Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Pokud dítě chce a je možnost vyzvedávání ze školky po obědě, tak určitě nejde o rozmazlování. Dcera chodila do školky 4 roky a spala tam pouze 1×.
@Anonymní píše:
Tak u nás ve školce je spaní od 12.30 a odhaduji tak do 14.00. Všechny děti si jdou lehnout a když nechtějí spát, tak jenom leží a odpočívají. Možná je u nás rozdíl tím, že je to třída předškoláků. Náš syn neusne prý nikdy, tak si ho bere asistentka do místnosti dolů, kde mají herničku a procvičuje s nim logopedii. Což jsme naprosto spokojený s jejich přístupem.
To je naprosto úžasné. Závidím. Naše malá taky není zlobive dítě, stačily by jí pastelky nebo kniha
@Svistice píše:
@Emmi02 Obrátila bych se na fest na inspekci. Protože tohle Jílka opravdu nemůže vymáhat a před pár lety ti třeba naší školce v inspekční zprávě bylo vytčeno, že nespicí děti nemají možnost jiné činnosti.Btw, spaní od 11? V kolik obědvají? U nás jdou v těch 11 ze zahrady, pak jdou jist, po O se vyzvedava12-12:30.
Spí od 11:30, v 11:20 jsou již po obědě
@Janča6 píše:
Necetla jsem vsechny reakce. Ale pro ty, kdo tady pisete, ze kdyby ucitelky holce dovolily si kreslit, tak by to chtely i jine deti a rodice by si stezovali, napisu, jak je to u nas ve skolce. Vsechny deti se po obede prevleknou do pyzama a lehnou si. Pani ucitelka precte pohadku. Kdo neusne, muze zustat lezet, nebo si jit potichu hrat - kreslit, strihat, prohlizet knizky. Toto je podle me idealni pristup. A ucitelky se tem detem, ktere neusnou, nemusi venovat, takze take maji “volno”.Jinak nase holky davno nespi po obede (cca od 1,5 roku), ve skolce usnou vyjimecne a stejne vecer pouze vyjimecne usnou pred 22.
Zakladatelko, zkusila bych navrhnout system, jaky je v nasi skolce. A kdyz to neprojde a nemas naturu na stezovani, tak holt dceru vyzvedavat po obede. Toto nepovazuji za rozmazlovani. Dobre si pamatuju, jak mi bylo, kdyz jsem musela ve skolce mit cca 2 hodiny zavrene oci a ani se nehnout. Beru, ze se dite musi naucit respektovat jista pravidla. Ale zrovna toto pravidlo bych mezi takova nezahrnovala.
To je skvělý přístup. Navrhla jsem, že by vydržela u stolečku si kreslit nebo něco a prý neexistuje
@Emmi02 píše:
To je skvělý přístup. Navrhla jsem, že by vydržela u stolečku si kreslit nebo něco a prý neexistuje
Ale ne hned na zacatku “spani”. Zkus se jich zeptat, jestli nepujde, ze az kdyz opravdu neusne, tak potichu vyleze z luzka a pujde si kreslit. Aby proste nestrhla i dalsi deti.
A to je nějaká vesnicka školka? To i ráno začínáte nějak dřív? Jinak chápu třeba hodinu polední klid. To je myslím i zdravé, aby se dítě, které teda třeba už nespí naučilo být v klidu, ale 2,5 hodiny bych nedala ani já 🤔. Pak ten den ve školce je vlastně dost zkrácený. Stíhají vůbec chodit ven a mít nějaký program? Tak dlouho ležet a nic nedělat přeci dítěti nic nedá, ten čas by šel využít i efektivněji.
@Emmi02 píše:
Spí od 11:30, v 11:20 jsou již po obědě
To u nás jsou ještě venku, teprve ve 12 jdou do školky, polední klid od 13 do 13.20,kdo usne, má hodinu. Ve 14 hodin se už svačí a ve 14.30 mimo zimy zase venku na zahradě.
Děti se do školky schází do 9 hodin a odpoledne je možnost vyzvednout si dítě kdykoliv.
@Emmi02 píše:
Zapomněla jsem dodat, že neusne ani doma. Dokonce už ani v autě, když jedeme na výlet. Večer ale chodí spát v 19:30
Děti taky. Ty starší už trochu později, ale stejně stará mezi 19.30-19-45 ulehá. V jejím věku to měly starší děti taky tak.
Spí většinou do 7 do rána.
Tak až teď díky vám jsem narazila na články, že nesmí nutit děti do spaní. To jsem opravdu netusila. Ale nejsem ten typ, který by si stěžoval
Dvě a půl hodiny je dlouhá doba pro spaní, u nás spí cca od 13 do 14:30. V předškolácích si dítě mohlo číst, bylo fakt potichu a nezlobilo. Ostatní poslouchají pohádku a kdo usne, usne, a ostatní pak zase vstanou.
Co vím, tak obecně jsou k nespaní vstřícnější v soukromých školkách.
Být tebou, tak vyzvedávám po obědě. A po čase to zase zkusím se spaním.
@Emmi02 píše:
Tak až teď díky vám jsem narazila na články, že nesmí nutit děti do spaní. To jsem opravdu netusila. Ale nejsem ten typ, který by si stěžoval
Jste s muzem moc mekci
.
I v tom, ze si nechavate „nadavat“ od okoli, ze dcerku rozmazlujete.
Tak bud po vas budou vsichni slapat, nebo vam nezbyde, nez se nejak vymezit.
@Anonymní píše:
Upřímně z toho taky nejsem nadšena.
U syna to mají, že musí vyslechnout pohádku. A kdo nechce dal spát muže si prohlížet knížku na lehatku.
Syn usne, protože je unavený. A to je ten začarovaný kruh. Pak neusne dřív než ve 22-23 hodin. Ráno se mu nechce vstavat (6:30) je unavený a usne ve školce
To je moje černá můra. Zatím vyzvedávám po obědě, od září musím nastoupit do práce a děti tam budou muset být. Starší bude předškolák, po obědě nespí od dvou let a i v tomhle režimu vstává ráno v 7 a dřív jak v 21 neusne, někdy dělá v posteli blbiny klidně do 22. Nespavec. Jestli ve školce bude muset spát, jakože mi učitelka řekla, že za její směny děti leží, protože nemají jinou možnost, tak jestli usne, budeme chodit spát asi o půlnoci. ![]()
@K92 píše:
A to je nějaká vesnicka školka? To i ráno začínáte nějak dřív? Jinak chápu třeba hodinu polední klid. To je myslím i zdravé, aby se dítě, které teda třeba už nespí naučilo být v klidu, ale 2,5 hodiny bych nedala ani já 🤔. Pak ten den ve školce je vlastně dost zkrácený. Stíhají vůbec chodit ven a mít nějaký program? Tak dlouho ležet a nic nedělat přeci dítěti nic nedá, ten čas by šel využít i efektivněji.
Jsme malé město, soukromou školku tu nemáme, musela bych jí vozit cca 25km dál. Školka je od 6h, já vodím malou na 7:30. Na zahradu chodí cca od 9:30-10:30. Jinak jsme se skolkou spokojení i s programem.
@Petule030 Mě děti doma taky nespaly od dvou.
Nicméně školka jim připravila natolik zajímavý program, že obě děti (i kyž kvůli spaní ve školce držkovaly), tak tam z 90% usnuly.
U nás tedy odpočinek byl od cca 12:30-14:00, přičemž v té první části jim učitelky četly nebo pouštěly audiopohádku. Takže pokud někdo ani u toho neusnul, tak nějaké ležení v klidu hrozilo max. tu hodinu.
Pokud se sečla na spaní menší nespavá skvadra, učitelka jim pustila pohádku na videu. ![]()
A předškolákům pak po inspekční zprávě zavedli ta „nespavá odpoledne“.
Příspěvek upraven 11.02.22 v 08:50
@Emmi02 píše:
A kdo se za tvé dítě postaví, když ne vy jako rodiče?
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.