Nutit prvňáka do úkolů?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
33005
17.2.22 21:41
@Sonmi píše:
Zaplaťpánbůh, my teda moc boje nemáme. Kluk je naučený, že ho po příchodu ze školy nepustím si hrát, dokud nemá úkoly udělané, prostě „nejdřív práce, potom zábava“. Ale u nás jsou úkoly otázka pěti max deseti minut - dva řádky v písance a jedno cvičení ve slabikáři.

To u nás dítě vysmrklo úkol taky za 5 minut.
Ale předcházela tomu 45 minutová scéna, proč to musí dělat, je to k ničemu, nuda, dělat to nebude, lital penál, trhaly se pracovní listy.. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
17.2.22 21:44

Jsem si je tedy naučila, že úkoly a povinnosti udělají hned, když přijdeme/ přijdou domů. Dokud mají energii. Sedávali jsme v kuchyni u jednoho stolu a fungoval studijní kroužek. Každý to své splnit. Pak je čas na kroužky nebo kamarády, různé volnočasové aktivity. Čím později nebo po kroužku, tak jsou unavení, otrávení a byl taky problém.
Už spíš těžíme. Jak bylo nekompromisně nastaveno, tak to funguje dál. Už chodí sami a dřív domů. Než příjdu, tak mají hotovo a jdou ukázat ke kontrole a na podpis.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
17.2.22 21:47
@tulipán píše:
Jo, fakt, každý den 6 nových stran. Dnes ještě básen, písanka dvě strany. Také mě to drásá. Jen, než každou stranu podepíšu. :mrgreen: Ale ono mu to jde krásně, ale vzteknout se musí. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Mám ho ráda a doufám, že si odpočine a zase uklidní :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:. Za 4 roky pojedu 3. prvnáka :pankac:

Hele, tak tohle je docela dost extrém. Nemyslím, že by se mi to líbilo - a to jsem spolupracující rodič zaměřený spíš na výkon než na prožitky. :mrgreen: Ambiciózní matka, jak mi bylo řečeno. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
17.2.22 21:48
@tulipán píše:
No, to se budeš muset zeptat jí, k čemu jí to je. :lol: Rozumím, jak to myslíš ;) :kytka:. Myslím, že se tady obecně na domácí přípravu dost kašle, tak na to tlačí. Na schůzce obecně peskovala, že penály prázdné, tužky tupé, úkoly neodevzdané…Tady je dvojtřídka, takže na procvičování v hodině není tolik prostoru. Určitě to má vliv. Starší kluk to měl podobné a to byl na jiné škole.

No jestli ty neodevzdané úkoly a možná i ty další resty nejsou způsobené právě tím, že jim toho navalí na doma moc. Ono když je člověk, a tím spíš dítě, zahlcený, tak prostě rezignuje na splnění všeho. Mě teda množství vašich úkolů taky dost zaráží, i když s dvoutřídkou nemám zkušenosti, ale my máme úkolů tak polovinu až třetinu toho, co vy a to bychom měli mít také více domácí přípravy, protože děti chodí na sportovku, kde je množství hodin tělocviku na úkor 1h ČJ za týden, takže musí jet v učivu svižněji.
Těch 6 stran čtení denně mi taky přijde moc. Ani ne tak v týdenním souhrnu, ale ze dne na den mi to přijde šibeniční. Náš prvňák čte také velmi slušně, čtení kromě slabikáře mají nepovinné, za odměnu (razítka, obrázky), tak valí už několikátou knížku, ale jsou dny, kdy nečte vůbec, protože má kroužek a vrací se z něj v 7h večer. To už vidím, že fakt nemá smysl, aby nad něčím seděl a mžoural do toho. O víkendu to pak dožene a přečte si třeba celou kapitolu. U vás děti nemají odpolední kroužky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
17.2.22 21:57

Na říkanku mají prvňáčci u nás většinou týden.
V pondělí se jim říkanka zadá a do dalšího pondělí mají libovolně čas. To má i druhák. Někdo je mini Hujer, takže naběhne druhý den, že umí. Někdo si nechá čas.
Jak potřebují. Diktát se teď u prvňáků píše častěji (běžně 1× týdně klasika). Zkusil se s nimi i běhací diktát a to je prostě top. Baví je běhací diktát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16448
17.2.22 21:59
@SAJ píše:
Hele, tak tohle je docela dost extrém. Nemyslím, že by se mi to líbilo - a to jsem spolupracující rodič zaměřený spíš na výkon než na prožitky. :mrgreen: Ambiciózní matka, jak mi bylo řečeno. :D

Jak to tady čtu, tak ano. Ale jak jsem psala výše, starší kluk to měl podobně, na běžné škole jinde, tak funguju a motivuju v domnění, že je to standard :lol:. Koukám, že má synek asi právo být přetažený :think:.

ALE je pravda, že čte krásně (ale vybralo si to daň). :mavam:

Minulý rok prvnáčci byli doma a ředitelka nikomu v pololetí (současným druhákům) nedala za 1. Možná tlačí, kdyby náhodou byly děti zase doma, těžko říct. Staršího má na aj a jedou 15 slovíček a 3 testy týdně, je drsná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15313
17.2.22 22:00
@tulipán píše:
Jo, fakt, každý den 6 nových stran. Dnes ještě básen, písanka dvě strany. Také mě to drásá. Jen, než každou stranu podepíšu. :mrgreen: Ale ono mu to jde krásně, ale vzteknout se musí. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Mám ho ráda a doufám, že si odpočine a zase uklidní :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:. Za 4 roky pojedu 3. prvnáka :pankac:

6 stránek každý den? To už mají ten slabikář přečteny, tam i zpět několikrát :mrgreen: Moje prvnacka čte doma tak maximálně jeden odstavec i tak čte moc hezky. Když mají du z pisanky tak 3-4radky. Básničky se učili od začátku roku 3.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
17.2.22 22:01
@tulipán píše:
Jak to tady čtu, tak ano. Ale jak jsem psala výše, starší kluk to měl podobně, na běžné škole jinde, tak funguju a motivuju v domnění, že je to standard :lol:. Koukám, že má synek asi právo být přetažený :think:.

ALE je pravda, že čte krásně (ale vybralo si to daň). :mavam:

Minulý rok prvnáčci byli doma a ředitelka nikomu v pololetí (současným druhákům) nedala za 1. Možná tlačí, kdyby náhodou byly děti zase doma, těžko říct. Staršího má na aj a jedou 15 slovíček a 3 testy týdně, je drsná.

Promiň, ale jestli je tohle pravda, tak ta vaše ředitelka je psychopatka, kterou by měli od dětí hnát klackem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
17.2.22 22:07

@beruska9 U nás se to sice netýká úkolů, ale jiných povinností, ale nepovoluju a nutím. Hlídám tedy, aby toho měli přiměřeně (což u úkolů člověk neovlivní) a aby měli dost času na volnou hru a odpočinek, ale určité penzum povinností si udělat musí, i kdyby trakaře padaly. U nás hodně pomáhá to, že s nimi mluvím o tom, že já mám taky povinnosti, do kterých se mi nechce, že bych radši spala nebo dělala něco jiného, ale je to potřeba a pak mluvíme o tom, proč je to potřeba. Ne že by to zabralo zázračně, ale přijímají svůj úděl statečněji, nemají tolik hemzů a často se spokojí jen s otrávenou grimasou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16448
17.2.22 22:09

@Hoa Mai Ano, možná, těžko říct, já se s matkami nedružím, nevím, proč úkoly nezkontrolují, proč je nemají, poznámky jim nevadí… Já to neumím posoudit, nemám k tomu informace. Mám jen útržky. Třeba s jednou matkou se znám, chodíme na stejné kroužky a její chlapeček potřebuje dopilovat logopedii. Od ní vím, že na to “nemají čas”, od synů vím, že ředitelka stále podrobuje jejich chlapce dotazům, jestli včera cvičili a kdy budou zas. On stále odpovídá, že zapomněli. Ale to je jeden kus, jestli stejně přistupují k úkolům…Ale nechci nikoho soudit, nebydlím s nimi, nevím, jak to je doopravdy, jestli se jedná o hlubší problém…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16448
17.2.22 22:10

Jo a básničku mají do druhého dne. :lol: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16236
17.2.22 22:13
@Alušáček píše:
6 stránek každý den? To už mají ten slabikář přečteny, tam i zpět několikrát :mrgreen: Moje prvnacka čte doma tak maximálně jeden odstavec i tak čte moc hezky. Když mají du z pisanky tak 3-4radky. Básničky se učili od začátku roku 3.

Naše prvňačka má taky většinou 4 řádky v písance, 4 řádky nějakého opisu nebo 10 příkladů (nikdy najednou) a k tomu většinou každý den stránku ve Slabikáři. Ale taková ta čtyřverší ve Slabikáři ke každému písmenu se učí zpaměti a opravdu „recitují“. Paní učitelka s nimi potom hraje takovou hru na písmenka a ty básničky si pořád opakují, takže si je pamatují na všechna písmena, to jsem byla docela překvapená, že takto tu paměť trénují. Kromě toho měli na recitaci mít dvouslokovou básničku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16448
17.2.22 22:14
@Alušáček píše:
6 stránek každý den? To už mají ten slabikář přečteny, tam i zpět několikrát :mrgreen: Moje prvnacka čte doma tak maximálně jeden odstavec i tak čte moc hezky. Když mají du z pisanky tak 3-4radky. Básničky se učili od začátku roku 3.

Mají další výukové materiály, plus jim kopíruje. Ze slabikáře dělají denně 2 strany. Na každé písmeno se učí novou basničku, do druhého dne. Někdy ji říkají společně a někdy jednotlivě a známkuje. Děti ji mají rády.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2922
17.2.22 22:15

Taky jsem nutila. Včera jsem po třeťákovi už vzteky mrskla pastelku, ať si to vysvětlí paní učitelce sám, že to nemá a odešla jsem. Za půl hodiny přišel s hotovým úkolem. Prvňáka bych nutila, motivovala. Naše učitelka tvrdila, že výsledek prvňáků se hodně odvíjí od rodičů, takže asi tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
17.2.22 22:18
@Netopýr1 píše:
Taky jsem nutila. Včera jsem po třeťákovi už vzteky mrskla pastelku, ať si to vysvětlí paní učitelce sám, že to nemá a odešla jsem. Za půl hodiny přišel s hotovým úkolem. Prvňáka bych nutila, motivovala. Naše učitelka tvrdila, že výsledek prvňáků se hodně odvíjí od rodičů, takže asi tak.

A má naprostou pravdu (až na nějaké výjimky).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí