Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
A dát jí jídlo, že ho buď sní anebo bude o hladu? Zkoušeli jste jak dlouho vydrží hladovku.
Co nějaká pozitivní motivace, že sní co něco nového.
Já jsem dceři, zhruba v tomhle věku, pustila Zhubni nebo přiber děti. A běžně jsem se v její přítomnosti koukala na tenhle pořád. V každém díle vysvětlují co, způsobuje špatně stravování.
Sama pak začala normálně jist.
@Anonymní píše:
Ahoj maminky, jsem zoufalá z nejezení naší druhačky. Problém s jídlem má od miminka, vždy byl obrovský problém donutit něco alespoň ochutnat. A to je u nás běžně několik variant jídel. Většinu vařím já, občas je něco od babičky a teď zkoušíme školní jídelnu. A tragédie. Nechce pořádně jíst ani snídani, ani oběd, ani večeři, ani svačiny.
Příklad jídelníčku, co reálně sní:
Snídaně - 1/4 jablka, čaj
Svačina - pouze voda
Oběd - asi půl porce suché rýže (nesmí být ani politá šťávou nebo kontaminovaná zeleninou), ovocná šťáva
Svačina - 2 maliny, voda
Večeře - půl krajíčku chleba s půlkou plátku goudy, čaj
Takto žije už od června. Výjimečně se vyskytne lepší den, kdy sní třeba maličký plátek kuřecího.
Beru ji na nákup, ptám se, listujeme kuchařkou… vše je blééé a ani neochutná.
U doktorky jsme byly. BMI má v normě, takže zatím sledujeme, kontrola nás čeká na podzim. Je nejmenší ze třídy, v 7 letech měří 117 cm. Váží 19 kg. V souvislosti s jídlem často pláče.
Poraďte prosím, co dělat. Z pangaminu ji prý bolí břicho.
Výšku stravou příliš neovlivníš, ta je daná geneticky a váhu má podle mě i podle BMI celkem v normálu, tak je holt možné, že jí toho stačí méně. Ona není ani na nějaké dobrůtky, sladkosti? Co mléko? Džusy? Zkoušela jsi jí říct, že pokud nebude pořádně jíst, může skončit v nemocnici? Ví už, co jsou vitamíny, bílkoviny, tuky atd.?
Jíst takhle holka jen o pár let starší, už by se honila po psychiatrii pro poruchu příjmu potravy.
Gastro a pod. máte za sebou, jestli tam není nějaký fyzický problém/nemoc/neprůchodnost?
Rozmýšlela bych minimálně nějaké nutridrinky, případně třeba B komplex - ten zaprvé doplní nějaké ty vitamíny, za druhé podporuje chuť k jídlu.
Píšeš, že takhle jí od června - předtím jedla víc? Co jiného se u vás změnilo? Není to reakce na stres/rozchod/úmrtí v rodině, prostě nějaká psychická nepohoda?
A ona nemá hlad, nebo jí to nechutná, nebo má po požití jídla nějaké potíže (bolesti, průjem apod.)? Měl aby být schopná sdělit, co je problém. A chápat proč se musí jíst a jak je vhodné se stravovat.
Zkoušeli jste třeba seriál byl jednou jeden život? Pochopila i čtyřletá odmítačka masa, že občas si sousto masa dát musí, protože chce přeci vyrůst, mít svaly a sílu bojovat s těma žlutýma a modrýma. potvorama.
A jakékoliv béé ohledně jídla bych tedy doma zakázala. Je v pořádku, že něco nechutná, nicméně se nad tím nebude ofrňovat, nebude tu potravinu devalvovat a znechucovat to případně ostatním. V tomhle bych si na ní klidně i trošku drsněji došlápla. Zvlášť, pokud to třeba ani není ochotná ochutnat, ale už je to bléé a hnus… Není malé batole.
Jinak, upřímně, trochu bych zatlačila. Že když nebude jíst aspoň o trochu víc, tak tělo nebude mít živiny, vitamíny, energii pro učení, růst, že jí můžou padat vlasy, zhorší se nehty…
podat to po dětsku, ale říct jí, jak to je. Na třech lžících suché rýže a krajíčku chleba k večeři se fakt vyžít nedá.
Né jí začít vykrmovat jako husu, ale prostě tu dva kousance něčeho (maso, sýr, luštěniny, nějakou bílkovinu prostě), tu kousek ovoce nebo zeleniny.
Ani sladkosti jí nejedou? ![]()
Hlavně nenutit ![]()
Co lékařka na to? (že byla kontrola, a další máte naplánovanou, čtu) Doporučila něco? Dítě je vitální, v dobré náladě, dobře spí? Pije dostatečně? V rodině všechno při starém? A v pořádku?
Nejdriv bych to resila pres doktory.
Tohle muze delat i celiakie apod.
Co ciste domaci poctive vyvary na piti, to by nedala? Nebo smoothie.
Brala Dr krevní obraz? Nechutenství je spojeno s nedostatkem železa, špatnou funkcí štítné žlázy apod. Zejména, jestli nastala tato změna až nedávno. A též bych zvážila i poruchu příjmu potravy, dneska se s tím už léčí i sedmileté děti.
Sladkosti u nás moc nevěděl. Ale čokoládu, brumíky a podobně vyloženě nemá ráda. Výjimečně jí chutná jeden druh buchty. Jídlo jí prý nechutná. Není jí špatně, nebolí břicho, prostě nechutná. Teď nám doktorka předepsala B komplex, bereme ho týden a zatím žádná změna. Zhoršování je postupné. Bývají lepší období, ale teď od července je to opravdu hrůza. Změna v rodině žádná..
Několikrát jsem jí to vysvětlovala na koťátku, které jsme zachraňovali na jaře. Jak bylo malé, slabé, potřebovalo výživu. Dávali jsme mu speciální mléko pro koťata a pak maso a protože hezky jedlo, je z něj zdravá kočka. Vždy to odkrývala a tím to haslo. O nehtech a vlasech jsem jí taky říkala. Prý jí nevadí, když je bude mít ošklivé. Nezajímá ji to.
@Anonymní píše:
Sladkosti u nás moc nevěděl. Ale čokoládu, brumíky a podobně vyloženě nemá ráda. Výjimečně jí chutná jeden druh buchty. Jídlo jí prý nechutná. Není jí špatně, nebolí břicho, prostě nechutná. Teď nám doktorka předepsala B komplex, bereme ho týden a zatím žádná změna. Zhoršování je postupné. Bývají lepší období, ale teď od července je to opravdu hrůza. Změna v rodině žádná..
Několikrát jsem jí to vysvětlovala na koťátku, které jsme zachraňovali na jaře. Jak bylo malé, slabé, potřebovalo výživu. Dávali jsme mu speciální mléko pro koťata a pak maso a protože hezky jedlo, je z něj zdravá kočka. Vždy to odkrývala a tím to haslo. O nehtech a vlasech jsem jí taky říkala. Prý jí nevadí, když je bude mít ošklivé. Nezajímá ji to.
Skoro bych zvážila nějaké vyšetření na gastroenterologii, pokud nepomůže ten b-komplex. Jak zmínily holky - nutridrink a podobné by nevypila? Vyloženě jí říct, že to je medicína, aby nebyla nemocná a slabá a trvat na tom, že jeden denně vypije?
@Lucie_Sx Vývar vařím často. Většinou ochutná lžičku nebo dvě a víc ne. Pít bych to nezvládla ani já
Smoothie ji baví připravovat, ale nechutná jí.
@unuděná Snažíme se, ale rychle se unaví. Každý den aspoň hodinová procházka nebo projížďka na kole. Hřiště a podobné ji vůbec nebaví. Měla ráda plavání, teď to dlouho nešlo a posledně jí byla hrozná zima a od té doby se jí tam vůbec nechce.
Ahoj maminky, jsem zoufalá z nejezení naší druhačky. Problém s jídlem má od miminka, vždy byl obrovský problém donutit něco alespoň ochutnat. A to je u nás běžně několik variant jídel. Většinu vařím já, občas je něco od babičky a teď zkoušíme školní jídelnu. A tragédie. Nechce pořádně jíst ani snídani, ani oběd, ani večeři, ani svačiny.
Příklad jídelníčku, co reálně sní:
Snídaně - 1/4 jablka, čaj
Svačina - pouze voda
Oběd - asi půl porce suché rýže (nesmí být ani politá šťávou nebo kontaminovaná zeleninou), ovocná šťáva
Svačina - 2 maliny, voda
Večeře - půl krajíčku chleba s půlkou plátku goudy, čaj
Takto žije už od června. Výjimečně se vyskytne lepší den, kdy sní třeba maličký plátek kuřecího.
Beru ji na nákup, ptám se, listujeme kuchařkou… vše je blééé a ani neochutná.
U doktorky jsme byly. BMI má v normě, takže zatím sledujeme, kontrola nás čeká na podzim. Je nejmenší ze třídy, v 7 letech měří 117 cm. Váží 19 kg. V souvislosti s jídlem často pláče.
Poraďte prosím, co dělat. Z pangaminu ji prý bolí břicho.