Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Už před více než 10 lety jsem pro první dítě hledala školku, kde se dodržuje jen zákonné hygienické minimum 20 minut odpočinku. Moje děti od 2 let přes den nespí.
Kdybych měla problém jako Ty a neměla možnost změnit školku, bez milosti bych to prohnala školským odborem a inspekcí.
Taky mám krátký úvazek, ale v době, kdy je ve školce polední klid. Pokud má kdo dítě vyzvednout, udělá to. Pokud není kdo, dcera nemusí ani ulehnout
Má taky 4,5 roku.
Práce bych se nevzdala. 2,5 hodiny jsou moc i na zařízení pro děti do 3 let. Vloni jsem vypomáhala v dětské skupině a i tam byla doba klidu hodinu až hodinu a půl-individuálně.
Tak u nás ve školce je spaní od 12.30 a odhaduji tak do 14.00. Všechny děti si jdou lehnout a když nechtějí spát, tak jenom leží a odpočívají. Možná je u nás rozdíl tím, že je to třída předškoláků. Náš syn neusne prý nikdy, tak si ho bere asistentka do místnosti dolů, kde mají herničku a procvičuje s nim logopedii. Což jsme naprosto spokojený s jejich přístupem. ![]()
@Lucie_Sx píše:
Jak ustupujes? Co je to za blbost?
Pomahas vlastnimu diteti, aby nebylo nestastne.Skolka nesmi deti nutit spat, klidne bojuj (idealne spolecne s ostatnimi rodici).
Pekne si to ucitelky ulehcuji.
To si taky s manželem myslíme, ale zatím jsme se nesetkali s porozuměním okolí ani učitelek. Prý moc rozmazlujeme a povolujeme a jednou se nám to vrátí. Takže je nešťastná dcera a i já mám pochybnosti.
Přemýšlela jsem, že mrknu po jiné školce, ale už má tady kamarády, tak nevím, abych ji nevzala ještě tohle
@VitaminC píše:
@sakota Zmenit praci nebo nahlasit reditelku zrizovateli.
To uz nektere udelaly. Reditelka ma zrizovateli zname a kamaradky a ucitelka dostala vypoved. A ja treba tu praci jako potrebuju a chci, i kdyz zrovna s timhle fakt nesouhlasim. Neni to tak jednoduchy, z pozice ucitelky.
@Emmi02 Obrátila bych se na fest na inspekci. Protože tohle Jílka opravdu nemůže vymáhat a před pár lety ti třeba naší školce v inspekční zprávě bylo vytčeno, že nespicí děti nemají možnost jiné činnosti.
Btw, spaní od 11? V kolik obědvají? U nás jdou v těch 11 ze zahrady, pak jdou jist, po O se vyzvedava12-12:30.
Upřímně z toho taky nejsem nadšena.
U syna to mají, že musí vyslechnout pohádku. A kdo nechce dal spát muže si prohlížet knížku na lehatku.
Syn usne, protože je unavený. A to je ten začarovaný kruh. Pak neusne dřív než ve 22-23 hodin. Ráno se mu nechce vstavat (6:30) je unavený a usne ve školce ![]()
@VitaminC píše:
@sakota Zmenit praci nebo nahlasit reditelku zrizovateli.
Proto by mi prislo fajn, kdyby ten podnet na zrizovatele a CSI prisel od rodicu, my jako ucitelky s tim u nas nezmuzeme nic.
@VitaminC píše:
@Elisaaa To je snuska kecu. Zadny rezim dodrzovat nikdo nemusi, kdyz nechce. Dneska ma mraky lidi volnou pracovni dobu, ruzne uvazky, smenuji, delaj nocni… A srovnavat deti s dospelyma je uplne mimo.
Ale to jste me spatne pochopila, ja nedavam do jedne rady deti a dospele, ja pouze rikam, ze se deti uz od mala musi ucit urcitym pravidlum a rezimu. Kazda rodina ma ty pravidla i rezim jiny, to ano, stejne tak i skolky, skoly, nasledne zamestnani. Ale vzdy a vsude nejaka pravidla preci jsou a to i v takove skolce, ktera vychazi ve vsem vstric. Nebo tu chcete tvrdit, ze pracujici clovek nemusi dodrzovat rezim-chodit na urcitou hodinu, dodrzovat dane pauzy, u podnikatelu napr. dodrzet urcity termin? Asi kazda mluvime o trochu jine veci ![]()
Necetla jsem vsechny reakce. Ale pro ty, kdo tady pisete, ze kdyby ucitelky holce dovolily si kreslit, tak by to chtely i jine deti a rodice by si stezovali, napisu, jak je to u nas ve skolce. Vsechny deti se po obede prevleknou do pyzama a lehnou si. Pani ucitelka precte pohadku. Kdo neusne, muze zustat lezet, nebo si jit potichu hrat - kreslit, strihat, prohlizet knizky. Toto je podle me idealni pristup. A ucitelky se tem detem, ktere neusnou, nemusi venovat, takze take maji “volno”.
Jinak nase holky davno nespi po obede (cca od 1,5 roku), ve skolce usnou vyjimecne a stejne vecer pouze vyjimecne usnou pred 22.
Zakladatelko, zkusila bych navrhnout system, jaky je v nasi skolce. A kdyz to neprojde a nemas naturu na stezovani, tak holt dceru vyzvedavat po obede. Toto nepovazuji za rozmazlovani. Dobre si pamatuju, jak mi bylo, kdyz jsem musela ve skolce mit cca 2 hodiny zavrene oci a ani se nehnout. Beru, ze se dite musi naucit respektovat jista pravidla. Ale zrovna toto pravidlo bych mezi takova nezahrnovala.
@Emmi02 vzdyt kamarady uvidi pres dopoledne, kolektiv si uzije a odpoledne uz budete spolu. Prace Vam to umoznuje, takze bych ji brala domu. A jako rozmazlovani to urcite neberte, kor jestli jste presvedcena, ze je to pro ni spravne, vy ji znate nejlepe. Kolikrat ja uz si vyslechla, ze kdyz budu delat to a to, ze bude maly rozmazleny. Kupodivu na vsem se domluvime, neznam vztekani, ruzne sceny, apod.-prikladam to tomu, ze v nas ma proste duveru a vi, ze mu vyjdeme vstric a pokud to nejde, najdeme spolecny kompromis. A NE, nezneuziva toho ![]()
@Elisaaa No rozhodně není normální chtít po předškolákovi dvě a půl hodiny ležet a čumět do stropu.
U nás pak třeba po předškoláky zavedli 2× nebo 3× tydne jen odpočinek ve tride jako je pak ve druzine.Bwz převlékání a bez spaní.
U nás bohužel taky. Všechny děti včetně předškoláků (a to je některým už sedm), musí hodinu a půl minimálně ležet, když neusnou. Nechápu.
školka je super, i učitelky, ale tohle mě fakt štve. Chtějí mít holt chvíli klid. To nemluvím o tom, v kolik pak malej chodí spát večer. ![]()
@Svistice ano,dve a pul hodiny jsou hodne, s tim s Vami souhlasim, to jsem v prispevku prehledla. Reagovala jsem pouze na,,nutnost,, lezet.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.