Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím, mám dotaz. Náš malej (měsíc) nechce dudlík. Ze začátku si nechal jedině dudlík od Nuku, teď už ani ten. Když mu ho dám, tak se šíleně zamračí, začne řvát a vyplivne ho. Když řve a dám mu ho, tak chytne úplně hysterák. Mě to ani nevadí, nepříjde mi, že by mu chyběl. Usne vcelku v pohodě. V noci se budí jen na jídlo. Ale máma, babička a tchýně
pořád do mě hustěj, že dudlík mít musí, že si tímhle na sebe šiju bič a ať mu ho dám do medu atd. Občas, tak jednou za týden se povede, že si dudlíka nechá a třeba s ním i usne. Jen by mě zajímalo, jak to tedy je. Opravdu nastanou nějaké problémy, když dudlík mít nebude? ![]()
neblázni, to víš že žádný problémy nenastanou…u nás je to teda naopak, tchýně s používáním dudlíku nesouhlasí (její problém), syn ho má (na usínání, někdy ho vyplivne, někdy si ho nechá), ale ještě jsem neslyšela, že by to byl problém, když dítě dudlík nemá. Tak prostě ho nechce a hotovo, třeba jednou ho chtít bude (já vzala dudlík na milost v půl roce, zato pak jsem musela dudlat furt
) a když ne, tak Ti aspoň odpadne za rok, dva, odnaučování. Vůbec to neřeš, malej si to rozhodne sám.
Problémy nenastanou, moje dcera ho nechtěla do 3 měsíců, ale ona byla hodně uplakaná, takže jsme většinou někam šli s „muzikou“ pak si ho vzala a byl latý klid. Ale plno miminek ho nemá, pokud nemá potřebu tak bych asi nenutila, jinak jestli chceš, tak nedávat do medu, ale nakapat na něj kapičky na prdíky, tak to dělali u nás na neonatologii, aby se děti naučili na dudlík. ![]()
Ahojky,já dudlík třeba dávat vůbec nechtěla,ale když jse mviděla,že cpe do pusy ruce,začala jsem ho na něj učit,ale bylo to taky později (kolem měsíce).Nechalabych to spontánně…Přijde mi,že je lepší dudlík než ruka v puse,ale jsou děti,co prostě dudlík nepoužívají a uklidní se u prsu ![]()
Do medu určitě ne… Když jsem byla mimčo já, taky jsem dudlík nechtěla, tak mi ho naši neustále matlali medem. Dneska vidím med a obrací se mi žaludek… Když nechce, tak nechce, já bych ho nechala…
@copre.tinka já taky dávat nechtěla. Tak jsem byla i radši, že ho nechce
Ruce si zatím cpe do pusy jen když má hlad ![]()
Ja teda nechapu,proc nasilne nutit a ucit dite na dudlik.Byla bych stastna,ze ho moje dite nechce.Joo bic to je,kdyz v noci co hodinu vstavas k pulrocninimu zavislakovi a podavas dudlik,ktery plive a zaroven bez nej nezabere.
vem dudlik namoc ho do medu a nacpi mame, tchyni, babicce do pusy, a at se prijdou za par mesicu ukazat co jim to udelalo se zubama
.
bic si nesijes, nemuzes mu nutit co nechce. Dudlicek je podle me docela prospesna vec, ale nektere deti proste nejsou dudaci a dudat nepotrebujou. Tomu aby se predeslo dudani palce, tak tomu stejne nezabranis - vlastni zkusenost ![]()
Kristova noho dudlík do medu uááááá
![]()
Obě moje děti byly bez dudlíku a nijak jim nechyběl. Zkusila jsem jim ho dát - podumlaly a vyplivly, násilím jim ho nutit , no taková macecha teda nejsem.
Tchýně a vůbec příbuzenstvo bych s těma kecama poslala pěkně tam kam slunce nesvítí. ![]()
Jé, vůbec. Pokud ho nechce, nedávej, aspoň nebudeš muset horkotěžko odnaučovat. Můj mladej ho též nechtěl, tak jsem ho nedávala a bylo to upa v poho. Navíc namáčením do medu max zaděláš do budoucna problém se zoubkama a i s jídlem, bo bude vyžadovat sladké. Určitě za mě nedávat, nenutit, dudlík není nezbytnost, pro Tebe výhoda, nebudeš muset odnaučovat ![]()
Nám budou zachvilku 2 měsíce a jsme stále bez dudlíku..
taky ho nějak nevyhledává a ani jsem ho nezkoušela
a jsem i docela ráda…
Sice se mě mamka a tchýně taky ptaly.. ale nic neřekly..
![]()
Já první dceři dudlíka nutila, protože to byl řvoun neuvěřitelný. Chytla se v 8mi měsících, kdy jí rostly horní zuby.
Druhou dceru jsem na dudlík naučila ve 2,5 měsících, když mi začala usínat s palcem v puse.
Pokud je dítě spokojené, dudlíka bych také nedávala. Ale já za něj u obou holek nakonec byla šťastná.
Pokud zvládáte řev bez dudlíku, tak bych mu ho vůbec necpala…Aspoň nebudeš muset za dva roky vymýšlet jak mu ho vezmeš. Můj bratr byl bez dudlíku a nic se mu nestalo:) Já bych byla šťastná kdyby naše Nelly dudlík nechtěla. Bohužel ho vyžaduje i přes den:(
bud rada, ze dudlik nechce… pak nebudes mit problemy s odbouravanim…
Rozhodne z toho zadne problemy mit nebude. Jenom dej pozor, aby si necucal palec, protoze palec neodbouras tak snadno… ![]()
Ale na „babicky“ v tomhle nedej… A do roka uz vubec ne med…
![]()
Proč by mělo vadit, když dítě nechce dudlík?
Já s bráchou jsme vyrostli bez něj a máme krásné rovné zuby a žádná traumata z té doby ![]()
Dcerce jsem ho primárně dávat nechtěla, ale když ještě v porodnici řvala k neutišení, sestra jí ho vrzla, malá po něm chňapla a hned usnula, tak ho má. Ale pěstičkám v puse to rozhodně nijak nebrání ![]()
Ale i tak jí ho dávám, jen když sama chce nebo potřebuje uklidnit, preventivně při položení do postýlky jí ho rozhodně necpu.
Dospěla jsem k názoru, že některé děti dudlíkové jsou a jiné prostě ne.
Teď jsem dostala nějakej luxusnější dudlík, byl u něj i návod k použití, no a první věta - nikdy dětem dudlík nenuťte, pokud ho samy nechtějí!
A s medem, no fuj, to se dneska ještě někde dělá?
Kromě katastrofálních následků na první zoubky je to taky velice silný alergen a pro takhle malé děti absolutně nevhodný.