pravidlům a tímhle jí rozmazluju ![]()
Co byste dělali na mém místě? Ona celkově má problém spát i v jiném prostředí, cítí se bezpečně doma. Bude to velký problém do budoucna? Děkuji
A usne? U nás spousta dětí prostě neusne a poslouchají pohádku, nebo jen leží, přemýšlí, odpočívají…
Jako nutit nespící dítě denně dvě a půl hodiny ležet na lehátku, to už na slušné trauma je.
Nenutila bych jí a vyzvedávala po obědě nebo našla jinou školku. 2,5h je hodně, u nás to bylo jen 1,5h.
Učitelky si to usnadňují, aby měly volno
U nás je klid 12.30-14.30 s tím, ze všichni lehnou a odpočívají, spát nemusí. Predskolaci cca po půl hodině, kdy už ti co potřebuji spi, si jdou malovat nebo dělají nějaké úkoly. Kluk většinou chodí taky. Od září jim usnul jednou před Vanocema a učitelka mi to vyprávěla úplně v šoku ![]()
Zapomněla jsem dodat, že neusne ani doma. Dokonce už ani v autě, když jedeme na výlet. Večer ale chodí spát v 19:30
Pust se do boje, pokud to dokazes. Skolka nesmi deti ani nutit lezet, natoz spat. Na toto tema se vyjadroval i ombudsman. Pohrozit inspekci, stezovat si u zrizovatele.
Pani ucitelka tam ma dalsich 20 deti, vsechny deti maji stejne podminky. Nemuzete po nich chtit, aby Vase dcera si mohla malovat ci delat neco jineho, bylo by to nefer vuci ostatnim detem, nezvladatelny pro pani ucitelku a hlavne by si pak takhle,,diktoval,, kazdy rodic. Spat preci nemusi, muze pouze lezet a odpocivat. V tomhle veku dle meho nazoru ty deti odpocinek i jeste potrebuji-at uz vylozene usnou nebo jen polehavaji v postylce a jsou v klidu. Tot k tomu, jaky je system. Pokud s tim nesouhlasite, berte ji holt domu, opravdu nemuzete cekat, ze se Vam budou prizpusovovat, to snad ani opravdu nejde. Mne osobne ani tak nevadi tohle, nelibi se mi jine veci, proto syn do skolky holt nechodi a nebude chodit(az do povinne dochazky)vubec.
@Emmi02 co je to za školku, že chodí spát už v 11:30? V kolik mají oběd? A vyzvedávání po obědě znamená, že pro ni musíš přijít do 11:30? To se školka nachází ještě v hluboké totalitě nebo kde? V žádné školce nenutí děti spát, taky jak chceš donutit někoho spát, když se mu spát nechce… to nechápu. Domluvila bych se s ředitelkou, že spát nemusí, ale je fakt, že alespoň hodinu by ležet a poslouchat pohádku mohla.
@Elisaaa Ale ano, muze. Rika to dokonce ramcovy vzdelavaci program, skolni inspekce i ombudsman. Jak si to skolka zaridi, neni problem zakladatelky.
@Elisaaa píše:
Pani ucitelka tam ma dalsich 20 deti, vsechny deti maji stejne podminky. Nemuzete po nich chtit, aby Vase dcera si mohla malovat ci delat neco jineho, bylo by to nefer vuci ostatnim detem, nezvladatelny pro pani ucitelku a hlavne by si pak takhle,,diktoval,, kazdy rodic. Spat preci nemusi, muze pouze lezet a odpocivat. V tomhle veku dle meho nazoru ty deti odpocinek i jeste potrebuji-at uz vylozene usnou nebo jen polehavaji v postylce a jsou v klidu. Tot k tomu, jaky je system. Pokud s tim nesouhlasite, berte ji holt domu, opravdu nemuzete cekat, ze se Vam budou prizpusovovat, to snad ani opravdu nejde. Mne osobne ani tak nevadi tohle, nelibi se mi jine veci, proto syn do skolky holt nechodi a nebude chodit(az do povinne dochazky)vubec.
Já nechci aby se mi učitelky nebo školka prizpůsobovala, ptám se na radu, jestli je velký problém, že jí jakoby ustupuju a budu jí brát domů. Kdybyste viděla, jak je z toho nešťastná pochopila byste
Tak spat určitě nemusí, k tomu ani donutit nelze. Ale musí ležet a být ticho. Což chápu, je jasný, že když jednomu povolí kreslit, budou to chtít všichni, i ti, co normálně spí. Pak si přijdou stěžovat jejich rodiče, že mají spat a ne si kreslit. C9 se třeba domluvit, že až všichni usnou, tak si může na lehátku prohlížet knížku, skládat puzzle atp… budou už všichni spat, takže nikoho nestrhne, a bude to mít dovoleno jen tehdy, když bude ticho, což se velmi rychle dobrovolně naučí. Já mám v plánu takovou dohodu příští rok, kdy naše děti budou muset chodit po spa, přičemž jeden je adhd a druhá nespí od roka a čtvrt… snad to projde.
V kolik mají oběd když už 11:30 spí?? A kdy stihnou jít ven?? Zkus napsat denní režim školky(v kolik se vyzvedávaji děti po obědě?.. jako 2,5 hod ležet když nejsou ani pořádně unavení:( povhybuju že stihnou být 2 hodky dopo venku. já bych si stěžovala na zřizovatele pokud se skolkou není řeč.
@roba18 píše:
@Emmi02 co je to za školku, že chodí spát už v 11:30? V kolik mají oběd? A vyzvedávání po obědě znamená, že pro ni musíš přijít do 11:30? To se školka nachází ještě v hluboké totalitě nebo kde? V žádné školce nenutí děti spát, taky jak chceš donutit někoho spát, když se mu spát nechce… to nechápu. Domluvila bych se s ředitelkou, že spát nemusí, ale je fakt, že alespoň hodinu by ležet a poslouchat pohádku mohla.
Bohužel, je to tak. V 11:20 jsou po obědě, pak si jdou umýt ruce, vycurat a v 11:30 se jde spát a nebo domů. Byla jsem z toho taky hrozně překvapená. Ale učitelky jsou super, je teda pravda, že jsou starší
Náš syn taky nechtěl ve školce spát, ale dalo se domluvit s učitelkou, že si bude moci malovat ve vedlejší místnosti. Nechápu, proč to v některých školkách je problém… ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.