Porucha spánku u manžela

Anonymní
12.9.12 00:06

Porucha spánku u manžela

Už nevím, jak dál.

Můj manžel má náročnou práci, má toho moc, neumí relaxovat a myslím si, že tohle všechno se projevuje na jeho spánku. Už ani nespíme spolu v jedné místnosti, protože to nešlo.

V noci z ničeho nic vyskočí z postele, nebo skočí na mě, brečí ze spaní, bouchá do mě, třepe se, je politý studeným potem… Trvá to, než ho zvládnu probudit a on si potom nic nepamatuje. I když spím ve vedlejší místnosti, tak kolikrát přílítne s brekem náměsíčný, je úplně zmatený, kolikrát se ho až bojím :|

Máte s tím někdo zkušenost? Prosím, aby mi psali ti, co s tím zkušenost opravdu mají, dedukce co by se s tím dalo dělat nám moc nepomohou, už jsme ozkoušeli ledacos, manžel byl ve spánkové laboratoři, tam mu zjistili poruchu spánku, ale řekli, že se s tím pracovat nedá. Naše obvodní mu napsala přírodní léky, které bere před spaním, je to trochu lepší.

Ale já stejně vím, že se musí změnit to, co dělá přes den, měl by se naučit relaxovat a tolik se nepřepínat v práci :cert: Ale jak ho k tomu donutit??

Bral už i antidepresiva, ale k ničemu to nebylo :|

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2292
12.9.12 00:51

Zkušenost trochu mám, ale zabraly antidepresiva, a opravdu měsíční dovolená, pořádný odpočinek, a zkusila bych i nějaké bylinky. Zkoušel manžel léky na spaní?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
291
12.9.12 04:59

Zkoušeli jste Melatonin? Je to spánkový hormon co si tělo produkuju samo, ale někteří lidé ho produkují málo a nebo jsou příliš ve stresu a potřebují ho dočasně víc. Nevím jestli se už dá koupit volně v lékárně, každopádně se dá objednat přes internet.
V mém okolí ho bralo víc lidí a slyšela jsem jen chválu. V jednom případě to bylo hodně podobné tomu co popisuješ, jen to nebyl dospělý, ale patnáctiletý kluk. Noční běsy, chození po bytě a dočasná ztráta paměti, bylo stejné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14856
12.9.12 06:38

S temi nocnimi desy tedy zkusenost nemam, ono to je taky dost specificka situace :nevim:, ale s prepracovanosti jo. Manzel obcas takhle proste „vypne“ a lezi jak mrakota bez hnuti.
Snazim se ho nejak donutit aby odpocival - aspon jeden den v tydnu a nedelal do prace nic, moc to nejde :nevim:, ale tlacim co to da. Dovolena je taky v nedohlednu, ale i na tu ho musim dokopat. Antidepresiva bych tady docela rada videla aby bral, nebo to zkusil, ale zijeme v zahranici a on se o tom v cizim jazyce s nikym bavit nechce, vlastne vubec nechce cizim lidem vykladat svoje problemy :roll:.

Dalsi vec co mu chci poridit je namichat Bachovy kvetinove kapky na miru. Celkove nam hodne pomahaji, on take nejake ma, ale spis na soustredeni v praci a pomahaji mu, ja si nemuzu vynachvalit krizovky. Ale tohle chce jeste neco jineho. A to je jedina vec, co je ochotnej brat.

urcite to stoji za ozkouseni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13141
12.9.12 07:33

Ahoj, u nás to sice není o spaní, ale o sexu - nulová chuť. Má taky náročné zaměstnání. Táhne se to měsíce, relaxovat neumí, k odborníkovi nepůjde :-( Prej to musí zvládnout sám.
Proto by mě zajímalo, jestli se tu přepracovanost někomu podařilo vyřešit, když s tím dotyčný vlastně nechce nic dělat.
K psychologovi se chystám aspoň sama, abych se taky nezbláznila a nad bachovyma kapkama taky přemýšlím. Ale to by musel spolupracovat aspoň on-line a přesně popsat, co ho trápí. Ještě jsem mu to nenavrhla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.9.12 07:43

Zkušenost mám, několikaletou, v podstatě do písmene totéž, co popisuješ. Nechtěla bych to ale rozebírat, nechci aby mě někdo poznal. :(

• Citovat
  • Upravit
1961
12.9.12 08:13

Tak přesně s tímto má problémy náš soused (bydlíme v bytovce). Úplně chápu, jak ti musí být, protože i přes ty zdi je to něco strašného, jednou jsem se bála, že snad skočí z balkonu. Nejhorší bylo, že si dlouho nenechal vysvětlit, že má problém (a půlka domácností kvůli němu byla na rozvod). Je to prostě těžká spánková abnoe, u něj způsobená mnoha náhlými změnami v osobním životě (odchod syna, rozvod apod.). Pomohlo až sezení s psychologem, uklidnění, léky. Vše dohromady. Občas ho to stále chytá, ale už to není tak hrůzné. Takže určitě se s tím něco dělat dá, ale jednoduché to není.
Zkus s manželem „pracovat“, povídat si s ním. Nebo možná nějaký sport, který ho vybije? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Aghata nepřihlášená
12.9.12 09:34

Anonymní, tak pokud manžel sám nechce něco se sebou udělat, nepřinutíš ho nijak. Ty ho znáš, žiješ s ním, ty bys měla vědět, jak na něj. Ne cizí ženské na netu.
To, že má tvůj manžel velké psychické problémy, byť někde hluboko v sobě, to je jasné asi každému, kdo to čte. Že řešením problému se spánkem, kdy se mu to všechno tlačí ven, je práce na sobě sama (úprava životního stylu, psychoterapie případně jiný způsob odblokování jako je třeba kineziologie, homeopatie, atd.) to je celkem zjevné. A jsem zase na začátku: když nebude chtít on sám, nezmůže s tím nikdo nic.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.9.12 09:56

Holky děkuji za názory, jsem ráda, že se tu nestrhla diskuze: zajdi k psychiatrovi, ač vůbec nevím o čem píšeš

manžel je podle mě workholik, všechny příznaky na něj sedí, v žebříčku hodnot je vždy na prvním místě práce, potom až někde hodně daleko rodina. Máme doma miminko, nedávno mě přepadla hrozná nevolnost, bolest hlavy, celá jsem se klepala, místo aby mi pomohl, tak mi přinesl hromadu léků, abych se nadopovala, protože potřeboval pracovat na zahradě (jako by mu naše zahrada někam utekla :roll: )

On si svůj problém neuvědomuje. Tvrdí, jak nás miluje, že se nám věnuje = vytáhne, jak před třemi měsíci s námi jel někam na výlet. Jenže ony veškeré dovolené, výlety se stejně pořád baví o práci a má telefon u ucha. S telefonem u ucha třeba prožil i naše líbánky :| Nebo si tu pozval návštěvu a ve výsledku jsem se o ni starala já (samí chlapi) a on něco kutil v dílně 8o

Jak píše Agatha, ano, zlom musí nastat v něm, to samozřejmě vím, ale zajímalo mě, jaké jsou možné způsoby pomoci, co mu navrhnout, čím mu ulevit. Jsem ráda, že jsem ho aspoň dokopala k obvoďačce, aby mu na ten spánek něco předepsala.

Prášky na spaní měl, jenže ty se nesmí brát dlouhodobě, takže vždy když je vysadí, vše se vrátí zpátky :|

Mrzí mě, že si nemůžu vzít naše dítě k nám do ložnice a musím s ním spát v pokojíčku, aby nám neublížil, už jako těhotné mi několikrát skočil ve spaní na břicho, takže nechci vidět, co by mohl udělat dítěti mezi námi.

• Citovat
  • Upravit
Aghata nepřihlášená
12.9.12 10:31

A co abys ty zkusila najít nějakého terapeuta, který se workoholiky zabývá, aby na úplném začátku poradil tobě, jak na manžela v té prvotní fázi, tedy jak ho přivést k tomu, aby si svůj problém připustil - což je vždycky první krok ke změně. My jako laici ti asi moc konkrétně neporadíme, leda někdo, kdo má totožnou zkušenost (tedy zkušenost s workoholikem), ale i tak to bude jen jeho jedna indivinduální zkušenost. Odborník toho viděl spoustu, mohl by mít více možností před očima…

Ale chápu, že s miminem toho prostoru na řešení moc nemáš :-(

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí