Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Já_a_Kačí Celiakie mě nenapadala, děkuju, podívám se i na to (dyžtak ho píchnu až bude spát
) ![]()
@Žirafátko Ona je to taková choroba nechoroba, ale já šla o 5 kilo nahoru měsíc po nasazení diety, zkus to, myslim, že se to jmenuje biocard.
@Žirafátko píše:
@panenka87 no jemu je to dost jedno. Teď jsem mu volala, že bude potřeba ta krev, že ještě kouknem na tu štítnou žlázu…jenže on se naštval, že nikam nepůjde, že nutridrinky a vitamíny klidně, ale krev ani náhodou!![]()
Minulý rok zkolaboval a byl v nemocnici 14 dní, zřejmě kvůli tomu, že je tak hubený a prakticky nejí. Samozřejmě je tím pádem celý den unavený, k tomu má nějakou alergii, prostě děs běs!
Pardon, že to řeknu tak tvrdě, ale takový chlap je mi prostě k ničemu. Já ho moc miluju, ale teď jsem doma na rizikovým, mám 4letýho syna, dvě kočky, firmu a domácnost a je to záhul. Nedokážu si představit, že se mu NEDEJBOŽE něco stane a já se budu muset starat ještě o něho. (I když kdyby to bylo nutné, tak bych to samozřejmě udělala)…tohle mě fakt vyčerpává
No máš naprostou pravdu! Hlavně mě přijde, že máš toho na krku nějak moc
A ten strach o chlapa, to Ti vůbec nepřidá ![]()
@Žirafátko Kromě Nutridrinků existují ještě Fresubiny (Fresubin drink) taky 200 ml, pitíčko s brčkem. Je o půlku levnější… a mají i jiný příchutě, takže když se přejí příchutě NTD, tak máš i jiný. Tady jsou obyčejný, s vlákninou, s vysokou energetickou hodnotou, proteinový atd… třeba i višňový, čoko, vanilka, jahoda, broskev, cappuccino, oříšek. Dělají se i půllitrové flašky, ale nevím, jestli nejsou jen na vázaný předpis lékaře s metabolickým školením. To by Ti řekli v lékárně.
Nutridrink je čoko, karamel, vanilka, tropical, neutrál (hnus), a s vlákninou je banán jahoda, vanilka, pomeranč, co pamatuju. Někdo po obyčejným hodně kákoší a po vlákninovým se to upraví, někdo reaguje naopak na vlákninovej a obyčejnej mu sedí. Platí to i pro zácpu. Pak jsou i takové, co jsou jako džus (jahoda, jablko). Pak jak jogurtový mlíko - malina a citron-vanilka. Nutridrink Protein má navíc bílkoviny a ten je čoko, vanilka, lesní ovoce. Je pak ještě NTD krém (něco jako termix) vanilka, čoko, banán, lesní ovoce. A jsou i NTD COMPACT (menší balení, pro lidi, co neupijou ten objem, ale ty jouly tam jsou natlačený a ten compact je buď obyčejnej nebo i s těma bílkovinama. Příchutí asi taky 4 různé. Existuje ještě Fantomalt (prášek s joulama) a Protifar (prášek s bílkovinama) a to se dá přidat do jakéhokoliv jídla, omáčky, polívky a pití (no, nepřidáš to třeba do šunkafleků, ty jsou suchý, tam to nejde).
Příspěvek upraven 16.08.14 v 09:37
@danyk
mlouvám se, ale když jsem hledala ten Fresubin na netu, tak mi vyšly téměř stejné ceny. Nemáte nějaký odkaz na levnější?
@vokishka To mě mrzí, že jsem takto mystifikovala, ale má znalost byla z nemocniční lékárny a cena, jakou účtovali klinice. Tzn., že asi chtěli porazit NTD (porazíš akorát cenou, na chuťové preference pacientů management nebere ohled) a tudíž ho dali pro FN tak levně a tím pádem nám lékárna účtovala míň.
Zkus ještě Ensure a Prosure drink (na lekarna.cz je od 37 kč)
@danyk dík, ten Prosur je drahý, ale ten Ensure vypadá zajímavě. Omlouvám se za ten smajlík v předchozím příspěvku, ale skočil tam sám, asi jsem ťukla někam, kam jsem neměla.
@vokishka V pohodě, já ani nevím, jestli něco speciálního znamená. Jestli tu doplňkovou potřebuješ pro někoho nemocnýho, tak to lékař může napsat (nejsem si jistá ale odborností) a pak se platí jen část, něco přes dvacku (to bývávalo dřív, co pamatuju, změny neznám, jak nejsem v práci).
Resource drink je ještě, Nutrilac, Novasource… ty jo, málem se mi zavařil mozek. Jsou pak ještě speciální pro lidi s cukrovkou a pro lidi s proleženinama. Kdybys potřebovala, písni.
@danyk uvažuju, že dceři udělám menší „kůru“, má celiakii, alergie na potraviny, je hubeňoučká a co začala škola, zase zhubla. Potřebuju, aby aspoň vrátila kila. Ale je to drahé, chtěla bych, aby měla alespoň 1 denně, trochu zvětšit příjem kalorií.
@vokishka Jestli je malá, pod 6 let, tak pro děti je Nutrini drink (1 - 6 let) a Infantrini (od narození do 18 m a 8 kg). Obecně u dětí je lepší, když o tom ví a rozhodne dr, myslím, že Nutrini je na recept. U Infantrini nevím vůbec, ale asi taky je, bo je i pro ještě menší děti.
Ten prášek s joulama (Fantomalt) je volně prodejný a i mně (teda chlapečkovi) ho doporučovala dr. Náš mimouš je totiž momentálně váhově pod 1. percentilem. Snad je kolem 130 Kč, je i bez receptu a kamarádka ho pro svou stejně starou žížalku používá (na mou radu) a dr. jí to na gastru schválili.
Teď čtu, že začala škola, tak bude starší než 6 let.
@danyk k těm šesti přidat ještě 10, je na střední. Nutridrinky měla už na jaře, od lékaře. Od té doby jsme ale lékaře změnily, nevím, jestli by jí je napsal i ten nový. Měla ho 2× denně, ale slibovala jsem si od toho víc, když vezmu, že ho měla ještě navíc k jídlu, co měla 5 - 6 x denně. Jí i hodně ovoce, zeleniny, 1× týdně rybu, tak snad má dost potřebných živin, laborku měla začátkem léta taky OK, ale nějak mě ta její váha rozčiluje. A dětskou ještě víc. Má BMI pod 17.
@Žirafátko píše:
asi mu k tomu vezmu ještě nějaký komplex vitamínů
Nutridrink rozhodně, nic tím nezkazí, ale dala bych si pozor na to doplnění dalšími vitamíny v prášcích. Aby se nepředávkoval. (Už v těch nutridricích jsou vitamíny.)
Asi bych to konzultovala minimálně v lékárně, když už ne s Dr.
@danyk znovu jsem se dívala na nutridrink, je vůbec vhodný při alergii na mléko a všechny mléčné výrobky? (dcera netoleruje ani pitomý tvrdý sýr). Jestli se jí nakonec těma nutridrinkama neubližovalo, ještě jsme v té době o alergii nevěděli.
Tak jsem koukla znova a smůla, obsahuje soju, na to je taky alergická + veškeré luštěniny. Špatně se jí dělá jídelníček.
@vokishka zrovna jsem při sprchování do hlavy připlavila informace o podávání… které teplé, které zmrazit jako zmrzlinu, který se s kterým dá míchat na chuť atd. Tý jo, to máš teda komplikovaný. Omrkni podrobněji ještě NTD fat free (nebo označené jako juice)… ty jsou bez tuku, dle mě hnusně sladké, ty jsem ředívala vodou na půl. Na doplnění tuků je ještě Calogen - to je tuk (něco jako za dětství našich rodičů byl rybí tuk), je to drahý, ale dávkovalo se to na panáky.
No ale chodíte na gastro, tam nemají výživovou poradnu?? Protože takové složitosti, to je masakr. U nás dobře fungovaly nutriční terapeutky, takže když přišel někdo takhle složitý, tak se mu dělala dieta na míru.
Jinak já měla v 16 letech na 158 cm 42 kg a nemám žádnou chorobu; ale bylo to před 20 lety.